Friday, 23 July 2010

~~Al-kisah Biskut Raya~~



Salam...
Bulan puasa dah hampir dekat.. nampaknya sana sini promosi kuih raya dah mula. Dah tu email dari yahoogroup Rnet dah banyak soalan2 resipi berkaitan kuih raya.

Saya belum berfikir nak buat biskut raya apa tahun ni.. err puasa pun belum oiii!!

Saya suka buat sendiri, tak berapa suka beli.. test mana2 resipi yang nampak cun atau banyak review bagus2. Kalau hasilnya memuaskan hati saya and hubby adn Husna pun kata okay, then buat la banyak2 ke..

Sejarah saya start buat kuih raya ni of course la lepas kawin, tahun 2006. Masa tu memang excited nak cuba macam2 resipi, tengok menarik aje..try buat.. dah tu masa tu tak reti pulak nak cut half bahan2 resipi tu.. buat ikut sebijik2 resipi.. so ada yang dapat baaanyaaakk gile sampai dah penat nak terap biskut hehe.. ada yang terbuang je sebab tak jadi.. memang pembaziran ok.. sebab banyak resipi yang hampeh la.. saya tak ingat berapa resipi saya buat tapi baaanyaak laa... =D tak percaya leh tanya hubby saya hehe

:: antara biskut raya tahun 2006 ::

Tapi selepas 4 tahun, takkan la saya maintain je perangai tak berapa bijak tu kan?.. of course dah banyak pengajaran yang saya dapat... sekarang saya tak buat banyak2 jenis biskut. Cukupla setakat 3-4 jenis ke tapi yang confirm sedap (pada saya la..).. dan yang pasti banyak biskut coklat laaa.. sebab kami ♥♥♥ coklat hehe =D.

:: antara biskut raya tahun 2008 ::

So tahun ni? belum pasti nak buat biskut apa. Tapi sejak tahun 2008, saya dah ada biskut favourite yang akan dibuat tiap2 tahun hehe.. ya.. kita tengok sama ada akan buat atau tak..nantikan!! =D

nota: gambar biskut raya tahun 2009 ntah kat mana saya simpan.. kalau jumpa, saya upload later ~~


6 comments:

  1. liza, rajinnyaaaaaaaaaaaaaaaa...
    suka ayu tgk koleksi kuih2 raya liza ni...
    ayu minat juga buat kuih2 ni..
    tapi thn ni macam terasa kemalasan di jiwa..hehe...aci tak??

    liza, sgm ahad ni dtg tak kat bangi..

    ReplyDelete
  2. ayu,
    itula..tahun ni memang ada ciri2 malas aje nak buat.. silap2 beli hehe..

    ade SGM eh ahad ni.. dah lama tak masuk SI.

    tak pasti la sbb malam ni balik kampung ada kenduri. tengokla kalau kami balik kl esok malam, boleh la pergi. sayang jugak sbb semua SGM clash dgn program lain.yg hari susu ibu 1/8 tu pun tak dpt join. balik kelate pulok.

    ReplyDelete
  3. cantik2 da nmpk sedap kuih kuih raya ko..
    aku thn ni la baru nak blaja wat ssendiri (slalu mak je wat..aku tlg bakar.hehe.tapi,aku pk wat biskut je thn ni.kalu kuih2 cam tat,yang susah2 tu,thn depan je la kot...blum cukup pandai la..hehe

    ReplyDelete
  4. akak,nak tanya,yg no 5 biskut raya 2008 tu apa nama dia yek??sy sgt suka yg tu..tp xtahu apa namanya n nak buat pun tak reti..

    ReplyDelete
  5. ashra: aku pun belum try wat tat lagi.. nak try tahun ni la =D. tahun lepas inti nye dah buat tapi adunan tat nye tak buat2..angan2 aje...

    halimatun : yg tu nama dia 'snow almond'. sedap tu.. tiap2 tahun buat. dlm blog ni ade tulis resipi die.. try laa..=D

    ReplyDelete
  6. Liza, rajinnya buat kuih. Liza tringin gak nak buat tp oven tgh rosak ni. huhuhu...

    ReplyDelete