Skip to main content

Resah Bila Overdue

Untuk kedua-dua anak saya, keduanya dilahirkan lebih awal dari tarikh jangkaan bersalin. Dengan itu, saya tak berpeluang merasa 'overdue'. Husna dilahirkan pada usia kandungan 35 minggu 5 hari, manakala Aliff pada 36 minggu 5 hari.

Malah, masa mengandungkan Aliff terlebih satu minggu dari Husna. Pun begitu saya dah rasa resah sangat =D. Inikan pula lebih dari 40 minggu. Uh.. tak tahan dan tak sabar rasanya..

Bila kandungan masuk trimester ketiga memang rasa lambatnya masa berlalu.. lambat betul nak bersalin kan?.. =D
Macam mana saya boleh bersalin awal ye? entah la.. actually saya pun tak tahu apa sebab musabab yang menyebabkan saya bersalin awal. Ada pendapat yang saya dengar, kalau minum banyak air kelapa masa pregnant akan bersalin awal.. memang saya suka sangat minum air kelapa masa pregnant tapi tak tahulah apa kaitannya..

Dalam hati ni memang tak mahu merasai 'overdue'. Tak mahu tertunggu-tunggu..

Saya doakan Ayuz and sesiapa yang sedang melalui tempoh overdue ni selamat melahirkan bayi masing-masing.. =D

Bila melihat wajah bayi yang baru lahir..anda akan tahu..ianya berbaloi-baloi untuk menunggu =D.
Sabar ya

Comments

  1. Yang pasti, ditunggu akan hadir..tapi yang kita ni,..ditunggu,tak tahu bila. Tahniah la sebab dah masuk 2..dah sepasang tu..lepas nie?

    ReplyDelete
  2. lepas ni.. tunggu dulu hehe..

    takpe makngah..insyaAllah ada rezki =D..
    jangan tension2 ok..

    ReplyDelete
  3. liza, aku dulu overdue gak.. Qisya santai2 lagi dlm perut, extra 8 ari.. yg aku nih rs x keruan dah, ye la 1st time kan.. mcm2 petua org bagi aku wat.. jalan2, turun naik tangga.. akhirnye, alhamdulillah dpt melahirkan scr normal..

    yang x tahannye, ms jln kat jln tar cr2 tudung ngan mak aku, ade kakak tuh siap ckp, nmpak gaye nak bersalin sgt nih.. dlm kol 10 mlm kang bsalin aa nih.. tunggu punye tunggu, x kuar2 gak.. hahahaha.. (kakak tu, pandai sgt menilik)

    ReplyDelete
  4. ninie: mesti rasa tak best sbb kita dah tau tarikh tup tup tak kuar2 kan.. penantian tu satu penyeksaan hehe..

    ReplyDelete
  5. ayu plak masa anak sulung dulu bersalin betul2 ikut due date 11/1/08 ...punya la ambik cuti awal, dari 1/1 dah ambil cuti..konon2 dgr org kata kalau anak sulung biasa akan bersalin 2minggu awal kan....tgk2 tepat 11/1 la hariz lahir...

    danial plak, awal sehari dari due date...due date asal 11/10/09, tapi danial lahir 10/10/09.. kalau tak dah cantik dah..tarikh depan sama tarikh dgn hariz ^_^

    ReplyDelete
  6. awal ye akak bersalin..2-2 awal..sy plak memang ckp 40 minggu brula progress

    ReplyDelete
  7. betul lah Liza,penntian tu satu penyeksaan kans.kalau boleh nak je suruh baby kita keluar cepat2,roomate saya dulu pun lepas due dah.memang kesian tengok rommate.

    ReplyDelete
  8. Pertama bersalin awal, kalau nak diikutkan takde menda pun tapi bila baca kat satu artikel ni...bila kita sering mengalami kencing kotor kemungkinan besar juga terbersalin awal. Sayalah tu, anak first mmg selalu kena kencing kotor, sangat aktif berjalan sampai terberanak masa Anis 36 minggu dlm kandungan. Senang lak nak beranak tu hehehe.

    ReplyDelete
  9. betul tu.. penantian tu satu penyeksaan.. dah la dgn mcm2 penyakit.. diabetic la, kencing kotor la and sikit lagi nk kena high blood.. siap dpt 1week MC lagi..
    alhamduillah on 39wks Sofia pon keluar..
    ehh Ayu still lom bersalin lg yer??

    ReplyDelete
  10. ayu : wah memang betul2 ikut due yer.. tapi lamanya 40minggu hehe..

    halimatun : tula..memang 2-2 awal.. tak tau la akan datang..

    ummu : memang penantian tu menyeksakan.. nak nye 3rd trimester tu mmg aihh lambatnya masa berlalu.. huhu

    along : oh kalau kencing kotor ada kemungkinan bersalin awal ye..
    bagusnye senang nak beranak, saya rasanya separuh senang separuh susah..susah sbb tak pandai teran hehe..asek kene marah ngan nurse lagi..

    yani: oh sofia 39wks yer.. nak cepat2 jumpa mummy die hehe..
    ayuz, setakat yg aku jumpe die sabtu lepas (19/6), lom beranak lagi.. kalau tak kuar gak, monday (21/6) kene gi spital serah diri utk induce hehe.. harini lah.. hopefully selamat ibu & baby.amiin

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …