Thursday, 2 September 2010

Biskut Raya 1 : Bola-bola Salju




Errr nama asalnya Snowball Cookies

This is the first cookies i made for hari raya. Hehe baru terhegeh2 nak wat cookies =D. This definitely a-must-do-cookies for me every year sebab sangat2 senang dan saya suka =D. Sangat sesuai untuk siapa2 yang baru2 nak cuba buat biskut.

Rupa biskut ni ala-ala biskut makmur cuma takde inti aje sebab dalam doh dah masuk almonds (or other nuts). Biskut ni jenis crunchy.

last time saya dah letak resipi ni kat dalam entri ni.. but takpelah.. just copy paste aje pun kan =D

----------------------------------------------------------------
Snowball Cookies
Sumbangan : Kak baya Rnet


Bahan bahan

2 cawan tepung
2 cawan finely chopped nuts (walnuts or pecan) - saya guna almond nibs aje..senang =D.
1/4 cawan gula halus.
1 cawan butter (softened)
1 tsp vanilla
gula icing for rolling.


Cara:
1. Panaskan oven 325F (lebih kurang 150-160 degree celcius)
2. Campurkan tepung, nuts, gula, butter and vanilla
3. Putar dengan mengunakan speed yg rendah, sehingga sebati ( 3-4 minute)
4. Dengan mengunakan teaspoon, sudu dan bulatkan dough jadi bola
5. Letak diatas ungreased cookie sheet dalam 1 inch apart. (biskut ni expand sikit je)
6. Bakar selama 18-23 minute atau sehingga warna tukar menjadi light brown. Keluarkan secepat yg mungkin dari cookies sheet.
7. Roll dalam gula icing semasa tengah panas dan sekali lagi bila sudah sejuk. (saya roll sekali aje pas biskut sejuk sebab nanti manis sangat pulak).

--------------------------------------------------------------

2 comments:

  1. ha'ah nampak mcm senang..
    bahan2 die pon senang nk cari...
    menarik kuih ko nihh...
    rasa die ala2 kuih makmur ekk?/
    aku mmg sker kuih tu..

    ReplyDelete
  2. memang senang wehh.. =D
    nak kata rasa biskut makmur, tak kot pasal makmur ade ghee kan. lain la. rupa aje cam makmur tapi tak. try arr =D

    ReplyDelete