Monday, 8 February 2010

Nenek punye pengaruh..



ermm..apa nak dikata...
kalau dah mak/ mertua yang mengasuh anak kita, memang tak sama hasil cam anak2 yg duduk di nursery..
begitu jugaklah anak-anak saya Asyrani Husna & Aliff Rayyan.. buat pengetahuan, Aliff & Husna dijaga oleh mak saya (a.k.a nenek disini)
untuk Aliff belum nampak lagi fi'il nya.. tapi Husna memang macam2 lah..

mai tengok ape yg selalu berlaku..

Husna : ummy..nak tido..
Ummy : mai baring kat sini..(sambil tepuk2 tilam kat sebelah ummy..)
Husna : nak tepuk..
Husna soh tepuk2 peha dia lah..so ummy pun tepuk2..
Husna : ummy..nyanyi...
Heh!!nyanyi?? reti ke ummy nyanyi? so terpaksa lah ummy nyanyi..nyanyi lagu nasyid/baca surah2 je ehh.. takkan nak nyanyi lagu kelly clarkson lak haihhh..=D

nota: nenek memang akan dodoi2 lah sampai Husna tido.

Ahad lepas Husna as usual cam cerita atas tu..nak tido+kene tepuk2 peha+nyanyi.. sekarang ni nak nyanyi pun kene lagu yg slalu nenek nyanyi.. siap request tu yg tak tahan..

so ummy nyanyi ler lagu yg nenek selalu nyanyi kat Husna..kali ni ummy tidurkan Husna & Aliff..sebelah menyebelah ok...

sambil tepuk2 peha putra putri ku ini..
Ummy: Aliff kusayang..(nyanyi ler ni yer..=D)
Husna : Salah salah.. cucucucayanggg...
Ummy : Hah? What? (terpinga2 ummy sebab tak faham ape Husna cakap..)
Husna : cucucucayangg..
Ummy ingat Husna tak kasi sebut nama Aliff so ummy tukar lah lirik nyer..
Ummy : Husna kusayang (nyanyi lagi..)
Husna : bukann.. cucucucayangg...
Ummy : Hah? Husna cakap ape tu ? ummy tak fahamm..

setelah puas ummy fikir punya fikir..

Ummy : OOhhh!! Cucuku sayang yer..?
Husna : Haaaa.. cucucucayanggg..

Ummy tergelak2 rase nak terguling2 dah..

Ummy : cucuku sayang tu lirik nenek lar.. Husna ngan Aliff anak2 ummy camne nak jadi cucu pulak haha..

Aliff tersengih-sengih (cam faham sangat jer..), Husna gelak2 ajer..hahh kacau kacau..hihi..

Situasi lain..

Ummy tengah sikat rambut Husna lepas mandi.. Ummy dah terbiasa 'belah rambut' dari belah kanan ummy

Husna : salah..salah...
Husna serabaikan balik rambut die.. ummy nak hangin lah ni..
Husna : canni cannii.. (sambil tunjuk cara nak belah rambut belah kiri..)
Ummy : ok ok..

well.. 'belah rambut' belah kiri tu ikut style my mom okeh.. nasib nasibb... =D

Btw, benda2 tu semua tak menggangu gugat pun rutin harian saya dan en.suami.. kitorang ok jer.. walaupun semua nak ikut style nenek..camno tuhh?=D.. lagipun Husna & Aliff spend masa lebih banyak kat umah nenek berbanding waktu malam yg singkat bersama kitorang..

banyak gak bende2 bagus yang Husna belajar..contohnya Husna boleh mengira dah masuk nombor belas2, baca ABC, baca Alif,Ba,Ta sampai Ya. Of course banyak lah salah2/skip..masuk akal lah kan.. Husna baru 2 tahun 5 bulan jer..

Dan yang paling utama adalah Husna dah lama diaperless siang dan malam..

Tu semua effort yang nenek buat utk cucu2nye.. terima kasih mak.. =D


gambar kat desktop ummy =D

2 comments:

  1. huisyhhhh pandai mak ko nyanyi ehh.. ehehehhe... dah tu harus la ko pon kena blajar lyric tu gak... ahaksss...

    ReplyDelete
  2. hehe.. yani, nasib laa... kadang2 pening nak melayan.. =D

    ReplyDelete