Sunday, 11 April 2010

Aliff Rayyan : 1st time mamamm..



Hari ini ummy men'soping'kan diri utk membeli barang2 utk Aliff mamam & barang2 lain. Kami gi Babyland SS2, BMS Organic Damansara & Babyjaya.

Seperti dijanjikan sebelum ini, hari ini adalah hari 1st tbg Aliff mamam selain susu ibu..

::husna nak posing jugakk::

So utk 1st meal, ummy bagi puri pisang.

-----------------------
Resipi : Puri Pisang
1 biji pisang emas
susu ibu/air masakBold
Cara:
Blend pisang bersama sedikit susu ibu/air masak.(ummy lecek jer sampai halus)
Siap..boleh mamam..
-----------------------


So 4 hari pertama Aliff kene mamam puri pisang sebelum ummy bagi cuba makanan lain pulak. (tujuan 4 hari tu adalah utk membolehkan kita kesan kalau2 ada alahan dan bagi time utk baby biasakan diri dgn satu2 makanan tu..)

Awal2 ni ummy akan bagi puri buah-buahan (pir, pisang) dulu..pastu puri sayur2 pulak (carrot, brokoli, kentang, labu etc)..bubur nasi nanti dulu ok..

reaksi Aliff : agak2 konfius ko
t. bila suap, ngap pastu luahkan balik. bila sudu nak sampai dekat mulut, Aliff nak tolak ngan tangan die..

::habeh comot satu badan..::

5 comments:

  1. wah dah makan ya. anak saya poon xder nk paksa dia makan poon. skang bg sekali sehari. kekadang rajin bg puri pisang or lobak. tp klu dia asik2 sembur balik saya stop kan ajer.. xyah nk paksa2 sangat kan... akhirnya dia makan juga. yang penting kenalkan dulu.

    ReplyDelete
  2. ya, sekarang hanya perkenalkan makanan ajer.. takleh paksa baby kan.. nanti trauma pulak =D.

    ReplyDelete
  3. tetiba baca kat sini pulak walaupon sudah setahun lebih entry ni...

    liza.
    nak tanya. dah kalau baby asyik nanges je camana. bagi makan baru diam dan tidor nyenyak. huhu.

    ReplyDelete
  4. umi,
    baby umi dah berapa bulan?
    biasa awal2 lahir memang kerap baby menyusu, biasanya setiap 2jam kene bagi. ada baby setiap 1 jam. baby minum susuibu mmg cepat lapar balik, bukan sebab susu tak cukup ke ape, sbb susuibu senang and cepat di digest oleh baby. tak perlu risau, bagi aja baby breastfeed dengan kerap.

    ReplyDelete
  5. susu ibu pon dia dah malas nak hisap.. memang setiap berapa minit dia menyusu.. tengok la badan camana. dia nak makan jugak... huhu... masa saya komen kat liza aritu 5bln++ nla. rabu ni genap 6bln.

    ReplyDelete