Skip to main content

~~Al-kisah Biskut Raya~~

Salam...
Bulan puasa dah hampir dekat.. nampaknya sana sini promosi kuih raya dah mula. Dah tu email dari yahoogroup Rnet dah banyak soalan2 resipi berkaitan kuih raya.

Saya belum berfikir nak buat biskut raya apa tahun ni.. err puasa pun belum oiii!!

Saya suka buat sendiri, tak berapa suka beli.. test mana2 resipi yang nampak cun atau banyak review bagus2. Kalau hasilnya memuaskan hati saya and hubby adn Husna pun kata okay, then buat la banyak2 ke..

Sejarah saya start buat kuih raya ni of course la lepas kawin, tahun 2006. Masa tu memang excited nak cuba macam2 resipi, tengok menarik aje..try buat.. dah tu masa tu tak reti pulak nak cut half bahan2 resipi tu.. buat ikut sebijik2 resipi.. so ada yang dapat baaanyaaakk gile sampai dah penat nak terap biskut hehe.. ada yang terbuang je sebab tak jadi.. memang pembaziran ok.. sebab banyak resipi yang hampeh la.. saya tak ingat berapa resipi saya buat tapi baaanyaak laa... =D tak percaya leh tanya hubby saya hehe

:: antara biskut raya tahun 2006 ::

Tapi selepas 4 tahun, takkan la saya maintain je perangai tak berapa bijak tu kan?.. of course dah banyak pengajaran yang saya dapat... sekarang saya tak buat banyak2 jenis biskut. Cukupla setakat 3-4 jenis ke tapi yang confirm sedap (pada saya la..).. dan yang pasti banyak biskut coklat laaa.. sebab kami ♥♥♥ coklat hehe =D.

:: antara biskut raya tahun 2008 ::

So tahun ni? belum pasti nak buat biskut apa. Tapi sejak tahun 2008, saya dah ada biskut favourite yang akan dibuat tiap2 tahun hehe.. ya.. kita tengok sama ada akan buat atau tak..nantikan!! =D

nota: gambar biskut raya tahun 2009 ntah kat mana saya simpan.. kalau jumpa, saya upload later ~~


Comments

  1. liza, rajinnyaaaaaaaaaaaaaaaa...
    suka ayu tgk koleksi kuih2 raya liza ni...
    ayu minat juga buat kuih2 ni..
    tapi thn ni macam terasa kemalasan di jiwa..hehe...aci tak??

    liza, sgm ahad ni dtg tak kat bangi..

    ReplyDelete
  2. ayu,
    itula..tahun ni memang ada ciri2 malas aje nak buat.. silap2 beli hehe..

    ade SGM eh ahad ni.. dah lama tak masuk SI.

    tak pasti la sbb malam ni balik kampung ada kenduri. tengokla kalau kami balik kl esok malam, boleh la pergi. sayang jugak sbb semua SGM clash dgn program lain.yg hari susu ibu 1/8 tu pun tak dpt join. balik kelate pulok.

    ReplyDelete
  3. cantik2 da nmpk sedap kuih kuih raya ko..
    aku thn ni la baru nak blaja wat ssendiri (slalu mak je wat..aku tlg bakar.hehe.tapi,aku pk wat biskut je thn ni.kalu kuih2 cam tat,yang susah2 tu,thn depan je la kot...blum cukup pandai la..hehe

    ReplyDelete
  4. akak,nak tanya,yg no 5 biskut raya 2008 tu apa nama dia yek??sy sgt suka yg tu..tp xtahu apa namanya n nak buat pun tak reti..

    ReplyDelete
  5. ashra: aku pun belum try wat tat lagi.. nak try tahun ni la =D. tahun lepas inti nye dah buat tapi adunan tat nye tak buat2..angan2 aje...

    halimatun : yg tu nama dia 'snow almond'. sedap tu.. tiap2 tahun buat. dlm blog ni ade tulis resipi die.. try laa..=D

    ReplyDelete
  6. Liza, rajinnya buat kuih. Liza tringin gak nak buat tp oven tgh rosak ni. huhuhu...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …