Skip to main content

Dadih Susu Ibu =D

salam dan hi..

yaa.. akhirnya aku berjaya merajinkan diri sedikit dari kebiasaan untuk menyediakan dadih ni.. itupun lepas tengok deep freezer tu dah tak boleh nak menampung EBM lagi..

so aku telah mengeluarkan 6 botol (5-6oz) + 22 bekas dadih (4oz) untuk tujuan itu lah.. amaun nyer lebih kurang 115oz (dlm 3liter). EBM tu mostly adalah bulan Oktober punyer.. (nota: EBM tahan 6bulan dlm deep freezer).

::antara bekas EBM yg terlibat (sila abaikan pandangan yg menyemakkan dibelakang itu =D)::

::EBM dicairkan::

::dadih siap::

::balance EBM yg masih ada dlm deep freezer..err belum luak suku pun::

::husna menikmati dadih susuibu perisa mangga::

so dadih mangga ni memang khas untuk Husna lah..dan Husna pun sangat suke hihi..risau jugak mula2 tu Husna nak ke makan.. sebab bila aku keluarkan bekas2 EBM tu and cakap nak buat jelly, dia bagitau ayahnya yang ummy nak buat jelly Aliff.. cuak gak.. tapi kalau Husna takmo makan pun, alamatnya aku lebur ajer lah semuanya masuk En,Tong (tong sampah).

Lepas habis semua nak buat pulak dadih perisa coklat ker stoberi ker.. tapi yg pasti bukan perisa laici sebab nanti warnanya putih..Husna akan reject sebab tu susu Aliff katanya..

nota: dadih ni guna dadih segera ajer..

Comments

  1. Wah kreatif...mesti sedap ke ekkekeke

    ReplyDelete
  2. kak azrina..
    taktau nak kata sedap tak.. Husna kata sedap..

    saya nak rasa tapi tak tertelan hehe..tapi baunye masih ada bau ebm frozen tu..=D

    ReplyDelete
  3. salam terjah..;)

    nak tanya...buat dadih tu ikut cara biasa pastu campur ngan ebm ke ade bahan2 asal wat dadih yg dikurang kan?

    ReplyDelete
  4. mama muzz..
    terima kasih sudi terjah =D

    dadih tu saya buat ikut instruction die jugak. cuma saya tukarkan 3liter air (dlm instruction) tu kepada 3liter EBM.

    ReplyDelete
  5. menariknya..kalo la ebm saya sebnyk itu...hehehe..insyaallah...

    ReplyDelete
  6. Boleh ker law kite nk mkn dadih susu ibu ni? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je tapi kalau lalu nak telan la hehe..
      Ada ibu yg buat ABC guna frozen EBM die lagi tau :)

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …