Skip to main content

Aliff Rayyan : 1st time mamamm..

Hari ini ummy men'soping'kan diri utk membeli barang2 utk Aliff mamam & barang2 lain. Kami gi Babyland SS2, BMS Organic Damansara & Babyjaya.

Seperti dijanjikan sebelum ini, hari ini adalah hari 1st tbg Aliff mamam selain susu ibu..

::husna nak posing jugakk::

So utk 1st meal, ummy bagi puri pisang.

-----------------------
Resipi : Puri Pisang
1 biji pisang emas
susu ibu/air masakBold
Cara:
Blend pisang bersama sedikit susu ibu/air masak.(ummy lecek jer sampai halus)
Siap..boleh mamam..
-----------------------


So 4 hari pertama Aliff kene mamam puri pisang sebelum ummy bagi cuba makanan lain pulak. (tujuan 4 hari tu adalah utk membolehkan kita kesan kalau2 ada alahan dan bagi time utk baby biasakan diri dgn satu2 makanan tu..)

Awal2 ni ummy akan bagi puri buah-buahan (pir, pisang) dulu..pastu puri sayur2 pulak (carrot, brokoli, kentang, labu etc)..bubur nasi nanti dulu ok..

reaksi Aliff : agak2 konfius ko
t. bila suap, ngap pastu luahkan balik. bila sudu nak sampai dekat mulut, Aliff nak tolak ngan tangan die..

::habeh comot satu badan..::

Comments

  1. wah dah makan ya. anak saya poon xder nk paksa dia makan poon. skang bg sekali sehari. kekadang rajin bg puri pisang or lobak. tp klu dia asik2 sembur balik saya stop kan ajer.. xyah nk paksa2 sangat kan... akhirnya dia makan juga. yang penting kenalkan dulu.

    ReplyDelete
  2. ya, sekarang hanya perkenalkan makanan ajer.. takleh paksa baby kan.. nanti trauma pulak =D.

    ReplyDelete
  3. tetiba baca kat sini pulak walaupon sudah setahun lebih entry ni...

    liza.
    nak tanya. dah kalau baby asyik nanges je camana. bagi makan baru diam dan tidor nyenyak. huhu.

    ReplyDelete
  4. umi,
    baby umi dah berapa bulan?
    biasa awal2 lahir memang kerap baby menyusu, biasanya setiap 2jam kene bagi. ada baby setiap 1 jam. baby minum susuibu mmg cepat lapar balik, bukan sebab susu tak cukup ke ape, sbb susuibu senang and cepat di digest oleh baby. tak perlu risau, bagi aja baby breastfeed dengan kerap.

    ReplyDelete
  5. susu ibu pon dia dah malas nak hisap.. memang setiap berapa minit dia menyusu.. tengok la badan camana. dia nak makan jugak... huhu... masa saya komen kat liza aritu 5bln++ nla. rabu ni genap 6bln.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …