Monday, 6 September 2010

Biskut Raya 7 : Tat Nanas Gulung



Ni pun buat semalam bersama2 Biskut Mazola. Percubaan berani mati ni.. 1st time buat tat nanas.. why 1st time? sebab bukan my favourite. pun bukan my family favourite. Mak saya tak pernah buat pun bende ni.. beli pun tidak pernah hehe.. Saya tak berapa suka bende2 yang ada jam ni.. even saya tak makan roti yg diletak jem pun hehe.. sorry la..

1st time cuba makan tat nanas was last year.. gile dah tua bangka baru nak try hehe.. saya belum pandai nak judge sama ada tat nanas tu best ke tak.. sebab buat masa sekarang pada saya rasa die sama aje.. haha teruk betul saya ni kan hehe =D..

So disebabkan ni kali pertama, maafkan la bentuk tat ni yang kurang sempurna. Kulit tat ni jenis yang rapuh, melt in the mouth la.. even masa nak gulung pun kene lembut2 sebab fragile..tapi ada kekurangan pada jem die.. rasa kemasaman die terlebih sudah.. saya buat jem 1biji nanas+jem ready made gak. ermm lain kali kene tambah gula lagi.. eceh ade lain kali tu


Tat Nanas Gulung
Sumber: Baya

1 cawan butter ( 226 gram) at room temp) bukan butter cair atau lembik.
1 biji kuning telor.
1 suduteh asen vanilla.
20 gram gula.
40 gram tepung jagung,
50 gram tepung kastard.
20 gram susu tepung.(boleh tukar ke coffemate powder pun ok)
240 gram tepung gandum.

1 biji kuning telor + beberapa titik pewarna kuning telor untuk sapuan.

cara cara
-sebatikan telor, butter, gula dan asen vanilla. ( baya hanya guna
spatula aja)
- masukkan tepung satu pesatu, mula tepung jagung, tepung
kastard dan susu tepung..gaul sebati
-tepung gandum..gaul sebati

lepas tu masukkan dalam acuan tart golung tekan keluar, letak jem dan
gulong.. bakar 350F selama 17-19 minute.

6 comments:

  1. wahh chomelll..
    montel2..
    geram nk mkn..
    aku mmg sker kuih tart..

    ReplyDelete
  2. fav aku jg nih.. tp beli je la.. renyah nak membuatnye..
    p/s : liza, pernah pakai medela manual tu kan.. np nipple jd cam bengkak ek pas pam tuh? aku dpt pam dlm 2 oz je setiap kali pam sbb xtahan sakit.. (sorry, terkeluar dari tajuk kejap..)

    ReplyDelete
  3. Liza, macam mane buat garis garis tu, yang tu sebelum kite gulung ke

    ReplyDelete
  4. MumYalya: memang gebu & sedap kulit tat tu.jem tu nak kene modify sket. lom jumpe resipi yg sesuai =D

    yani: ko suka eh hehe.. xpe, MIL ko nye tat lagi mengancam. buat ngencess ajer hehe =D

    reza: mula2 ingat renyah gak, tapi actually ok aje.. tak renyah mane. rasanya lagi renyah kalau biskut2 jenis celup coklat tu =D

    mira: garis2 tu bukan aku buat sendiri tapi dah memang acuannya camtu. nanti aku letak kat sini rupa acuannya =D

    ReplyDelete
  5. reza: lupe lak, camne lak nipple leh jadi bengkak? tak pernah jadi pun. camne keadaannya tu, aku tak jelas sgt. bengkak camne yer? atau kemungkinan nipple memang dah sore sebab baby latch tak betul sangat, then pam mungkin rasa sakit. try betulkan posisi baby nyusu dulu kat breast. kalau sore, leh letak nipple cream. kalau nipple sore, yg terbaik perah guna tangan. kalau nak guna pam jugak kene buat slow2 la.. akan ambil masa sikit la

    ReplyDelete