Skip to main content

Masa yang sesuai untuk beli pam

kebanyakan parents especially untuk new parents lah.. excited dengan kelahiran anak yang dinanti2 selama ni so segala jenis barangan bayi dah dibeli dari katil, bantal, selimut, cadar, disposable/cloth diapers, botol susu..alaaa kira segala lah.. termasuk yang tak perlu beli cam puting tiruan, buaian, stroller, walker pun ada.. tengok brand amboiii!! ade combi, graco, guess baby.. kalau setakat anakku, sweet cherry, pigeon tak mainn laa...hahaha..

so dah excited beli semua barang canggih2.. bile baby lahir.. tengok2 alamakkk!! kene beli pam susu lah.. tengah pantang, takley kuar..camne ni? soh suami beli..die pegi beli pam hon mamak jual roti tu..takde brand pulak tuu.. bile pam, sakit, tak kuar susu pon..so pikir, susu takde, sikit, tak boleh BF anak lah.. sumbat artifial milk/susu lembu jer..end of story hahaha!!!

okeh.. itu pun ANTARA bende yg aku alami masa anak 1st okeh (kecuali membeli barang2 branded..tak kuase den =D).. tapi kes aku lagi best, belum sempat beli semua barang, baby dah nak lahir sangat. baru survey2 barang kat internet, dah terberanak.. note: Husna lahir masa 35wks =D

ada yang menyuarakan persoalan masa bila nak beli pam? sebelum bersalin or selepas bersalin..

pendapat aku (ditekankan disini), aku vote untuk beli pam sebelum bersalin. bila kandungan mencapai umur 7bulan atau masa tengah segar bugar berjalan sana sini cari/beli barang baby, masa ni lah yang sesuai beli pam. beli pam ni bukan cam beli baju baby okehh.. perlu survey dari segi kemampuan dan penggunaannya supaya dapat guna pam secara optimum setanding dengan harga dan spesifikasinya.

oh ya.. kalau perlu beli pam yg super baik, sila jangan carik di carrefour,tesco, 99 speedmart, 7eleven, jusco (but jusco ade brand Avent) bla bla.. sila cari di kedai khas menjual barang2 baby cth: mothercare, bebehaus (contoh ajer okeh..).atau kedai bb online cam susuibu.com etc.

kenapa perlu beli pam sebelum bersalin?

1. selepas bersalin pam diperlukan untuk merangsang pengeluaran SI (susu ibu) terutamanya sekiranya bayi tidak dapat memberi rangsangan secara terus cth: baby premature/bermasalah dok NICU ke (nauzubillah).. baby tidor sepanjang masa takmo bangun nyusu ker.. jaundice kene tahan kat wad..etc..

2. kebanyakan suami tak tau pam apa yang bagus untuk digunakan. kebanyakannya kalau sebut pam susu akan terbayang pam hon mamak tu jer.. tak percaya? cuba la tanya mane2 lelaki. syabas buat lelaki yang ambil berat tentang gajet2 penyusuan SI ni..
memang ada segelintir ibu2 yg berjaya dgn setakat guna pam hon ni tapi pada saya kebanyakannya tak berjaya. pam yang baik adalah yang menyamai atau hampir menyamai suction baby. barulah boleh merangsang let-down refleks dan seterusnya menjayakan penyusuan SI.

3. pam juga akan digunakan semasa pantang untuk melegakan breast (B) yang engorged atau blocked duct akibat kegagalan bayi mengosongkan B sepenuhnya. kadang2 baby ni asek le nak tido, kadang2 skip meal time die.. kadang2 baby minum tak banyak, B masih rasa full..so ibu2 perlu pam dan simpan susu as EBM.

4.untuk membuat stok EBM sebagai persediaan untuk kembali berkerja. owh..silalah buat stok awal2.. sangat penting..

5. kalau housewife? perlu pam tak? pada saya perlu jugak sekurang-kurangnya pam manual. kenapa? ntah..untuk emergency..ermm.. saya pernah baca sorang housewife pakai Medela Freestyle (FS) okehh..jangan tak caye..

nota: FS adalah pam idaman aku dulu tapi lambat benaw masuk M'sia so aku rembat Pump In Style Advance Backpack (PISA). kalau sekarang mengeluarkan statement nak beli FS mau kene pancung dgn en.suami haha!! why?bcoz rege FS adalah rm2299.

ada seorang membe kat ofis akan melahirkan anak tak lama lagi.. ada gak die tanya2 aku pasal pam ni.. mulanya die pun tak pasti nak beli sebelum bersalin atau tak sebabnya suaminye kata tengok dulu la baby nanti boleh breastfeed tak.. kalau boleh baru beli, kalau tak boleh takpayah beli pam..

pergghh.. aku cakap (dgn nada lembutttss giteww..), pemikiran begitu sebenarnya memberi peluang untuk kita tidak mem'BF'kan anak kita sebab kita dah letak option kat situ.. kalau kita betul2 determine nak BF bb, silalah buat keputusan yg betul dan yakin..jangan menoleh kepada option lain okehh..

btw, membe tu dah pun beli pam.. alhamdulillahh... =D






Comments

  1. owh...fahry takat sweet cherry je lepas
    anakku, pigeon, lg ape...fahry pakai sume tue
    reject shop ngan fos pon byk gaks...haha

    ReplyDelete
  2. bagus2 aku sker entry ko nih..
    FS tu pon idaman aku gak.. tp mahal bebenorrr... semputt aku.. tunggu la kalu dpt bonus akan ku pikir2 kn.. ehehehe...
    btw pam hon tu yg mcm 1st pum yg husband ko beli tu kn?? ahaksss =p

    ReplyDelete
  3. nozie: anak2 aku sumer pakai brand murah2 jer.. brand canggih2 tu tak pandang pon (sbb tak mampu pong hehe..)

    yani: yelah..pam hon tu yg itulah.. yg dibeli oleh en.suamiku..hahaha!!

    ReplyDelete
  4. sgt informative liza. thanks. btw akak pun sama masa adam beli tak hengat tp pam yg hon tu je. pastu tak pakai..masa tu xde ilmu langsung pasal menyusu2 ni. mak ayah pun jauh..(alasan :p)

    skrg tgh riki2 pam utk 2nd baby ni. dah jumpa haritu fs online harga RM1600++. tapi masih survey2 lagi. member akak pakai avent manual je pun ok. maintain je ebm. :p

    akak mmg salute org yg menyusu anak fulltime ni. semangat akak pun tgh berkobar2 ni utk 2nd baby. hihi

    ReplyDelete
  5. kak nisa: saje share kat sini sebab dah ada yg tanya. =D
    btw, harga FS yg rm2299 tu utk pam2 medela dr authorized dealer kat M'sia ni iaitu Lactaequip and reseller die. memang ada individu yg jual online rm1600++ tapi kene hati2 sikit kak sebab dalam forum susuibu.com, ada beberapa membe yg kene tipu. bagi duit tapi pam tak dapat.

    ReplyDelete
  6. LIZA..aku sokong ko..better beli BP ni sblm deliver..sbb betul2 bg smgt kat kite.(wlwpon kdg moral down sbb org2 tua dok gelak)..alhamdullilah aku dpt beli dgn rega murah kt online store..1 lagik sokongan suami pntg sgt2..en suami sama2 survey..masa kt moms care siap suruh anak2 dara tu buat demo 1 per 1 semua pump medela..die lagik particular..ye la nak bg yg terbaik.. yani ...aku dpt bonus Kt rm10k (3 bulan) pon xmampo beli medela FS..beli yg rega rm599 je..tu pon after diskaun...byk nak guna tuk lain.. =)

    ReplyDelete
  7. irma : ye, ko dah beli kan pam?bagus lah..memang kene standby awal2..pastu bile down, pi tengok balik pam, kasi up balik semangat. dah beli mahal2 kenelah berbaloi2 usahanya =D

    ReplyDelete
  8. liza aku suke sgt2 entry ko nih.. sgt informative! ngehehe.. aku la antara org yang x beli pam before bersalin kalo ko nak tau.. (rase nak ketuk kepala sendirik plak!) mase tuh cetek betol pemikiran, pk mase pantang kan anak dok ngan kite.. sian tol jd 1stime mother ni.. tp alhamdulillah nasib baik mase tuh xde masalah pape.. ish gamble x bertempat aku nih.. mase Qisya aku beli manual avent.. tp insyaAllah kalo ade rezki, 2nd nnt nak beli auto plak.. senang..

    ReplyDelete
  9. ninie:
    bukan ko sorang je yg beli pam lepas bersalin. haku pun sama (ketuk pale same2..=D). cuma aku ade problem lah mase tu yg menyebabkan gagal BF Husna (sob..sob..)..

    Avent manual pun ok tapi kalau guna pam manual ni lenguh sikit ler jari jemari iteww.. =D

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Saya sokong! Saya rasa investment untuk pam yang berkualiti juga sangat penting.

    Saya beli yang murah saja dan saya pam susu sampai sakit2 breast.. Bila anak saya dah 9bulan baru nak invest pam Medela FreeStyle. Masih xterlambat, tapi kalau saya tahu awal2 xpayah pon rasa sakit masa pump... hehe

    ReplyDelete
  11. hahahahha.. liza, mari same2 ketuk kepala ye.. xpe, kite balajo dari kesilapan.. lagi nak ketuk kepala sbb kalo pk reason pilih pam manual dulu.. somebody advise bli auto.. aku nih mmg berkobar2 nak bf, tp aku pk, aku bukan nak beranak tiap2 tahun pon.. (boleh?? ya Allah.. nape aku camtu ek? malunye kepada dr sendiri.. serius cam jwpn kanak2 kan?).. now nih nyesal x beli yg auto, penat weh pakai manual nih.......

    ReplyDelete
  12. oit..jangan ketuk kepala msg2!!! Aku tabik hormat kat korang ibu2 yg bjaya nk bg yg terbaik utk ank msg.. Better late than never... Keluarkan lah entry2 yg menarik dn bg semgt kt ibu2... Ninie... sedih n geram baca blog ko..tabah hdapi semuanye..ni yg naik gerun nk hntr nursery.. Nk amik maid tgh berkira2 takut lain jdknye... Ikut hati nk Je mama papa Aku jaga..tp sian plak diorg nk kna tgl ngn Aku.. Fening2

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …