Skip to main content

Another Family Gath : Birthday Fitrin Izzati

Received a call from my aunt at 13:25. Confirmed nak buat majlis birthday Ftrin. Ada ura2 tak jadi buat since keadaan pak ngah yang di ICU tak memuaskan sebelum ni. So that day, ende said pakngah dah sedar..Alhamdulillah..

urmmm nasib baik stay kat rumah jer.. ada gak berfikir2 nak berjalan2 kalau tak ke sunway pyramid pun paling cikai nak gi carrefour subang jaya:D.

Dalam pada tu Husna & Aliff still nak perhatian. Sorang nak tu sorang nak ni.. belum jugak start bake cake huhu..

En.suami pulak that time dah pergi office ada kerja. Later en.suami called (just about to call him for help hihi..) and bagitau malam tu jadik gi rumah ende.

Dah siap adunan, masukkan dalam oven (of course.. =D), bawak Aliff masuk bilik BF+tidurkan dia. Husna pun nantok but still main2 sana sini, kacau sana sini..(fi'il nak tidur lah ni..). So pura2 tidur (sebab Husna kalau semua orang tidur, baru die tidur sebab takde orang nak diganggu lagi..hihi..)but end up memang lelap terus but praying terjaga before kek hangus hehe..dah set alarm about 4.10pm kek masak. terjaga when en.suami kejutkan. cemas & terus tanya "dah kol 4 ke??".belum katanya. tengok2 Husna dah tido pun sebelah Aliff =D.

Kek siap pun about 6pm (setelah berhempas pulas walaupun ala kadar jer..banyak silap pulak tu haihhhh..). gerak ke puteri subang dah masuk jam 7pm..

Btw, tak snap banyak gambar pun.. sibuk mengisi perut jer..lapo lapo.. haihhh..=D

Ho ho ho.. Husna menang pakaian mengikut tema terbaik!! Susah tu nak menang sebab slalu auntie Tisya je conquered hihi..

Aliff? oh, Aliff sentiasa jadi good boy.. =D

the cake *source

Aliff Rayyan

Husna

My dear aunts =D

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih besar dan cant…

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …