Skip to main content

Aktiviti keluarga kami : Makan & makan.. =D

Salam & hi... okey ini cerita lama.. acik busy sikit lately.. semalam pun balik kol 8malam, nak stay lagi lama tapi takut dok sensorang kat level 10 ni.. (heh penakut rupenye aku ini..). tak sempat nak jenguk mailbox pun apatah lagi nak berblogging.. selepas dah hantar report utk AKPT2010 tadi kat CPK tingkat 3 ni.. barule acik leh menarik nafas lega.. and baru ler sempat nengok tenet..

just nak tempek gambar masa birthday Tok Andak (makcik ummy). actually gambar mahalnya (pada ummy lah yer..) adalah gambar di bawah ni.. Husna tolong letakkan badam dalam chocolate mould.. Husna ni kadang2 ada time asek la tanya kat ummy, "bila nak wat kek".. kadang2 berhari2.. so weekend tu buat kek untuk Tok Andak. Tok Andak said "nak kek coklat, simple ajer, 2kg..".. ok, sebab deco bebas, ummy suka suki nak cuba buat compound chocolate je, bukan jenis yg kene tempering tu (couveture chocolate)..nanti ler ade masa nanti buatlah..kes malas =D..

Disebabkan Husna beria2 nak tolong, ummy just minta dia letakkan badam2 dalam setiap petak. Part tuang coklat, ummy buat ( tu pun Husna mintak jugak nak buat sendiri..)..

::Husna tolong ummy leh??::

Husna sangat excited kalau ummy buat kek.. kesian jugak kat Husna sebab last year tak sambut birthday dia pasal kene bulan puasa.. errmm tahun ni pun bulan puasa juga.. posing kat kek orang lain aje lar ye sayang..

Ummy sebenarnya berangan nak buat kek spesel untuk Husna.. kalau saja2 buat birthday party masa bukan birthday aci tak?? =D

Btw, tema majlis arituh adalah "Arabian Night".. WHAT?? AGAINNNN???!!! =D

::Husna cam puteri arab tak? =D::

::coklat petak2 yg ada munger2 tu yg Husna tolong buat::


::kami kami::

Comments

  1. untung la kak liza.. da ade dah pewaris resepi2 kek tu.. nnt bleh kembangkan bisnes.. hihi

    ReplyDelete
  2. jenn, lambat lagi tu nak biz besor2 hehe..ni pun bertatih lagi..=D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …