Thursday, 28 October 2010

SGM7 : Challenges in Breastfeeding Toddlers



Hari Ahad lepas 24 Oktober 2010, Susuibu.com (SI) ada organize Support Group Meeting (SGM) membincangkan tajuk Challenges in Breastfeeding Toddlers. Ni merupakan SGM kedua yang saya join. kali pertama was in February..ermm lama giler tak join.

Kalau ikutkan, saya akan pergi sorang2 dengan Aliff sebab biasala..husband saya mana minat benda2 ni..tapi pujuk punya pujuk and janji habis pukul 10 pagi terus balik, then dia agree untuk ikut. Kebetulan Aliff pun demam hari tu, agak risau gak kalau2 dia meragam tak tentu dalam kereta dengan ummy dia sorang2.

Bertolak pagi tu pun dah lambat, target agak2 sampai dalam 9.30 la paling lewat pun. Nak dekat masuk Bangi tengok2 hujan lebat. Try jugak la drive masuk kat parking Tasik Cempaka tu, tengok2 kosong aje. Pusing balik nak try tengok kat Kedai Susuibu.com, kalau ada rezeki ade la..kalau takde, balik rumah la nampak gayanya...

Sampai depan SI, nampak ramai yang pakai baju HIJAU..Alhamdulillah, ade rezeki nak join SGM kali ni. So kiranya lokasi SGM diubah ke SI.

Disebabkan hujan, SGM bermula agak lewat. Dah hampir pukul 10 kot (dah le janji ngan husband nak balik kol 10 ish ish..). Tak tau le dia marah ke tak..hehe.. anak2 yang ada riuh la berlari sana sini, main mainan bagai.. yang emak2 ni sambil berbincang sambil makan.

So antara cabaran2 yang ramai alami adalah anak suka menggigit, puting melecet/luka/berdarah, posisi anak menyusu (cam superman la, spiderman la..), lenguh pangku anak masa menyusu duduk sebab makin berat, dah tak rasa selesa bila menyusu baring (siap ada kecederaan bahu pulak), anak suka meraba2 sana sini hehe dan lain2.. ada jugak topik/perbincangan sampingan yang berkaitan dengan penyusuan. Kalau nak baca outcome SGM ni boleh jenguk Sweetstory (CikFid) dan MenyusuSiManja (Herni)

Suasana memang havoc sangat pasal semua yg datang tu masing2 dah kenal. Saya je yang orang tak kenal hehe.. dok diam2 aje dengar diorang berbincang. Nak nyampuk pun cam tak kene je hehehe..

Dah habis bincang, diadakan sambutan hari lahir untuk anak2 yang lahir pada bulan Oktober. Aliff pun nak join kapal sekali.. Kek disumbangkan oleh Hanidah (terima kasih!!).

Dah habis semua2 tu saya terpaksa minta diri lebih awal sebab risau husband bad mood pulak. Dah le janji kol 10 balik, tapi 12.30 pun tak habis lagi =D. Tak dapat join gotong royong bersihkan balik tempat discussion.. sorry ye korang2.. lain kali insyaAllah saya akan tunggu sampai habis..

Seronoknye SGM sebab yang datang semuanya orang2 yang ada passion dalam breastfeeding. Sama2 satu kapal dengan kita.. sama2 hadapi masalah macam kita, sama2 support/sokong kita... BEST!!

Saya tak snap sebarang gambar sebab tertinggal kamera.. Semua gambar2 ni dari FB/blog Hayatie, CikFid


:: sesi perbincangan ::

:: kek yang chomell ::



:: sambutan hari lahir ::

Hajat Saya Dah Tercapai!! (mode: sukahati!!)



Hajat saya dah tercapai!! Dah bertahun2 berhajatkan bende alah ni.. dah bertahun2 dok kenen ngan husband tapi die buat derkkk ajer =D (sabo aje laaa...). Ape ke bendenye iteww????

BREAD MAKER!!!

Saya dah lama sangat teringin nak beli Bread Maker (BM). Semalam ada perbincangan hangat pasal BM Tesco kat yahoogroup Resipi.net. (RNet) Jadinya, saya terlebih berkobar2 nak rembat sebiji. BM yang paling memikat hati saya tentulah BM jenama Kenwood, tapi tang harga memang mengeluh la.. Selalu pergi mall mesti intai kat rak BM ni kot-kot la ade less ke.. tapi belum pernah ade lagi selama dok intai tu.. harga die range rm500-rm700 laa.. selalu pikir, "baikle aku beli oven besor ke mixer canggih ke, tambah lagi sikit aje duit" =D.
:: BM Kenwood idaman *source:google ::


Yang hangatnye semalam tu bila ada sorang member group kata Tesco buat promotion beli 2 biji rm360 so sebiji rm180 jer.. kalau beli sebiji aje rm225. But then tengah hari tu sorang member group gi jenguk kat Tesco, promotion tu dah takde.. harga dah jadi rm229 sebiji but still lagi murah kalau nak banding dengan Kenwood dok?..

Saya selalu kurang yakin nak beli brand macam Tesco ni tapi lepas baca review Kak Anis pun kata ok, dok surf internet baca review2 org lain pun kebanyakannya kata ok dan tengok harga pun mampu nak beli, semalam balik kerja terus shoot pergi Tesco Damansara dan terus ambil, test, bayar and balik rumah. Tak sampai 15 minit pun =D. .

Balik memang tak sabar nak test dah tapi kene khatam kan dulu manual tu bagi paham betul2. Dah ambil anak2 kat rumah mak, layan budak2 ni dulu.. Pukul 8 malam baru start buat roti ni. Memang berdebar2 sangat tunggu hasil die, macam nak lahirkan anak sulung pulak =D. Dah siap2 call husband, taknak masak makan malam, mintak belikan aje..nak concentrate giler2 nak buat roti untuk 1st time ni hehe..

Hasilnya roti tu lembutnye.. memang macam roti beli =D. Husband siap cakap, dah tak payah beli roti lagi dah lepas ni. Memang best!! Tak sabar nak buat segala macam roti pulak lepas ni..

Saya guna setting Basic dan Crust Medium. Lain kali nak guna Light Crust aje la. Taknak keras kulit die tu.

So roti pertama saya dengan BM Tesco ni saya ambil dari forum Cari.com. Nama sebenar tuan punya resipi saya pun tak tahu (tapi kalau terbaca, thanks ya).

Resipi : white bread/roti sandwich (kak Diana)

Bahan-bahannya

1 cawan air suam
2 sudu besar gula pasir
1 1/2 sudu teh yeast
1/4 cawan minyak jagung
3 cawan tepung roti
1 sudu teh garam

Cara-caranya

1. Masukkan air, gula dan yeast ke dalam acuan mesin roti. Biarkan yeast berbuih selama 10 minit, kemudian masukkan minyak, tepung, dan garam. Tekan butang Basic Bread ataupun White Bread Setting dan biar BM tu buat keje dia..

:: BM Tesco saya ::

:: Proses menguli ::

:: Proses bakar ::

:: dah siap punnn ::

:: dah dikeluarkan dari bread pan ::

:: try potong ::

:: ok, Husna memang suka nak ambil gambar dengan makanan ::

Wednesday, 27 October 2010

Seronoknya Husna Dapat Tudung =))



salam..
semalam ada pasar tani kat office ni, walaupun tak banyak hasil tani yang dijual. lebih banyak gerai yang jual tudung dari hasil tani.. kene tukar nama pasar le nampak gayanya.

semalam target nak shopping 4 helai tudung, siap bawak baju lagi tapi satu pun takde yang match. so patutnye takdele beli dok? tapi terrrembat gak 2 helai putih+hitam. nampak tudung untuk kids, teringat kat husna dok mengendeng tudung ummy dia. belikan 2 helai, merah+kelabu.

malam semalam bagi husna cuba. respon Husna? Seronok gilerr!!. tapi Husna memang pandai tunjuk ekpresi melampau =D.. siap cakap diri sendiri chomel pulak tu =D..

teringat selalu kalau masa dinner, Husna selalu cakap "Sedapnyeeee ummy masakkk.. sedappp sangattt!!" dengan penuh perasaan la die cakap tu.. ayah Husna cakap, "tu ayat bodek la tuu". dengki le tu ayahnye.. bukan bodek tu, tu tanda menghargai penat lelah ummynye masak setiap hari walaupun takde le sedap mane pun =p

ok back to cerita tudung, bila suruh Husna simpan, cepat2 dia ambil dua2 masuk bilik dan sibuk nak melipat tudung tu nak simpan dalam almari. dok cuba2 tapi tak jadi je, last2 die pi sangkut kat hanger tudung ummy punye. khas kan 2 slot paling bawah untuk husna. dia lah yang sangkut sendiri. taknak ummy tolong buatkan =D

:: gigih berusaha melipat tudung ::

:: sebab tak berjaya lipat, tumpang hanger ummy aje laa ::

:: ini tudung saya!! ::

Wednesday, 20 October 2010

Saya punya Pognae Baby Carrier =D



Dulu lamaaa saya ushar2 mende alah ni.. mase tu menimbang2 nak amek Pognae atau Ergo. Dua2 nampak cun tapi Ergo harga die 2 kali ganda Pognae. Siap rasa nak beli ikut ebay pasal lagi murah and lebih banyak choice dari segi warna dan pattern. Pognae ni adalah keluaran Korea.

Bende ni adalah sejenis baby carrier dari keluarga SSC (soft structured carrier). sebelum ni saya just guna RS (ring sling) dan masih guna lagi RS ni. Decided untuk rembat SSC sebab tak larat nak gendong aliff dengan sebelah bahu aje. aliff makin berat dan lasak. hubby lak tak reti nak guna RS, so saya je yg guna RS. Sekarang RS guna kalau untuk jangka masa pendek boleh la.. macam dari parking ke rumah kat tingkat 5 tu ke..

so beli Pognae ni kat MLO kat Wangsa Maju bulan puasa lepas. Habis keje 4.30 terus shoot gi sana tapi sesat barat pulak. kedai bulan puasa ni tutup kol 6pm. sampai kedai dalam 5.50 dah. terus tengok2 jap, pilih color, soh salesperson tu terangkan sikit2 (sebab saya dah abeh survey kat internet sebelum tu) and bayar terus.. pantas dan tuntass!! hehe..

Gambar2 ni antara aksi kesayangan2 saya dengan Pognae.. gambar saya tak banyak sebab saya le tukang amek gambo hehe =D


:: mase mula2 beli try test jalan2 kat Pyramid::

:: Aliff tengah test drive Pognae ::

:: kalau budak kecit, tangan dok bawah lagi ok ::

:: kat Floating,Semporna - tengok le gaya posing Husna kat belakang nun ::

:: try back carry aliff ::

:: dok le terliuk lentok camtu.. seriau ayahnya ::

:: cakk!! aliff kat belakang ni ummy.. ::

:: kalau malas/penat nak babywear, bawak diorang dlm stroller aje camni hehe ::

Monday, 18 October 2010

lensaMama's Cutest Baby in Diapers



Kali ni saya nak join contest!!.. jom kawan2!! sempat lagi ni =D

Sesape berminat boleh klik sini

Tarikh tutup : 20 Oktober 2010..

Penganjur contest : lensaMama
Penaja bersama : Tiny Toes Shoppe, Pinky Frog Shop dan Funky Mama



:: gambar2 Aliff kat atas ni baru je ambil semalam ;D ::


:: gambar Aliff masa genap umur 7 bulan ::


Child's name : Aliff Rayyan bin Abdullah
Date of birth : 4 October 2009

Saya memilih untuk menggunakan Cloth Diaper kerana ianya mesra alam, mampu milik, boleh guna semula sehingga bayi 3 tahun, malah lampin juga lembut pada kulit bayi dan mempunyai corak dan warna-warna terang yang sangat menarik. Walaupun setakat memakai Cloth Diaper dan baju, anak saya tetap kelihatan comel dan kemas. Tak pakai seluar pun takpe =D

Friday, 15 October 2010

pasang surut dalam breastfeeding (@_@)



:: ini budak Aliff Rayyan manyak manja oooo ::

Assalamualaikum..

Dah lama saya tak cerita apa2 pasal breastfeeding. Nape yer..

Rupa-rupanya memang sahih semua cerita tentang pasang surut dalam breastfeeding. Kalau tak kuat semangat memang boleh stop terus aje. Aliff Rayyan dah pun setahun. Paling tak tahan habit dia yang kadang2 menggigit sekuat hati nya tu. Eiiii ringan aje tangan nak lepuk..

Sekarang PISA saya memang sedang berhibernasi sebab saya fully on Harmony sekarang (saya memang fail part perah pakai tangan, which is the best way). Rasa cam rugi aje kan tapi nak buat camne. Asek luka aje. Suction PISA agak kuat (berbanding Harmony), so kadang2 start pam aje terus keluar berdarah. Memang perit la. Tapi tetap gigih nak teruskan selama yang boleh. Teringat masa kat Sabah aritu, tertinggal krim sapu, masa Aliff lepaskan, menitik2 darah..ergghh sakit woo..

Stok EBM?
hmm.. sejak asek2 luka, baik kejap luka balik, memang tak meriah sangat EBM. Sekarang ni tengah berusaha nak stokkan balik EBM kat freezer. Few weeks back memang stok dah jadi zero. Apa yang pam hari ni, bagi besok. Maybe salah satu sebab tak dapat maintain stok EBM was sebab saya practice bagi fresh EBM aje. Kalau lebih baru simpan. Ada one time tu tetiba Aliff minum extra pulak, so EBM dah jadi ngam2 aje. EBM yang dok stok dulu2 memang cukup time, lebur aje.. tetibe rasa nyesal tak guna frozen EBM dulu (oh nyesal sekarang tiada gunanya..hehe..) kalau tak, sure stok still banyak, kalau tak pun, masih steady lagi la.. Frozen EBM saya sekarang? hmm ade la dalam 5 kali minum aje..(syukur alhamdulillah =D)

Bos/u-mate saya selalu dok tanya bile saya nak keluar utk audit/outstation.. errr, dalam keadaan kritikal sekarang memang takley la kot..ape le Aliff nak minum nanti..stok pun takde. kalau pergi audit, paling singkat pun 3 hari. Biasa2 seminggu. Ohoho..lom boleh lagi pergi..

Takpe takpe.. sekarang saya dalam misi menambah stok frozen EBM. Pas dah banyak nanti, saya akan gi audit ok boss?..

Saya akan berusaha lebih gigih!!
Doakan saya kawan2..
=D

Wednesday, 13 October 2010

Bolehke jadi superwoman??



saya dalam dilema...
.
.
nak teruskan
.
.
atau berhenti terus..
.
.
atau kadang-kadang buat..
.
.
kadang-kadang tak buat..
.
.
atau bila rajin, buat..
.
.
bila malas, takyah buat..


.
.
kalau camtu baik berenti aje terus..
.
.
errrkk...


dah lama saya berfikir. makin lama makin serabut. kenapa terasa cam nak berhenti? sebab saya rasa penat. btw, memang la penat kan.. siang kerja, malam kerja. siang jadi fulltime kuli orang, balik rumah keje sebagai full time isteri, full time ibu yang breastfeeding, pastu part time bizwoman (boleh ke gelar camtu? =D).

kalau di list kan yang mana priority yang mana tidak, dah tentu kerja baking dok bawah sekali. tapi bila ada order, kerja tu letak antara top priority pulak sebab tu amanah orang.. so tugas mane pulak yang akan dok bawah skali? tugas sebagai isteri? or sebagai ibu? or kuli orang? dilema kan? sebab semua adalah amanah dan tanggung jawab yang berat..malah amat berat..


:: sesi cake-cutting mase wedding adik saya ::

:: orang kuat JariJemariEVENTS. thanks tolong setup meja kek =D ::

.
.
.

So nak teruskan kerja baking or takyah?
urgghhh.. serabutt!!

Tuesday, 12 October 2010

Cerita Sedih.. Masam Kelat..



Assalamualaikum wbt...

Hari ni baru masuk kerja setelah 4 hari bercuti untuk urusan majlis bertandang adik lelaki saya weekend lepas..

::cerita sedih tentang majlis::

Lepas zohor Sabtu masing2 sibuk menguruskan persiapan majlis. Saya tengah pasang langsir pintu bilik pengantin. Nenek saudara saya (dipanggil Tok Ncik) dinasihatkan oleh makcik2 saya untuk ke klinik untuk drip sebab keadaannya cengkung dan tak bermaya sebab dengarnya dah sebulan Tok Ncik tak lalu nak makan.

Sebelum ke klinik Tok Ncik ke bilik air dulu. Keluar saja kat pintu bilik air, Tok Ncik rebah, sempat disambut Ende (makcik). Mak saya dah meraung2 beristighfar kerana keadaan Tok Ncik serupa masa arwah Atok Tan (atok saya) meninggal. Situasi yang sangat serupa. Tok Ncik dipapah ke ruang tamu dan saya hanya mendengar masing2 mengajar Tok Ncik mengucapkan dua kalimah syahadah. Saya terpandang makngah saya mencapai surah Yassin dan saya terus ke bilik untuk sama-sama membacakan surah Yassin.. dalam hati masih berdoa Tok Ncik tak apa2..

saya sendiri tak pasti bila saatnya Tok Ncik menghembuskan nafas terakhir dikelilingi adiknya (nenek saya), anaknya makYang dan anak2 saudaranya (mak&makcik2 saya). Yang saya tau hanya tangisan memenuhi ruang tamu kami.. bila doktor yang dipanggil mengesahkan Tok Ncik telah pergi dijemput Ilahi, semua orang berkumpul diruang tamu dan membacakan surah Yassin.

Mak menghubungi semua ahli keluarga di kampung untuk persediaan pengkebumian. Jenazah disempurnakan di Masjid Al-Husna Bdr Sunway, dan dibawa ke Kuala Selangor untuk dikebumikan seusai solat Asar.

Rasanya sedih bila tak semua ahli keluarga bersama-sama untuk urusan jenazah disebabkan hal kenduri sedangkan MakYang dan Tok Ncik tak pernah gagal untuk hadir mana2 majlis kami. Hanya sebahagian keluarga saya dapat sama2 sehingga pengkebumian, sebahagian lagi termasuk mak saya dan saya juga menguruskan hal kenduri kahwin (sebab masak2 petang tu).. Majlis berinai yang sepatutnya dijalankan malam tu dibatalkan dan diganti dengan kenduri tahlil. Semua ahli keluarga yang ke Kuala Selangor untuk pengkebumian, kembali semula ke Sunway untuk kenduri tahlil.

Hiba rasanya melihat MakYang yang datang dari Seremban bersama-sama Tok Ncik untuk memeriahkan majlis kami tetapi tidak menduga takdir yang telah ditentukan.. (pemergian arwah memang mengejut sebab Tok Ncik takde sakit apa2.. cuma tak lalu makan tu aje..) Tabahnya MakYang dan keluarganya, tetap hadir untuk kenduri tahlil di rumah kami malam tu dan juga majlis persandingan adik saya pada keesokan harinya..
untuk MakYang sekeluarga, takziah dari kami sekeluarga. Maafkan kami kerana tak dapat bersama-sama MakYang melalui dugaan ini..semoga arwah TokNcik ditempatkan dikalangan para solihin.. insyaAllah..

::arwah Tok Ncik (kiri) dan atok tine (nenek saya) masa majlis meraikan anak yatim 2nd syawal lepas::

::cerita masam2 kelat tentang majlis::

Ni merupakan kenduri perkahwinan kedua dalam keluarga saya sebab ni adik saya yang kedua..(yg 1st tentulah kenduri kawin saya =D).. kali pertama kami ambil katering aje dan kali ni ibu bapa saya (ke mak saya aje yg decide ehh?) memutuskan untuk CUBA buat masak2 sendiri, tak ambil katering.. ok..sebelum ni cuci tangan kaki aje..kali ni nak try buat semua..

hasilnya?? memang AMAT KELAM KABUT.. makcik2 + adik2 saya memang masam mencuka aje masing2.. pasal semua AMAT TAK SETUJU bila mak decide nak buat sendiri.. memang tak dinafikan memang semua kelam kabut, tak terurus..malah kami2 sendiri pun tak sempurna la..

dan selepas majlis selesai (walaupun semalam masih sibuk mengemas rumah mak yang bersepah dengan peralatan majlis), semua orang memutuskan untuk ambil katering aje untuk kenduri2 selepas ni..(well..kami tak diskus ngan mak ayah pon =D)

::semua orang nampak tak terurus..baju pun colorful, tak ikut tema langsung::


::masa saya kawin..semua comel2+pakai ikut tema..hijau =D::

Thursday, 7 October 2010

Aliff Rayyan dah 1 Tahun!!




Hari ini 7 Oktober 2010..dekat sebulan tak tulis pape..
Hari Isnin lepas, 4 Oktober 2010 merupakan hari lahir Aliff Rayyan yang pertama!!
wah!! sudah setahun anak bujangku itu rupanya.. sekejap aje masa berlalu.. rasa macam baru aje lahirkan Aliff.. dan Alhamdulillah saya dapat menyusukan Aliff sampai sekarang..syukur..
ok tu je nak bagitau..=D


Aliff dah ade 7 batang gigi
Setiap kali nak tumbuh gigi, mesti perangai menggigit ummy datang balik
Dah pandai cakap Ta-ta
Boleh lambai kat orang
Berjoget2 bile dengar lagu
Suka buat muncung2 sambil aksi comel2
Suka tarik rambut kakak bila kakak tido
Banyak mengeluarkan bunyi/bercakap tapi tak faham
Masih suka duduk bawah meja/kerusi