Tuesday, 15 June 2010

Resah Bila Overdue



Untuk kedua-dua anak saya, keduanya dilahirkan lebih awal dari tarikh jangkaan bersalin. Dengan itu, saya tak berpeluang merasa 'overdue'. Husna dilahirkan pada usia kandungan 35 minggu 5 hari, manakala Aliff pada 36 minggu 5 hari.

Malah, masa mengandungkan Aliff terlebih satu minggu dari Husna. Pun begitu saya dah rasa resah sangat =D. Inikan pula lebih dari 40 minggu. Uh.. tak tahan dan tak sabar rasanya..

Bila kandungan masuk trimester ketiga memang rasa lambatnya masa berlalu.. lambat betul nak bersalin kan?.. =D
Macam mana saya boleh bersalin awal ye? entah la.. actually saya pun tak tahu apa sebab musabab yang menyebabkan saya bersalin awal. Ada pendapat yang saya dengar, kalau minum banyak air kelapa masa pregnant akan bersalin awal.. memang saya suka sangat minum air kelapa masa pregnant tapi tak tahulah apa kaitannya..

Dalam hati ni memang tak mahu merasai 'overdue'. Tak mahu tertunggu-tunggu..

Saya doakan Ayuz and sesiapa yang sedang melalui tempoh overdue ni selamat melahirkan bayi masing-masing.. =D

Bila melihat wajah bayi yang baru lahir..anda akan tahu..ianya berbaloi-baloi untuk menunggu =D.
Sabar ya

10 comments:

  1. Yang pasti, ditunggu akan hadir..tapi yang kita ni,..ditunggu,tak tahu bila. Tahniah la sebab dah masuk 2..dah sepasang tu..lepas nie?

    ReplyDelete
  2. lepas ni.. tunggu dulu hehe..

    takpe makngah..insyaAllah ada rezki =D..
    jangan tension2 ok..

    ReplyDelete
  3. liza, aku dulu overdue gak.. Qisya santai2 lagi dlm perut, extra 8 ari.. yg aku nih rs x keruan dah, ye la 1st time kan.. mcm2 petua org bagi aku wat.. jalan2, turun naik tangga.. akhirnye, alhamdulillah dpt melahirkan scr normal..

    yang x tahannye, ms jln kat jln tar cr2 tudung ngan mak aku, ade kakak tuh siap ckp, nmpak gaye nak bersalin sgt nih.. dlm kol 10 mlm kang bsalin aa nih.. tunggu punye tunggu, x kuar2 gak.. hahahaha.. (kakak tu, pandai sgt menilik)

    ReplyDelete
  4. ninie: mesti rasa tak best sbb kita dah tau tarikh tup tup tak kuar2 kan.. penantian tu satu penyeksaan hehe..

    ReplyDelete
  5. ayu plak masa anak sulung dulu bersalin betul2 ikut due date 11/1/08 ...punya la ambik cuti awal, dari 1/1 dah ambil cuti..konon2 dgr org kata kalau anak sulung biasa akan bersalin 2minggu awal kan....tgk2 tepat 11/1 la hariz lahir...

    danial plak, awal sehari dari due date...due date asal 11/10/09, tapi danial lahir 10/10/09.. kalau tak dah cantik dah..tarikh depan sama tarikh dgn hariz ^_^

    ReplyDelete
  6. awal ye akak bersalin..2-2 awal..sy plak memang ckp 40 minggu brula progress

    ReplyDelete
  7. betul lah Liza,penntian tu satu penyeksaan kans.kalau boleh nak je suruh baby kita keluar cepat2,roomate saya dulu pun lepas due dah.memang kesian tengok rommate.

    ReplyDelete
  8. Pertama bersalin awal, kalau nak diikutkan takde menda pun tapi bila baca kat satu artikel ni...bila kita sering mengalami kencing kotor kemungkinan besar juga terbersalin awal. Sayalah tu, anak first mmg selalu kena kencing kotor, sangat aktif berjalan sampai terberanak masa Anis 36 minggu dlm kandungan. Senang lak nak beranak tu hehehe.

    ReplyDelete
  9. betul tu.. penantian tu satu penyeksaan.. dah la dgn mcm2 penyakit.. diabetic la, kencing kotor la and sikit lagi nk kena high blood.. siap dpt 1week MC lagi..
    alhamduillah on 39wks Sofia pon keluar..
    ehh Ayu still lom bersalin lg yer??

    ReplyDelete
  10. ayu : wah memang betul2 ikut due yer.. tapi lamanya 40minggu hehe..

    halimatun : tula..memang 2-2 awal.. tak tau la akan datang..

    ummu : memang penantian tu menyeksakan.. nak nye 3rd trimester tu mmg aihh lambatnya masa berlalu.. huhu

    along : oh kalau kencing kotor ada kemungkinan bersalin awal ye..
    bagusnye senang nak beranak, saya rasanya separuh senang separuh susah..susah sbb tak pandai teran hehe..asek kene marah ngan nurse lagi..

    yani: oh sofia 39wks yer.. nak cepat2 jumpa mummy die hehe..
    ayuz, setakat yg aku jumpe die sabtu lepas (19/6), lom beranak lagi.. kalau tak kuar gak, monday (21/6) kene gi spital serah diri utk induce hehe.. harini lah.. hopefully selamat ibu & baby.amiin

    ReplyDelete