Skip to main content

My dear Asyrani Husna

situasi 1

ummy sedang mencuci pinggan mangkuk di dapur. Ayah pula sedang menonton tv selepas selesai 1 jam sesi men'drill' dinding konkrit untuk memasang railing untuk sangkut2 periuk/kuali and ntah hape ntah..

tiba2 Husna mendekati ummi..

Husna: ummy... nak susu...
Ummy : suruh lah ayah buat (cakap slow2 so that ayah tak dengar..=D)
Husna : ayah.. ayah penat...

chett!! ummy pun tengah wat keje tu bukan lepak2 taw =D..

Ummy : ok, kejap ye..ummi masak air dulu..air dah habis ni k..
Husna : ok..

dah siap bagi Husna susu, ummi tanya ayah kot-kot ayah punye idea suruh cakap kat ummy yg ayah penat.. takde katanya..

situasi 2
ummy tengah runsing & stress + sedih2 gak sebab sang kancil buat perangai lagi.. kene tukar compressor air-cond pulak.. rabak duit.. baru jer rasenye ummy habih dekat 1k pasal kene top oberol sang kancil tu..

Husna : nape ummy.. (slow je nada suara nye..)
Ummy : ummy sedih..

Ummy peluk Husna, Husna pun peluk ummy..

Haihhh tak leh sedih depan Husna.. karang die nangis sekali.. hatta cerita Doraemon pun kalau ade adegan sedih, die nangis sama..haihhh..

situasi 3
ummy baru2 ni tak sihat, kepala asek berdenyut-denyut..ummy baring2 sambil picit kepala..

Husna : ummy sakit pale(kepala) ke?
Ummy : ha'ah..ummy sakit kepala..
Husna : ummy nak makan ubat?..
Ummy : takpe..nanti ummy makan ubat.. Husna meh picit pale ummy..

Husna pun terkedek2 datang picit kepala ummy nyer..

Husna : ummy sakit pale yer..
Ummy : hmmm..
Ye..itulah Husna.. penyayang & sensitif tau.. ikut ummy hehe..

Comments

  1. alalaaa.. sweetnyer.. hukhuk.. anak sekecil itu pon sgt paham kan? terharunyer..

    ReplyDelete
  2. ya ninie..
    mereka sangat faham apa yang kita kata..jadi jangan luahkan kata2 yg boleh melukakan hati die walaupun kita tgh marah sgt2.. =D

    ReplyDelete
  3. betul la.. mmg schweet & penyayang anak ko nihh... dh boleh menolong picit2 kan kpaler... gud girl =p..

    ReplyDelete
  4. yani,
    memang gud girl but sometimes boleh pecah kepala bile die wat perangai.. =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …