Wednesday, 26 May 2010

Tragedi Depan Rumah



Di suatu pagi yang hening..

Asekla dok dengar bunyi siren.. kalau bukan ambulan, mesti polis.. kalau bukan polis, bomba la kot nyer..

kalau duduk kat rumah especially sabtu dan ahad, selalu sangatla dengar bunyi siren2 ni.. kadang2 ambulan tak henti2 lalu..selang beberapa minit je mesti ada punya lah.. selalu dok terfikir, banyak sangat ke orang sakit ni.. tahan aje la.. dah rumah menghadap federal highway kan.. terima aje la..

pagi tu dengan sengaja jenguk kat tingkap..sesaja..

tengok2 ada kejadian ni..

nampak tak apa yang berlaku?

tak perasan?

kalau gambar ni nampak?


ala-ala nampak yer..

yang ni pulak..


Ya, myvi terbalik eh.. satu roda dah tercabut pun..

tengok la..memang org malaysia ni prihatin kan? especially tukang menebeng tepi jalan yg jadi penonton tu lah.. buat sesak jalan ajer..

aku pun taktau al-kisahnya apa.. tengok2 dah keadaan camtu.. rasanya takde kemalangan jiwa sebab takde ambulan kat situ.. and semua pun tak nampak cemas. yang pasti guard rail tu menyelamatkan mangsa dari terbabas ke arah bertentangan yg mungkin aje akan meragut nyawa nya.. of course dgn izin Allah..(teringat treler yg terbabas langgar kancil dgn ngan PPUM tuh..tragik kan..)..

So bertambah la kerja JKR kene ganti guard rail tu haha!!

Tuesday, 25 May 2010

Hulurkan Bantuan Anda..



Salam..

Aku baru baca emel dari Mamazieza (moderator resipi.net) yg dipost ke Rnet. Emel ni tentang seorang anggota polis yg telah dilanggar lari dan memerlukan bantuan. Untuk lihat keseluruhan cerita dan video temuramah/lawatan Mahaguru58 boleh lihat sini dan laporan akhbar Malay Mail di sini.


Sama-samalah kita membantu keluarga beliau. Walaupun sumbangan sekadar RM1 dengan ikhlas, insyaAllah Allah akan memberi ganjaran..

Kalau tak mampu membantu dari segi kewangan, minta tolong disebarkan kepada kawan2 lain ya..

petikan di bawah dari Mahaguru58

------------------------------------------------------------------------------------------------
Koperal 104747 Khalid Che Rus perlukan bantuan anda!

Bantulah Koperal Khalid Che Rus!


Hubungi isteri Koperal Khalid @ Puan Satona di talian 014-223 5120

Alamat berek kediaman mereka :

No. 111, Blok 9, Jalan AU 1A/1, Taman Keramat, 54200, Kuala Lumpur.


Nombor Akaun Bank Koperal Khalid bin Che Rus untuk kemasukan terus wang derma ikhlas anda adalah :
  1. Akaun Maybank : 1621-8839-5589
  2. Akaun BSN : 1415-7298-8710-4416
Diatas kesudian tuan puan membantu Koperal Khalid bin Che Rus ini, bersama sama lah kami memohon doa restu dari Ilahi agar membalas budi dan jasa tuan tuan dan puan puan semua diampunkan sekelian dosa, dipanjangkan umur, dimurahi rezeki, dikekalkan iman dan dibalas dengan ganjaran Jannah Al Firdaus, Insya Allah!

Amin Ya Rabbal Alamin.

Saya pohon agar setiap pembaca blog saya ini serta rakan rakan blogger menyebarluaskan video ini melalui blog masing masing.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Perasaan yang lain...



Salam...

"Perasaan yang lain..."

ermm.. status camtu pun dah menimbulkan spekulasi yang mengandaikan aku dah pregnant..


aiseyman.. bukan bukan..

malah nye terbalik lagi situasi nye..

setelah Aliff berusia 7bulan 2minggu 4hari, 'red flag' datang balik.. sebenarnya aku rasa sangat sedih dan sangat tak best. Ibu-ibu yang exclusive/fully breastfeeding adalah sinonim dengan tak kene period dalam jangka masa yang lama..even sampai 1 tahun lebih/ 2 tahun pun ada..

well actually tak semua lah..

::dari kellymom.com::

aku andaikan ada banyak sebab.. salah satu adalah sebab ALiff dah mula solid food.. kadang2 die skip night feeding..
ya, memang le aku rasa bagus pasal tak payah bangun tengah malam eh..tipulah kalau takde rasa camtu..
=D

then another thing is pasal thrush ni la kot.. aku terpaksa kurangkan guna pam (walaupun manual) sebab asek berdarah je..try guna tangan but disebabkan ambil masa terlalu lama, tak kosong sangat lah.. sekarang pun belum sembuh lagi.. agak trauma jugak bila nak direct feed.. sejak 'red flag' tu datang, aku dapati kegusaran ibu2 lain selama ni tentang supply drop memang tempias nye kene kat aku jugakla.. kira kalau pam/perah memang dapat half aje dari biasa2.. terpaksa topup dengan frozen EBM.

2-3 hari ni Aliff direct feed jadi terlalu kerap, kadang2 baru setengah jam dah nak BF balik.. dan sudahnya bertambah lambat la luka tu nak baik..

Perasaan? memang lain.. memang tak best.. sedihnye..huhu..

Friday, 21 May 2010

My Most Wanted Things (buat masa ni..=D)



aku tengah giler mengidam mende ni..
(err..ni bukan ngidam preggy yer..)
dalam wishlist aku, ni dok nombor satu ni,..
lamaaaa dah aku dok belek2 bende ni.. tapi tengok harga..alahai... patut ke tak patut..
menggigil wooo..

::Kenwood KM023::

siapa nak bagi derma kat aku, sila bagitau yer.. hehe...

Cinderella's Stepsister & Happiness in the Wind



Salam..

Cinderella's Stepsister & Happiness in the Wind

Sekarang ni aku ralit gak lah layan 2 drama ni. Dua-dua pun drama korea.. Channel 303 - KBS World (Astro). Lagipun time lain aku tak berpeluang pun nak tengok tv, but utk yg 2 ni memang org lain takleh kacau ye..

even husna pun takleh tengok kartun.. nanti ummy die cakap, "kartun hari ni dah habis..besok baru ade" hahaha!!..

Bawah ni sinopsis dari koreandrama


Title: 신데렐라 언니 / Cinderella Unni / Cinderella’s Sister

Also known as: Cinderella’s Like in Fate / Cinderella’s Stepsister
Chinese Title : 灰姑娘姐姐
Genre: Romance, melodrama
Episodes: 20Broadcast network: KBS2
Broadcast period: 2010-Mar-31 to 2010-June-03
Air time: Wednesday & Thursday 21:55

Synopsis

A modern day adaptation of Cinderella with a twist as our Cinderella, Goo Hyo Sun, plots revenge against her evil stepsister (Moon Geun Young) for years of pain and suffering.

Cast

Moon Geun Young as Eun Jo
Seo Woo as Goo Hyo Sun
Chun Jung Myung
Taecyeon as Jung Woo
Lee Mi Sook
Kim Gab Soo
Kang Sung Jin

Production Credits

Director: Kim Young Jo (김영조)
Scriptwriter: Kim Kyu Wan


Title: 바람 불어 좋은날 / Happiness in the Wind
Chinese Title : 风吹好日子
Also known as: Windy But Pleasant Day, A Good Day For The Wind To Blow
Genre: Romance, family
Episodes: 100+
Broadcast network: KBS1
Broadcast period: 2010-Feb-01
Air time: Monday to Friday 20:25

Synopsis

Kwon Oh Bok (Kim So Eun) is a a 19-year-old young woman/orphan who refuses to give up her dream of becoming a top illustrator. Because she grew up poor (and is still struggling), she is extremely frugal, and maintains an optimistic outlook on things. Kwon Oh Bok has nothing that she can call her own in her life-time, not even the little room that she stays in. However, her hot temper will flares whenever she witness any injustice.

Cast

Kim So Eun as Kwon Oh Bok
Jung Seung Ho as Kwon Yi Moon (Oh Bok’s father)

Jang family

Na Moon Hee as Na Kkeut Soon (grandmother)
Kang In Duk as Jang Jung Nam (father)
Yoon Mi Ra as Yoon Sun Hee (mother)
Jin Yi Han as Jang Dae Han
Seo Hyo Rim as Jang Man Se
Lee Hyun Jin as Jang Min Guk
?? as Jang Dok Rip (Dae Han’s son)

Kang family

Kim Sung Hwan as Kang In Soo (father)
Nah Young Hee as Cha Yeon Shil (mother)
Kang Ji Sub as Kang Sang Jun

Lee family

Kim Mi Sook as Lee Kang Hee
Kwon Oh Hyun (권오현) as Seo Dong Shik (brother-in-law)
Ahn Hye Kyung as Kim Nam Suk (Dong Shik’s wife)
?? as Seo Hyo Ri (Dong Shik’s daughter)

Other people

Lee Sung Min as Choi Mi Ran (Jang Dok Rip’s biological mother)
Kang Eun Tak (강은탁) as Han Ki Chul (Oh Bok’s friend)
Jung Da Young as Han Sol Ji

Production Credits

Producer: Lee Duk Gun
Scriptwriter: Lee Duk Jae

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Dua-dua drama ni plot cerita berlainan.. kalau Cinderella's Stepsister tu banyak main emosi gak la..

kalau Happiness in The Wind ni berkisar cerita famili, comel2 gitu..

Paling takleh miss is Cinderella's Stepsister.. kalau yg Happiness in The Wind tu takpelah kalau ter miss mana2 episod/part ke..

Cinderella's Stepsister bersiaran hari Rabu & Khamis sahaja jam 9.00mlm sampai kol 10.00mlm.. camtula.. but kdg2 tengok lambat gak start nye..

Kalau drama Happiness in The Wind tu hari Isnin sampai Jumaat kol 7.25mlm sampai kol 8.00mlm.

Nape aku suka layan drama korea?..entah ehh.. sebab hero die hensem kott.. =D

Tuesday, 18 May 2010

Aku dan Thrush (pulakk??)



Salam..
lately ini aku sangat down down down...

sebabnya???
aku rasa kene thrush (pulak?).. jangkit dari Aliff...
actually doktor tak diagnose as thrush (even dia pun takde sebut apa masalahnya) but sebab Aliff pernah kena and recently bende tu datang balik kat Aliff, so aku amat merasakan masalah aku sekarang ni adalah thrush



aku rasa startingnya masa ALiff kene thrush dulu..masa tu sekadar kulit jadi dry je.. dah sapu lansinoh..tapi tak baik gak.

weekend lepas start kronik sikit.. sapu antifungal cream ALiff punya tu.. tapi masih sakit jugak la..

sekarang dah kronik jugak la..
ahad lepas paling kritikal, bile BF je kene tahan sakit/pedih giler2..sampai menggigil tahan sakit..
kulit area ni*ple kering & merah, merekah/terbelah, areola rasa nipis @ merah, berdarah..

sekarang kat office guna pam manual ajer.. Harmony.. tupun dah buat suction paling perlahan supaya tak berdarah but berdarah gak.. and try hand express.. hand express is the best kalau time camni but aku still tak mahir lagi.. puas nengok video teknik Marmet tu but still tak dapat tangkap camne cara sebenar. nak tengok angle tepi, tak faham bahagian 'roll finger' tu =D

Now output agak merudum.. so harini bekal EBM Aliff kene topup dgn 1botol frozen EBM. So sekarang berguna la EBM dalam deep freezer tu, mujur la ada stok EBM..alhamdulillah..

Dah gi klinik, dapat la krim sapu (tak sure cream ape sbb die letak dlm bekas bulat kecik tu.. tanya kat nurse kat kaunter tu.. Hydrocort+ape ntah (tak ingat..)...doktor pun cakap boleh maintain guna ubat Aliff tu.

Sekarang masih lagi mencari segala maklumat pasal masalah ni.. dah puas godak forum SusuIbu, Kellymom dan few other websites.

Belum ada rasa untuk stop breastfeeding.. dan belum pernah terniat dalam hati.. dan takkan terniat pun..

Uhh.. harap2 cepat la baik..

nak info lebih? Thrush & Breastfeeding

Monday, 17 May 2010

Hari Ibu 2010



Salam..
ermm.. tak sempat tak update apa2 kat sini..
last week 3 hari dah penuh dengan kursus photoshop for web..
so gambar2 tu adalah hasil pembelajaran kat kursus itulah..
oohh.. please do not compare me dengan org2 pro yer.. ni hasil kerja budak baru belajar hehe.. hat basic aje lak tuu =D..

So iniler diantara gambar-gambar semasa Hari Ibu yang lepas... layaannnn..


Thursday, 6 May 2010

Husna & Aliff : 0-7 bulan..



Tengah godek2 external hard disk ni terjumpa gambar2 Husna masa kecik2..hi hi..teringat dolu-dolu..

So.. gambar2 ni adalah Husna dan Aliff sejak lahir sampai 7 bulan
(sebab Aliff baru 7 bulan..=D)

.
.
.

:: baru lahir.. ::

:: 1 bulan ::

:: 2 bulan ::

:: 3 bulan ::

:: 4 bulan ::

:: 5 bulan ::

:: 6 bulan ::

:: 7 bulan ::

.
.
.
more to come!! =D

Jom Pergi!! : Mom & Baby Expo 2010 (7-9 May 2010)





Event Title : Mom & Baby Expo 2010

Date : 7 - 9 May 2010
Venue : MidValley Exhibiton Centre (Halls 1 & 2)
Organiser : Today Publishing
Tel : +603 6250 0972 / 75
Fax : +603 6250 9817
Email : careline@todaypublishing.com.my
Website : www.todaypublishing.com.my
Admission : Public - Free Admission

............................................................
okess..kengkawan semua...jom jom..mesti pergi ni..
aku ingat nak gi besok..sape nak join???


**upda
te**

aku dah gi dengan nozie & a
yudiah (hehe.. ayu pun terjebak).. urghh..semalam pun dah ramai lah.. aku x advise bawak baby/strollers. leceh la..

pada aku, sesuai utk sape2 g mmg carik barang baby la..cam aku bolh kate sumer dah ada so xde la nak beli apa2.. btw, ada beli gak, nursing poncho & 'bunga besar' utk husna (sort of mainan la..).

Kalau baju2 ada brand pigeon, fiffy, lovebaby dan ada lain2 jugak..utk preggy mommies pun ada modernmom. kalau srollers/car seat pun ada gak combi, graco etc..
nak carik pam ada booth medela(lactaequip) dan avent (kinderdijk). Nak cuba cloth diaper ada myeconappy (booth) or dlm booth kedai2 online.

Ada gak a few online shops bukak booth kat situ eg: Fabulousmom, Momslittleones (nurturing concept), tiny tapir, thelilcaliph etc..

hehe pandai2 korang lah.. aci?? =D

Wednesday, 5 May 2010

Aliff Rayyan : 7 bulan daaa...



Aku ber pot-pet lagi...(dah macam takde keje puler yer..=D)..

:: Aliff Rayyan ::

Semalam 4 Mei 2010, Aliff Rayyan kesayanganku itu telah berusia 7 bulan.

Perkembangan Aliff Rayyan sehingga semalam ;

1) berat terkini (ditimbang pd 25 April 2010) = 8.6kg

2) gigi bawah dah tumbuh 2 batang, maka semua barang yg dapat dicapai akan digigit sekuat hati..(termasuk ummy huhu..)


3) sign susu/nenen (genggam gamit) yg diajar tu semakin difahami & dipraktiskan. kalau kita wat sign tu, Aliff akan excited giler2 sbb nak susu =D. Aliff jugak pernah wat sign tu masa ayah jaga die kat umah nenek (masa tu ummy stuck dlm jam giler & sampai umah dekat kol 8mlm). EBM dah abis & Aliff lapar. So, bile ayah tengok Aliff tak henti2 wat sign "nak susu" tu, terus ayah balik umah utk amek extra EBM. Thanks Ayah.

4) sebelum ni asek mengundur, semalam tengok dah mara ke depan pulak. ada gaya ala-ala nak menyusur, ada gak macam nak merangkak, pastu tersembam..

5) disebabkan belum merangkak (atau seangkatannya)..kalau die nak bergerak, Aliff akan menggolekkan dirinya sampaila ditempat yg dituju.

6) kalau die malu (cth: org tak dikenali agah2 die), Aliff akan menundukkan muka die sampai macam posisi ruku' pulak. Jenuh nak tegakkan badan die balik =D

7) dah mula fully berCD (cloth diaper) bermula Sabtu lepas 1 Mei 2010. Aliff kata dia nak sama2 tolong menjaga bumi kita =D.

8) dah makan puri pisang, puri pear, puri epal, puri brokoli, puri carrot, wild rice, puri keledek.

9) Sangat lasak waktu tidur. Bergolek sana sini. Kalau stuck kat mane2 takleh golek lagi, die nangis.

10) suka explore bende.. boleh capai bende2 yg dia berminat

...
Ummy sayang Aliff
Ayah sayang Aliff
Kakak sayang Aliff
Semua sayang Aliff
...

Wan Iman Qistina & Alia Sofia



salam.. lame tak update.. (macam la busy sangat)..

:: Wan Iman Qistina ::

ok, last weekend (actually last saturday aje..), ada majlis aqiqah baby Wan Iman Qistina (errr..betul ke ejaan nama ni?..ntah eh), anak duapupu aku kat Keramat. Aku just pergi dengan Husna & Aliff dan cupcakes. Ok, anak2 aku sumer dok diam2 dalam car seat masing2 okeh, memang sangat baik dan memberi kerjasama =D.

Masa sampai pun marhaban dah start. Aku just stay kat bawah ngan Usu susun cupcakes. Disebabkan toppers nye kurang time nak kering, so hanya 16 ekor beruang yg berjaya dok tegak..lagi 9 ekor tumbang di medan perjuangan..[sorry yer tuan rumah :(..]

Tema majlis pink & white..very sweet. Thanks for the door gift, pink umbrella bentuk botol tu (cute!!) and Husna dapat big lollipop & beg pink Mickey Mouse (Husna kata beg "Kimey").

Kitorang beredar dalam jam 2.30ptg bile tengok Aliff dah start ngamuk2 nak tido+keadaan panas+tak selesa pulak tu. Aliff masuk dlm kereta letak kat car seat dah melalak dah..drive gak la kot2 pastu ok..tak jugak, so berenti tepi jalan, kuarkan die dari car seat, tersengih2 pulak die..rupernye dia lapar.. so BF dulu kat tepi jalan (dalam kereta okeh..=D), dah sudah baru die ok.


:: Alia Sofia ::

Kitorang bertolak ke Tmn Melawati pulak..dah janji nak datang ziarah baby Sofia. Sepanjang jalan Husna dok tanya "nak gi mana ni ummy"..berkali2.. Then aku cakap nak tengok baby Sofia.. Husna cakap "nak tengok baby Cokia??" hehe..masih pelat..Singgah kat masjid depan rumah Yani utk solat zohor. Sampai2 je tanye dulu abah die ade ke..(takut okeh..TKPKR II okeh..big big boss aku tuu..=D). Mase tu abahnye takde, gi majlis kawin. But tengah2 melepak tu balik jugak la abah & mama Yani. Abah Yani siap dokong Aliff tuu.. dalam hati aku “janganla bocor CD (cloth diaper) Aliff time ni..uuuu scary ko..hehe bangga siot aku. Ingat nak gak snap gambo tapi takut pulak aku nak mintak kebenaran haha..fuhh kalau dapat, sure gempak kat opis aku hehe..(ye ke? =D).

Aku sampai umah Yani dekat kol 3pm kot.. dekat kol 5 baru balik umah..Husna dok kacau Sofia jer, usik sana, usik sini.. sorry ye yani, kalau2 tercedera pulak baby mung..Sofia memang sangat2 rupe Yani..chooomel sangat =D.

:: Husna dengan Sofia ::
(
Selama ni aku taktau ape makna action Husna ni..rupa2nya tengah tunjuk 'peace'.. hoho)

So sampai umah dah almost 6pm. Anakanda2 semua tidur keletihan sepanjang perjalanan..=D.

Saturday, 1 May 2010

"My Most Favourite Wedding Photo Contest"





Salam... ingat tak contest "MY FUNNIEST WEDDING PHOTO" ?

::so ni BATAL ekk::

Saya ada mendapat beberapa feedback mengatakan agak susah nak dapat gambar kelakar sbb biasa ambil gambar yg cantik2 ajer especially utk malay wedding.. (ermm betul jugak ehh..)..
so saya telah memutuskan untuk mengubahsuai contest ni.. (masih tema wedding yer..). so sekarang contest ini berubah menjadi...


"MY MOST FAVOURITE WEDDING PHOTO CONTEST"

::copy banner ni yer::

saya rasa ni mesti semua org ada kot =D..lebih mudah bukan?

so gambar ni tak kesah la sama ada kelakar/menyentuh hati ke/gembira ke/ romantik ker.. tak kesah, tak kesah, tak kesah..

Saya juga ada mengubah syarat contest di bawah.. (di highlight dgn kaler biru..)

mari lah join ye..!!


Syarat-syarat gambar:

1. Gambar adalah gambar perkahwinan sama ada perkahwinan anda, kakak, abang, adik, sepupu sepapat, makcik pakcik etc. (so najmah boleh join okeh.. =D)
2. Hanya utk warganegara Malaysia sahaja =D
3. Gambar wajib mempunyai pengantin yang berpakaian pengantin tak kisah lah samaada pengantin perempuan sahaja/lelaki sahaja/kedua2nya. Kalau ada orang2 lain pun takpe but pengantin MESTI ada dalam gambar
4. Hantar hanya SATU keping gambar sahaja. Kalau ada banyak2 gambar, saya akan pilih gambar pertama sahaja.


Syarat2 Penyertaan:

1. Tarikh tutup penyertaan adalah pada Sabtu 5 Jun 2010.
2. Buat entry dengan tajuk "MY MOST FAVOURITE WEDDING PHOTO CONTEST"
3. COPY & PASTE banner contest, letak kat sidebar & pada entry masing2. Backlink ke entry contest ini yer.
4. Jadi follower (bukan paksaan but kalau sudi jd kawan, apa salahnya =D)
5. Sertakan NAMA PENGANTIN & PASANGAN, HUBUNGAN DGN PESERTA serta TARIKH PERKAHWINAN.
6. Ceritakan pasal gambar yang dihantar tak kisah la pantun ke puisi ke syair ke.. Nak cerita panjang2 boleh, cerita pendek pun boleh. Tapi ingat entry menarik mungkin bakal menambat hati juri.
7. Gambar mestila jelas dan mudah untuk saya copy.
8. Tinggalkan entry anda di ruangan komen entry contest ini.
9. Keputusannya insyaAllah akan diumumkan pada 7 Jun 2010.


HADIAH yang menanti????

* cabutan bertuah diantara 15 entry pertama (1 penerima)
* 1st/2nd/3rd Prize untuk FUNNIEST WEDDING PHOTO (mengikut keputusan juri)
* 3 hadiah saguhati

Buat masa ni hadiah adalah RAHSIA (buleh ker =D), but akan diputuskan dan diumumkan kemudian.. =D