Skip to main content

Aliff Rayyan : Reverse Cycling kah?

hari ni lambat.. lambat yakmat. sampai kereta pun dah 7lebih.
(nota:jadual asal keluar rumah kol 6.30pg).
sampai kereta, letak Aliff kat carseat kat seat penumpang depan, bukak pintu belakang nak letak beg.. hadeii rupernye botol EBM yg aku bawak dari umah mak tertinggal kat tepi seat tu.. patutler mase simpan ebm dlm fridge aku tak jumpe botol tu..
habeh membazir 5oz huhuhu..

Semalam aku bawak 2 biji botol yang 5oz tu berisi EBM untuk bekal Aliff kat umah mak sepanjang waktu bekerja. bile balik rupanya Aliff minum 1 botol je means 5oz aje la..mak cakap Aliff banyak tido and main jer..minum kureng sket..

ermmm.. rasenye memang aku perasan lately ni Aliff menambah bilangan waktu night feedingnya. Sebelum sebelum ni Aliff biasenye minum sekali mase aku gi kat umah mak (nak amek die) and sekali lagi sebelum tido. Memang jarang sangat die terjaga tengah malam nak menyusu.. but lately memang rasenye 2-3kali gak mase tengah2 malam dia merengek nak menyusu but ape nak kesah? Aliff kan breastfeeding..senang ajer..tak susah2 nak bangun bancuh susu bagai.. ummy sentiasa berada bersama.

aku pikir kemungkinan Aliff ni mengalami reverse cycling

so apakah reverse cycling tu?
reverse cycling adalah keadaan apabila bb menyusu lebih kerap pada waktu malam berbanding siang.

kenapa berlakunya reverse cycling pada sesetengah bb?

1* Newborns may reverse cycle in the early days or weeks simply because they have their days and nights mixed up.
2* Distractible (and/or very active) babies or toddlers may nurse more at night to make up for missed or shortened nursing sessions during the day.
3* If mom is very distracted or busy during the day, baby may nurse more at night to make up for missed or shortened nursing sessions, or simply to get more uninterrupted time with mom.
4* If mom is away from baby during the day, baby may take just enough milk (by bottle or cup) to "take the edge off" his hunger, then wait for mom to return to get the bulk of his calories. Baby will typically nurse more often and/or longer than usual once mom returns. Some mothers encourage reverse cycling so they won't need to pump as much milk. Reverse cycling is common for breastfed babies who are away from mom part of the day, especially those just starting out with the bottle.


so dalam keadaan ni..aku fikir Aliff dalam kategori nombor 2 dan 4.
Aliff sekarang memang senang distracted walaupun masa BF. kalau dok kat depan tv, sure karang kepala nye tertoleh-toleh ke tv..sama gak kalau ade orang sekeliling bercakap ker..sebok nak nengok org hishh..
Mungkin lebih kepada nombor 4 sebab kalau aku sampai je umah mak, terus je merengek nak BF. sampai umah sendiri pun pastu nak BF sampai tertido..

apa yang aku perlu buat bile bb reverse cycle, (dalam kes Aliff kire isu no.4)?

If baby is reverse cycling and taking very little milk when mom is away at work:

1* Be patient. Try not to stress about it. Consider it a compliment - baby prefers you!
2* Use small amounts of expressed milk per bottle so there is less waste.
3* If you're worrying that baby can't go that long without more milk, keep in mind that some babies sleep through the night for 8 hours or so without mom needing to worry that baby is not eating during that time period. Keep an eye on wet diapers and weight gain to assure yourself that baby is getting enough milk.
4* Ensure that baby has ample chance to nurse when you're together.
5* If you prefer to pump less milk while you're away from baby, you may choose to encourage baby to reverse cycle.

~~untuk maklumat lebih lanjut, sila klik sini.

kalau mase aku jahil tentang BF ni tentu aku fikir die tak cukup susu, perlu topup ngan FM atau solid foods.. tapi kali ni aku pikir lain dah..

'takpe Aliff..ummy tak kesah pun Aliff nak BF berapa kali waktu malam.. ummy tau Aliff prefer ummy lebih sebab Aliff sayang ummmy kan.. i love u too =D'

"i'm happy ummy.."

Comments

  1. Aisyah lagi beberapa hari nak masuk 1thn. Masa dia 6bln ke bawah dulu memacam masalah saya dah hadapi..growth spurt, reverse cycling huh semua tu buat saya lebih gigih mengepam. Paling takut bila dia kene growth spurt masa 5bulan lebih....pernah le hantar 11 botol susu yang berisi 3oz dan 3.5oz. Kalau takat dia kuat nyusu malam tu saya boleh lagi ler..cuma badan le jadi penat sikit. Laaa ni alhamduillah 4 botolX3oz jer. Owh ni illieaza eh biasa nampak kat SI.com.

    ReplyDelete
  2. 11 botol? mak aii.. tak terpam rasenye.. camtu, stok banyak2 pun sure susut..silap2 kering kontang..harap2 saya dapat menghadapi semua cabaran2 tu..amiin..

    ye saya guna nama illieaza dalam SI. selalu baca tapi jarang nyampuk =D

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …