Skip to main content

Aku dan Thrush (pulakk??)

Salam..
lately ini aku sangat down down down...

sebabnya???
aku rasa kene thrush (pulak?).. jangkit dari Aliff...
actually doktor tak diagnose as thrush (even dia pun takde sebut apa masalahnya) but sebab Aliff pernah kena and recently bende tu datang balik kat Aliff, so aku amat merasakan masalah aku sekarang ni adalah thrush



aku rasa startingnya masa ALiff kene thrush dulu..masa tu sekadar kulit jadi dry je.. dah sapu lansinoh..tapi tak baik gak.

weekend lepas start kronik sikit.. sapu antifungal cream ALiff punya tu.. tapi masih sakit jugak la..

sekarang dah kronik jugak la..
ahad lepas paling kritikal, bile BF je kene tahan sakit/pedih giler2..sampai menggigil tahan sakit..
kulit area ni*ple kering & merah, merekah/terbelah, areola rasa nipis @ merah, berdarah..

sekarang kat office guna pam manual ajer.. Harmony.. tupun dah buat suction paling perlahan supaya tak berdarah but berdarah gak.. and try hand express.. hand express is the best kalau time camni but aku still tak mahir lagi.. puas nengok video teknik Marmet tu but still tak dapat tangkap camne cara sebenar. nak tengok angle tepi, tak faham bahagian 'roll finger' tu =D

Now output agak merudum.. so harini bekal EBM Aliff kene topup dgn 1botol frozen EBM. So sekarang berguna la EBM dalam deep freezer tu, mujur la ada stok EBM..alhamdulillah..

Dah gi klinik, dapat la krim sapu (tak sure cream ape sbb die letak dlm bekas bulat kecik tu.. tanya kat nurse kat kaunter tu.. Hydrocort+ape ntah (tak ingat..)...doktor pun cakap boleh maintain guna ubat Aliff tu.

Sekarang masih lagi mencari segala maklumat pasal masalah ni.. dah puas godak forum SusuIbu, Kellymom dan few other websites.

Belum ada rasa untuk stop breastfeeding.. dan belum pernah terniat dalam hati.. dan takkan terniat pun..

Uhh.. harap2 cepat la baik..

nak info lebih? Thrush & Breastfeeding

Comments

  1. Liza harapnye ko cepat baik k?sian ko.tu la pengorbanan ibu muyusukan anak. sabar k?insyaallah baik la tu nti.nasib baik ko da wat stok ebm byk2,so jgn risau sgtla..

    ReplyDelete
  2. ashra: amiinn.. memang berharap cepat baik, insyaAllah.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …