Skip to main content

Nenek punye pengaruh..

ermm..apa nak dikata...
kalau dah mak/ mertua yang mengasuh anak kita, memang tak sama hasil cam anak2 yg duduk di nursery..
begitu jugaklah anak-anak saya Asyrani Husna & Aliff Rayyan.. buat pengetahuan, Aliff & Husna dijaga oleh mak saya (a.k.a nenek disini)
untuk Aliff belum nampak lagi fi'il nya.. tapi Husna memang macam2 lah..

mai tengok ape yg selalu berlaku..

Husna : ummy..nak tido..
Ummy : mai baring kat sini..(sambil tepuk2 tilam kat sebelah ummy..)
Husna : nak tepuk..
Husna soh tepuk2 peha dia lah..so ummy pun tepuk2..
Husna : ummy..nyanyi...
Heh!!nyanyi?? reti ke ummy nyanyi? so terpaksa lah ummy nyanyi..nyanyi lagu nasyid/baca surah2 je ehh.. takkan nak nyanyi lagu kelly clarkson lak haihhh..=D

nota: nenek memang akan dodoi2 lah sampai Husna tido.

Ahad lepas Husna as usual cam cerita atas tu..nak tido+kene tepuk2 peha+nyanyi.. sekarang ni nak nyanyi pun kene lagu yg slalu nenek nyanyi.. siap request tu yg tak tahan..

so ummy nyanyi ler lagu yg nenek selalu nyanyi kat Husna..kali ni ummy tidurkan Husna & Aliff..sebelah menyebelah ok...

sambil tepuk2 peha putra putri ku ini..
Ummy: Aliff kusayang..(nyanyi ler ni yer..=D)
Husna : Salah salah.. cucucucayanggg...
Ummy : Hah? What? (terpinga2 ummy sebab tak faham ape Husna cakap..)
Husna : cucucucayangg..
Ummy ingat Husna tak kasi sebut nama Aliff so ummy tukar lah lirik nyer..
Ummy : Husna kusayang (nyanyi lagi..)
Husna : bukann.. cucucucayangg...
Ummy : Hah? Husna cakap ape tu ? ummy tak fahamm..

setelah puas ummy fikir punya fikir..

Ummy : OOhhh!! Cucuku sayang yer..?
Husna : Haaaa.. cucucucayanggg..

Ummy tergelak2 rase nak terguling2 dah..

Ummy : cucuku sayang tu lirik nenek lar.. Husna ngan Aliff anak2 ummy camne nak jadi cucu pulak haha..

Aliff tersengih-sengih (cam faham sangat jer..), Husna gelak2 ajer..hahh kacau kacau..hihi..

Situasi lain..

Ummy tengah sikat rambut Husna lepas mandi.. Ummy dah terbiasa 'belah rambut' dari belah kanan ummy

Husna : salah..salah...
Husna serabaikan balik rambut die.. ummy nak hangin lah ni..
Husna : canni cannii.. (sambil tunjuk cara nak belah rambut belah kiri..)
Ummy : ok ok..

well.. 'belah rambut' belah kiri tu ikut style my mom okeh.. nasib nasibb... =D

Btw, benda2 tu semua tak menggangu gugat pun rutin harian saya dan en.suami.. kitorang ok jer.. walaupun semua nak ikut style nenek..camno tuhh?=D.. lagipun Husna & Aliff spend masa lebih banyak kat umah nenek berbanding waktu malam yg singkat bersama kitorang..

banyak gak bende2 bagus yang Husna belajar..contohnya Husna boleh mengira dah masuk nombor belas2, baca ABC, baca Alif,Ba,Ta sampai Ya. Of course banyak lah salah2/skip..masuk akal lah kan.. Husna baru 2 tahun 5 bulan jer..

Dan yang paling utama adalah Husna dah lama diaperless siang dan malam..

Tu semua effort yang nenek buat utk cucu2nye.. terima kasih mak.. =D


gambar kat desktop ummy =D

Comments

  1. huisyhhhh pandai mak ko nyanyi ehh.. ehehehhe... dah tu harus la ko pon kena blajar lyric tu gak... ahaksss...

    ReplyDelete
  2. hehe.. yani, nasib laa... kadang2 pening nak melayan.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …