Monday, 22 February 2010

Masa yang sesuai untuk beli pam



kebanyakan parents especially untuk new parents lah.. excited dengan kelahiran anak yang dinanti2 selama ni so segala jenis barangan bayi dah dibeli dari katil, bantal, selimut, cadar, disposable/cloth diapers, botol susu..alaaa kira segala lah.. termasuk yang tak perlu beli cam puting tiruan, buaian, stroller, walker pun ada.. tengok brand amboiii!! ade combi, graco, guess baby.. kalau setakat anakku, sweet cherry, pigeon tak mainn laa...hahaha..

so dah excited beli semua barang canggih2.. bile baby lahir.. tengok2 alamakkk!! kene beli pam susu lah.. tengah pantang, takley kuar..camne ni? soh suami beli..die pegi beli pam hon mamak jual roti tu..takde brand pulak tuu.. bile pam, sakit, tak kuar susu pon..so pikir, susu takde, sikit, tak boleh BF anak lah.. sumbat artifial milk/susu lembu jer..end of story hahaha!!!

okeh.. itu pun ANTARA bende yg aku alami masa anak 1st okeh (kecuali membeli barang2 branded..tak kuase den =D).. tapi kes aku lagi best, belum sempat beli semua barang, baby dah nak lahir sangat. baru survey2 barang kat internet, dah terberanak.. note: Husna lahir masa 35wks =D

ada yang menyuarakan persoalan masa bila nak beli pam? sebelum bersalin or selepas bersalin..

pendapat aku (ditekankan disini), aku vote untuk beli pam sebelum bersalin. bila kandungan mencapai umur 7bulan atau masa tengah segar bugar berjalan sana sini cari/beli barang baby, masa ni lah yang sesuai beli pam. beli pam ni bukan cam beli baju baby okehh.. perlu survey dari segi kemampuan dan penggunaannya supaya dapat guna pam secara optimum setanding dengan harga dan spesifikasinya.

oh ya.. kalau perlu beli pam yg super baik, sila jangan carik di carrefour,tesco, 99 speedmart, 7eleven, jusco (but jusco ade brand Avent) bla bla.. sila cari di kedai khas menjual barang2 baby cth: mothercare, bebehaus (contoh ajer okeh..).atau kedai bb online cam susuibu.com etc.

kenapa perlu beli pam sebelum bersalin?

1. selepas bersalin pam diperlukan untuk merangsang pengeluaran SI (susu ibu) terutamanya sekiranya bayi tidak dapat memberi rangsangan secara terus cth: baby premature/bermasalah dok NICU ke (nauzubillah).. baby tidor sepanjang masa takmo bangun nyusu ker.. jaundice kene tahan kat wad..etc..

2. kebanyakan suami tak tau pam apa yang bagus untuk digunakan. kebanyakannya kalau sebut pam susu akan terbayang pam hon mamak tu jer.. tak percaya? cuba la tanya mane2 lelaki. syabas buat lelaki yang ambil berat tentang gajet2 penyusuan SI ni..
memang ada segelintir ibu2 yg berjaya dgn setakat guna pam hon ni tapi pada saya kebanyakannya tak berjaya. pam yang baik adalah yang menyamai atau hampir menyamai suction baby. barulah boleh merangsang let-down refleks dan seterusnya menjayakan penyusuan SI.

3. pam juga akan digunakan semasa pantang untuk melegakan breast (B) yang engorged atau blocked duct akibat kegagalan bayi mengosongkan B sepenuhnya. kadang2 baby ni asek le nak tido, kadang2 skip meal time die.. kadang2 baby minum tak banyak, B masih rasa full..so ibu2 perlu pam dan simpan susu as EBM.

4.untuk membuat stok EBM sebagai persediaan untuk kembali berkerja. owh..silalah buat stok awal2.. sangat penting..

5. kalau housewife? perlu pam tak? pada saya perlu jugak sekurang-kurangnya pam manual. kenapa? ntah..untuk emergency..ermm.. saya pernah baca sorang housewife pakai Medela Freestyle (FS) okehh..jangan tak caye..

nota: FS adalah pam idaman aku dulu tapi lambat benaw masuk M'sia so aku rembat Pump In Style Advance Backpack (PISA). kalau sekarang mengeluarkan statement nak beli FS mau kene pancung dgn en.suami haha!! why?bcoz rege FS adalah rm2299.

ada seorang membe kat ofis akan melahirkan anak tak lama lagi.. ada gak die tanya2 aku pasal pam ni.. mulanya die pun tak pasti nak beli sebelum bersalin atau tak sebabnya suaminye kata tengok dulu la baby nanti boleh breastfeed tak.. kalau boleh baru beli, kalau tak boleh takpayah beli pam..

pergghh.. aku cakap (dgn nada lembutttss giteww..), pemikiran begitu sebenarnya memberi peluang untuk kita tidak mem'BF'kan anak kita sebab kita dah letak option kat situ.. kalau kita betul2 determine nak BF bb, silalah buat keputusan yg betul dan yakin..jangan menoleh kepada option lain okehh..

btw, membe tu dah pun beli pam.. alhamdulillahh... =D






12 comments:

  1. owh...fahry takat sweet cherry je lepas
    anakku, pigeon, lg ape...fahry pakai sume tue
    reject shop ngan fos pon byk gaks...haha

    ReplyDelete
  2. bagus2 aku sker entry ko nih..
    FS tu pon idaman aku gak.. tp mahal bebenorrr... semputt aku.. tunggu la kalu dpt bonus akan ku pikir2 kn.. ehehehe...
    btw pam hon tu yg mcm 1st pum yg husband ko beli tu kn?? ahaksss =p

    ReplyDelete
  3. nozie: anak2 aku sumer pakai brand murah2 jer.. brand canggih2 tu tak pandang pon (sbb tak mampu pong hehe..)

    yani: yelah..pam hon tu yg itulah.. yg dibeli oleh en.suamiku..hahaha!!

    ReplyDelete
  4. sgt informative liza. thanks. btw akak pun sama masa adam beli tak hengat tp pam yg hon tu je. pastu tak pakai..masa tu xde ilmu langsung pasal menyusu2 ni. mak ayah pun jauh..(alasan :p)

    skrg tgh riki2 pam utk 2nd baby ni. dah jumpa haritu fs online harga RM1600++. tapi masih survey2 lagi. member akak pakai avent manual je pun ok. maintain je ebm. :p

    akak mmg salute org yg menyusu anak fulltime ni. semangat akak pun tgh berkobar2 ni utk 2nd baby. hihi

    ReplyDelete
  5. kak nisa: saje share kat sini sebab dah ada yg tanya. =D
    btw, harga FS yg rm2299 tu utk pam2 medela dr authorized dealer kat M'sia ni iaitu Lactaequip and reseller die. memang ada individu yg jual online rm1600++ tapi kene hati2 sikit kak sebab dalam forum susuibu.com, ada beberapa membe yg kene tipu. bagi duit tapi pam tak dapat.

    ReplyDelete
  6. LIZA..aku sokong ko..better beli BP ni sblm deliver..sbb betul2 bg smgt kat kite.(wlwpon kdg moral down sbb org2 tua dok gelak)..alhamdullilah aku dpt beli dgn rega murah kt online store..1 lagik sokongan suami pntg sgt2..en suami sama2 survey..masa kt moms care siap suruh anak2 dara tu buat demo 1 per 1 semua pump medela..die lagik particular..ye la nak bg yg terbaik.. yani ...aku dpt bonus Kt rm10k (3 bulan) pon xmampo beli medela FS..beli yg rega rm599 je..tu pon after diskaun...byk nak guna tuk lain.. =)

    ReplyDelete
  7. irma : ye, ko dah beli kan pam?bagus lah..memang kene standby awal2..pastu bile down, pi tengok balik pam, kasi up balik semangat. dah beli mahal2 kenelah berbaloi2 usahanya =D

    ReplyDelete
  8. liza aku suke sgt2 entry ko nih.. sgt informative! ngehehe.. aku la antara org yang x beli pam before bersalin kalo ko nak tau.. (rase nak ketuk kepala sendirik plak!) mase tuh cetek betol pemikiran, pk mase pantang kan anak dok ngan kite.. sian tol jd 1stime mother ni.. tp alhamdulillah nasib baik mase tuh xde masalah pape.. ish gamble x bertempat aku nih.. mase Qisya aku beli manual avent.. tp insyaAllah kalo ade rezki, 2nd nnt nak beli auto plak.. senang..

    ReplyDelete
  9. ninie:
    bukan ko sorang je yg beli pam lepas bersalin. haku pun sama (ketuk pale same2..=D). cuma aku ade problem lah mase tu yg menyebabkan gagal BF Husna (sob..sob..)..

    Avent manual pun ok tapi kalau guna pam manual ni lenguh sikit ler jari jemari iteww.. =D

    ReplyDelete
  10. Salam,

    Saya sokong! Saya rasa investment untuk pam yang berkualiti juga sangat penting.

    Saya beli yang murah saja dan saya pam susu sampai sakit2 breast.. Bila anak saya dah 9bulan baru nak invest pam Medela FreeStyle. Masih xterlambat, tapi kalau saya tahu awal2 xpayah pon rasa sakit masa pump... hehe

    ReplyDelete
  11. hahahahha.. liza, mari same2 ketuk kepala ye.. xpe, kite balajo dari kesilapan.. lagi nak ketuk kepala sbb kalo pk reason pilih pam manual dulu.. somebody advise bli auto.. aku nih mmg berkobar2 nak bf, tp aku pk, aku bukan nak beranak tiap2 tahun pon.. (boleh?? ya Allah.. nape aku camtu ek? malunye kepada dr sendiri.. serius cam jwpn kanak2 kan?).. now nih nyesal x beli yg auto, penat weh pakai manual nih.......

    ReplyDelete
  12. oit..jangan ketuk kepala msg2!!! Aku tabik hormat kat korang ibu2 yg bjaya nk bg yg terbaik utk ank msg.. Better late than never... Keluarkan lah entry2 yg menarik dn bg semgt kt ibu2... Ninie... sedih n geram baca blog ko..tabah hdapi semuanye..ni yg naik gerun nk hntr nursery.. Nk amik maid tgh berkira2 takut lain jdknye... Ikut hati nk Je mama papa Aku jaga..tp sian plak diorg nk kna tgl ngn Aku.. Fening2

    ReplyDelete