Sunday, 21 March 2010

Dadih Susu Ibu =D



salam dan hi..

yaa.. akhirnya aku berjaya merajinkan diri sedikit dari kebiasaan untuk menyediakan dadih ni.. itupun lepas tengok deep freezer tu dah tak boleh nak menampung EBM lagi..

so aku telah mengeluarkan 6 botol (5-6oz) + 22 bekas dadih (4oz) untuk tujuan itu lah.. amaun nyer lebih kurang 115oz (dlm 3liter). EBM tu mostly adalah bulan Oktober punyer.. (nota: EBM tahan 6bulan dlm deep freezer).

::antara bekas EBM yg terlibat (sila abaikan pandangan yg menyemakkan dibelakang itu =D)::

::EBM dicairkan::

::dadih siap::

::balance EBM yg masih ada dlm deep freezer..err belum luak suku pun::

::husna menikmati dadih susuibu perisa mangga::

so dadih mangga ni memang khas untuk Husna lah..dan Husna pun sangat suke hihi..risau jugak mula2 tu Husna nak ke makan.. sebab bila aku keluarkan bekas2 EBM tu and cakap nak buat jelly, dia bagitau ayahnya yang ummy nak buat jelly Aliff.. cuak gak.. tapi kalau Husna takmo makan pun, alamatnya aku lebur ajer lah semuanya masuk En,Tong (tong sampah).

Lepas habis semua nak buat pulak dadih perisa coklat ker stoberi ker.. tapi yg pasti bukan perisa laici sebab nanti warnanya putih..Husna akan reject sebab tu susu Aliff katanya..

nota: dadih ni guna dadih segera ajer..

8 comments:

  1. Wah kreatif...mesti sedap ke ekkekeke

    ReplyDelete
  2. kak azrina..
    taktau nak kata sedap tak.. Husna kata sedap..

    saya nak rasa tapi tak tertelan hehe..tapi baunye masih ada bau ebm frozen tu..=D

    ReplyDelete
  3. salam terjah..;)

    nak tanya...buat dadih tu ikut cara biasa pastu campur ngan ebm ke ade bahan2 asal wat dadih yg dikurang kan?

    ReplyDelete
  4. mama muzz..
    terima kasih sudi terjah =D

    dadih tu saya buat ikut instruction die jugak. cuma saya tukarkan 3liter air (dlm instruction) tu kepada 3liter EBM.

    ReplyDelete
  5. menariknya..kalo la ebm saya sebnyk itu...hehehe..insyaallah...

    ReplyDelete
  6. Boleh ker law kite nk mkn dadih susu ibu ni? Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je tapi kalau lalu nak telan la hehe..
      Ada ibu yg buat ABC guna frozen EBM die lagi tau :)

      Delete