Skip to main content

:: Wedding ~ Kak Dah ♥ Be Idris ::

Salam...

Cerita lama. tapi disebabkan menunggu BIL, Be Rie dtg kl bawak kamera yg kat kampung tu di tambah pulak dengan takde masa nak edit gambar sebab balik opis je kerja datang tak henti2.. so baru harini nak upload. Tapi Be Rie tak jadi datang pulak psl ada interview kat Tumpat pulak. So gambar2 masa resepsi kat rumah lelaki takde la.. dah copy dlm thumb drive tapi corrupt pulak..

......................................................

Kami sekeluarga balik klate dengan kereta adik ipar. Bertolak Khamis kol 1.30pagi sampai Tanah Merah dalam 9.30 pagi. Aliff & Husna tidur saja sepanjang perjalanan. Kadang2 aje merengek nak susu.

Kami balik klate sebab majlis kawin SIL saya yang sulung, Kak Dah. Ya, yang sulung ye, my hubby adalah yg ke-6 (drpd 7 beradik).. Adik beradik my hubby yg belum kawin just Kak Dah and adik yg bongsu. =D

Tapi tengok cam takde aktiviti cam orang nak kawin aje kat umah MIL saya tu. Ipar duai pun takde lagi.. masing2 kerja. Kompius eden hehe..

SIL pulak die cam blur/buntu tak tau nak mula yang mana satu. Tak keruan hehe.. alaa standard la bakal pengantin camtu kan hehe.. even hantaran pun tak buat lagi haha!! banyak lak tu.. 3 untuk malam nikah, 7 untuk resepsi perempuan, 5 untuk resepsi lelaki. hambek ko!! semua 15 hantaran jadinye.

so nasib baik la adik ipar yg baik ni tolong setelkan semua2 hal hantaran2 + mane2 yang patut cam hias bilik ke.. ala kadar aje la.. sebab alat/kemudahan yg terhad =D.. tapi sorila part kat dapur tu saya tak amek port la.. tumpukan perhatian utk mende2 pengantin ni..

Saya bawak 3 biji kek & 25 biji cupcakes untuk hantaran + potong kek. Actually SIL takmo potong2 kek.. die segan. takpela, hubby pun kata ok, proceed aje la.. bawak kek semata takde topping. hias2 kat kampung. so bawak satu container besar barang2 kek. Saya berterima kasih kat ipar2 saya termasuk MIL & FIL sebab tolong jagakan aliff sepanjang saya buat kerja. Husna saya tak risau sebab die jumpa banyak kawan kat situ so die buat hal sendiri aje..


:: malam akad nikah + hantaran ::

1st time aku dengar org bagi laici/susu tin/gulai utk hantaran. memang kat klate buat gitew =D

:: potong kek. kek tu pun hias kat situ gak. simple aje ::

:: adikberadik & cousins ::

:: anak2 buah ::

:: kek tu hias kat kampung dalam bilik tidur hehe sbb dapur dah penuh org ::

:: ok tak hantaran (except bunga telur) saya buat ? hehe ::


Majlis ni agak simple saja sebab begitula kehendak pengantin nya hehe.. tapi saya buat sedaya yg boleh untuk bagi majlis ni istimewa utk famili especially to my SIL sbb ni majlis kawin dia. Saya tau SIL saya ni banyak berkorban untuk famili & adik beradik die including my hubby.

Syukur alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar.. takde masalah. Semoga Kak Dah dan suami berbahagia ke akhir hayat =D..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …