Skip to main content

Aliff Rayyan : Kenduri Cukur Jambul??

sebenarnya aku pun tak pasti ape name kenduri ni..
but rasenye lebih terkenal dgn nama cukur/potong jambul.

kenduri ni dianjurkan oleh famili in-laws aku.. dan yang pasti famili aku takde pulak dijemput/dimaklumkan. kenapa??? ntahle..sila tanya en.suami ok..

kenduri ni buat pada hari Sabtu 02-01-2010, sehari selepas kitorang sampai kelantan. (kami sampai Jumaat pagi). My SIL dah siap bake cupcakes.. just tunggu aku untuk menghiaskannya.. cupcakes tu as door gift untuk tetamu yg datang lah..

btw, tetamunya hanyalah orang2 lelaki dari masjid.. takde pulak tetamu perempuan kecuali cousins en.suami yang dok selang satu rumah je dari rumah my PIL (untuk tolong2 lah..). aku tolong hiaskan untuk 30 sets of cupcakes jer.. (1 set ade 2 biji). Aku siap hias 60 biji cupcakes pun kol 2.45am..urrghh aku sudah keletihan wehh... tak larat nak hias untuk extra cupcakes yg ade..
Tengok2 memang betol2 ngam2 yang datang tu 30 org.. kalau lebih..haihhh..

~cupcakes tema white choc red~

~siap ade bekas special ngan riben lagi teww~


Aliff pinjam je baju melayu cousin die Akif..actually dah pegi beli baju baru tapi diorg soh pakai baju tu gak.. ermm.. takpe lah.. ikut jerrrkk.. cam mithali ler nih.. =D


~aliff rayyan in red~

majlis dimulakan dengan solat hajat beramai2 kat ruang tamu tu.. pastu ade sesi 'belah mulut' dengan kurma & air zam-zam ngan potong jambul. dah sudah tu semua tetamu bangun and berselawat ke atas Rasulullah sambil Aliff dibawa mengelilingi semua tetamu. ade beberapa kali tawaf lah..bergilir2 dari pak imam (ye ke? ntah ehh..), en.suami, ateh, tok nik & sorang lagi (sori,aku tak kenal ok..=D). dah sudah tu, ade bacaan doa..


~tetamu yang datang~


~'belah mulut'. aliff baring dalam 'kapal' yg dibuat dari kain pelikat~


~aliff yang lena~


~tok nik potong jambul aliff~


~selawat time~


~en.suami, adakah anda terpaksa?? hihi. en.suami wakil tema cokelatt~


~tok nik ngan aliff~

selesaii.. baru start hidang makanan.. cepat giler aku rasa diorg makan.. mula hidang makanan kol 2.35pm giteww, kol 2.50pm semua tetamu dah balik..uishshh lapo kot heheh..


~baru nak mula hidang makanan~


~tetamu daaaahh balikkk...~

Aliff alhamdulillah takde meragam masa majlis.. lena je.. aku dah pastikan sebelum majlis die minum kenyang2 dulu..hihi..


~aliff & ummy : wakil tema merah~

~husna : wakil tema cokelatt~

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …