Friday, 25 June 2010

Anak & carseat : wajib ke? leceh laaa...



Salam..

Saya dapati amalan meletakkan anak di dalam carseat belum lagi jadi sesuatu yang penting dan amat patut diamalkan atau diwajibkan.Saya memang ajar kedua-dua anak saya untuk duduk dalam carseat bila naik kereta. Memang sejak habis pantang saya dah ajar, masuk kereta je..wajib duduk dalam carseat.

Masa baby kecik lagi saya guna carrier cum carseat tu (sbb jenis baring sikit)..

::Husna - dalam perjalanan ke KL dari Pulau Kapas::

dah besar sikit beli utk toddler punya pulak (bila baby dah boleh duduk).

::Husna gak..dalam perjalanan nak gi majlis nikah ayuz kat klang::

::Husna - nak balik Kelantan::

So sekarang ada 2 carseat, Aliff (8bulan) dok dlm carrier tu letak seat depan rear facing. Husna (3tahun) pulak dok kat toddler carseat kat seat belakang, front facing.

Kereta kecil saya tu edisi lama.. so masa zaman Husna dok carseat dulu, saya terpaksa ikat carseat dengan belt dan sangkut kat satu besi kat bonet. Masa tu saya call perodua dan bengkel sana sini nak tanya kot-kot diorang boleh pasang seal belt kat kerusi belakang (passenger seat). Memang hampeh la.. takde yang boleh buat. Ada sekali tu ada satu bengkel tu call, bagitau boleh pasang seatbelt belakang, bayar rm250.

Just in time masa tu kerajaan umum wajib pakai seatbelt belakang, so utk kereta lama2 yg takde, leh pasang seat belt belakang percuma.Tapi agak malang jugak sebab kereta saya lahir sebelum 2003, so die takde belt utk shoulder tu.. hanya kat lap aje.. so still guna belt lain utk ikat (as tambahan aje). But lebih baik dari takde..=D

Buat perangai taknak duduk carseat?
Husna ada jugak buat perangai masa awal2 lahirkan ALiff. Ada time2 dia taknak dok dlm carseat. Saya mmg agak tegas sikit dengan bende2 ni.. dulu suami kadang2 cam mengalah gak ngan anak tp mmg saya tak kasi can jugakla.. But sekarang ni en.suami pun jadi tegas jugak dah..

Sekarang ni Husna dah ok je.. tu pun lepas saya cakap
"
kalau taknak duduk kat carseat, ummy tinggalkan adik kat umah nenek, takmo bawak balik umah"..
Husna tu takboleh org tinggalkan adik dia.mesti kene bawak sama2.. so start tu die ok..
pastu selalu cakap/tunjuk kat dia yg ayah dia pakai seatbelt, ummy pun pakai seatbelt, adik pun pakai seatbelt/carseat.. setiap kali die maragam kene bgtau ayat yg sama ni..
sekarang die naik sendiri carseat, kita just buckle kan aje..

kadang2 Husna masuk2 kereta siap cakap "ayah, pakai cikbek (seatbelt)" . so dia dah faham la bila kita kata bahaya.saya mmg drive hantar anak2 gi umah mak (mak asuh anak sy). dua2 dok dlm carseat. Alhamdulillah..takde masalah..takde meragam sbb dah biasa. saya pernah gak drive sorg2 dgn anak2 dari sunway-keramat-melawati-sunway. Masa Husna dulu pun saya pernah drive sorang2 dari Sungai Buloh-Bukit Beruntung-Ampang-Sungai Buloh.

Tapi saya lebih prefer ada org temankan jugak la masa saya drive, tak kesah la sape2 pun.. kalau Aliff nangis, saya berenti tepi jalan utk BF dulu then sambung drive. Even kalau en.suami drive pun, saya minta berhenti mana-mana untuk BF Aliff..then only sambung drive semula..

Pada saya kene paksa anak dok carseat/pakai seatbelt, kene keraskan hati walaupun anak meronta2 ke.. sbb itu utk keselamatan dia... saya memang selalu kene perli ngan sedara mara/kawan2 sebab takleh tumpang kereta saya gi mana2 sbb kereta penuh carseat aje.. (kereta kancil aje, carseat ada 2,dok depan belakang), memang takleh ada penumpang lain.. tapi saya pekakkan telinga aje..

Sebabnye.. keselamatan anak-anak saya, tanggungjawab saya dan en.suami.. bukan orang lain..


:: Anak-anak kesayanganku ::

Kenapa eh penumpang belakang diwajibkan pakai seat belt tapi anak2 kecik tak wajib ?

10 comments:

  1. liza : so sweet la husna n aliff duk dlm car seat tu...

    btw, sokong ngan kata2 liza, ayu pun MEWAJIBKAN anak2 pakai car seat...still lg guna carrier seat (sama plak mcm aliff, hehe) utk danial, utk hariz pakai car seat..cuma, ayu letak dua2 car seat kat belakang...dua2 car seat ayu pasangkan seat belt..so far so good..

    cuma, tak leh bertahan lama2...paling lama 2 jam je..lps tu mmg kena stop n bawa hariz keluar dulu jalan2...kalau tak menangis la kebosanan...

    ReplyDelete
  2. hmm.. penuh dgn carseat jer dlm keta kecik ku... tp kena biasakan...senangn utk mama2 bekerjaya mcm kiter... hehe

    ReplyDelete
  3. ayu: betul tu, memang kene stop selalu sebab nanti anak-anak kebosanan dlm car seat.. kalau jalan jauh memang kene berenti mana2 bawak diorg keluar rehat2 jap.. penat kan dok lama2..=D
    tapi tetap wajib hehe..

    liza:
    same la kereta kecik je.. tapi demi keselamatan anak2, kene jugakla..
    senang kan bile anak2 trained dok carseat..senang kalau emergency kita perlu drive sorg2..mudah & selamat =D

    ReplyDelete
  4. hehe.tak kisah la sedara nak perli ke apa kan..yang penting anak2 kita..kita ada kereta pun tuk kemudahan keluarga.

    ReplyDelete
  5. liza, bagusnye husna & aliff nak dok kat carseat.. aku penah letak Qisya kat carseat & die boleh kuar dari seat belt tuh tgh2 aku drive kat hiway n nangis la of course.. bukan takat tuh je, die nak dok kat atas riba aku pastu.. tp bile letak kat belakang elok je die duduk.. tp riso la, pk kan kemungkinan2 yg mungkin berlaku.. tp kan aku percaya kalo dilatih dr awal dok kat carseat scr berterusan mmg boleh..

    ReplyDelete
  6. ashra: ye betul.. anak2 kita, kita yg perlu decide apa yg terbaik utk diorang.

    ninie: hehe.. aliff pun dah leh kuarkan tangan die dari belt die. tp mmmg kene train dari awal. takde istilah terlambat ninie..

    ReplyDelete
  7. liza, yg ko drive dr sunway-keramat-melawati-sunway tu ko dtg umah aku la kn?? ngehehhe.. terharu aku babe..
    btw atas nasihat ko time tu, sofia pon aku dh ajar duk dlm carseat kalu nk p mana2 (since dlm pantang lg).. alhamdulillah takat nie die tak pernah meragam.. suke aku... yela kalu dok pangku pon, kengkadang bile brake mengejut, baby leh terlapas dr tangan kn.. bahaya tu...
    ala liza biar la org nk kate aper.. yg penting keselamatan anak2 mmg tanggungjwb kite kn.. sabar ekk

    ReplyDelete
  8. yani,
    oh ye.. memang tu perjalanan ke rumah ko la.. =D.

    orang kata malang tak berbau.. so kita as parents buat la apa yg termampu/usaha utk lindungi anak2 kita.. baru la boleh berserah pada Allah yang lain-lainnya =D..

    semoga Allah jauhkan kita dari apa-apa keadaan yg membahayakan anak2 kita =D

    ReplyDelete
  9. salam.nk tanya pakai carseat jenis apa?

    ReplyDelete
  10. salam jie,
    maaf ya lewat membalas. saya guna car seat sweet cherry je.. kat pasaran ada banyak pilihan. pilih yang mana sesuai dan selesa untuk anak dan poket :)

    ReplyDelete