Skip to main content

Biskut Raya 7 : Tat Nanas Gulung

Ni pun buat semalam bersama2 Biskut Mazola. Percubaan berani mati ni.. 1st time buat tat nanas.. why 1st time? sebab bukan my favourite. pun bukan my family favourite. Mak saya tak pernah buat pun bende ni.. beli pun tidak pernah hehe.. Saya tak berapa suka bende2 yang ada jam ni.. even saya tak makan roti yg diletak jem pun hehe.. sorry la..

1st time cuba makan tat nanas was last year.. gile dah tua bangka baru nak try hehe.. saya belum pandai nak judge sama ada tat nanas tu best ke tak.. sebab buat masa sekarang pada saya rasa die sama aje.. haha teruk betul saya ni kan hehe =D..

So disebabkan ni kali pertama, maafkan la bentuk tat ni yang kurang sempurna. Kulit tat ni jenis yang rapuh, melt in the mouth la.. even masa nak gulung pun kene lembut2 sebab fragile..tapi ada kekurangan pada jem die.. rasa kemasaman die terlebih sudah.. saya buat jem 1biji nanas+jem ready made gak. ermm lain kali kene tambah gula lagi.. eceh ade lain kali tu


Tat Nanas Gulung
Sumber: Baya

1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.

1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

cara cara
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna
spatula aja)
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung
kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan
gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

Comments

  1. wahh chomelll..
    montel2..
    geram nk mkn..
    aku mmg sker kuih tart..

    ReplyDelete
  2. fav aku jg nih.. tp beli je la.. renyah nak membuatnye..
    p/s : liza, pernah pakai medela manual tu kan.. np nipple jd cam bengkak ek pas pam tuh? aku dpt pam dlm 2 oz je setiap kali pam sbb xtahan sakit.. (sorry, terkeluar dari tajuk kejap..)

    ReplyDelete
  3. Liza, macam mane buat garis garis tu, yang tu sebelum kite gulung ke

    ReplyDelete
  4. MumYalya: memang gebu & sedap kulit tat tu.jem tu nak kene modify sket. lom jumpe resipi yg sesuai =D

    yani: ko suka eh hehe.. xpe, MIL ko nye tat lagi mengancam. buat ngencess ajer hehe =D

    reza: mula2 ingat renyah gak, tapi actually ok aje.. tak renyah mane. rasanya lagi renyah kalau biskut2 jenis celup coklat tu =D

    mira: garis2 tu bukan aku buat sendiri tapi dah memang acuannya camtu. nanti aku letak kat sini rupa acuannya =D

    ReplyDelete
  5. reza: lupe lak, camne lak nipple leh jadi bengkak? tak pernah jadi pun. camne keadaannya tu, aku tak jelas sgt. bengkak camne yer? atau kemungkinan nipple memang dah sore sebab baby latch tak betul sangat, then pam mungkin rasa sakit. try betulkan posisi baby nyusu dulu kat breast. kalau sore, leh letak nipple cream. kalau nipple sore, yg terbaik perah guna tangan. kalau nak guna pam jugak kene buat slow2 la.. akan ambil masa sikit la

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …