Monday, 30 November 2009

On Monday, November 30, 2009 by Norliza Othman in , , ,    6 comments
Aliff Rayyan lagi 4 hari baru nak masuk 2 bulan umurnye..

walaupun lom sampai 2 bulan.. banyak yang Aliff kene hadapi especially cabaran akibat ke'dengki'an kakak Husna haha.. ermm.. tengok aje le aksi wrestling Husna kat adiknye.. asek nak mendera adik kalau ummi & ayah tak nampak.. suka suki jer..

ingat adik tu mainan ke aperrr!!!

hmm.. Husna terus je tukar aksi jadi 'sangat menyayangi adik' bile nampak ummi pegang kamera.. hehe berlakon ehh..

Hari Sabtu 28/11, ummi bawak Aliff gi klinik sebab nak check mata kanan Aliff tu tak baik2 sejak lahir..asek kuar air mata pastu jadi taik mata.. actually ummi malas nak gi sebab doc kat klinik tpt Aliff lahir dah cakap, muscle kat mata ok, but mungkin kelenjar air mata tu lom mature lagi.. hmm.. tapi ayah asek dok komplen risau tak pasal2.. so pegiler kami ke klinik pakar kanak2 dr. chua kat kota damansara. sampai pon dekat sangat kol 1pm (kol 1pm die tutup klinik hehe..).. so dr. chua pun cakap mende yg same.. (uishhh..degil betol ayah ni.. ummi dah kate dah, takde ape nyer..)..
kali ni Aliff timbang.. wow!! 6kg dahhh.. semangatnyer Aliff..

badan mantops Aliff dgn diaper petpet saiz M eh..

Alang2 dah sampai kota damansara, kitorang singgah ler Ikea untuk BEBERAPA JAM (haha.. dekat separuh hari tuu..). Dalam mase 2 hari Aliff dah merayap gi Sunway Pyramid ngan Ikea. Pyramid gi hari Jumaat (hari raye haji..).

Ummi & ayah memang tak balik kampong ayah kat Tanah Merah tu sebab nenek & atok sebelah ayah gi menunaikan haji.. so patutnye kite balik kampong ummi lah kan? pon tak dapat gak tambah pulak cam tak sesuwai sebab maklong & paksu Aliff (kakak & adik ayah) bermastautin kat umah kite laks.. so kite beraye le di shopping complex haha..

ermm ni takde gamba Aliff la.. ni ummi ngan kakak Husna.. sori la..ummi luper snap gamba Aliff laaa..

Kakak Husna telah menunjukkan lagi ke'dengki'annye dengan tak memberi Aliff menggunakan strollernye.. hmm terpaksa le ummi bawak Aliff pakai carrier.. Kakak Husna akan menjerit "No!!, no!!.. Una(Husna) nyer..".. cehh..nyampah tol.. nasib ler Aliff.. takpe nanti ummi nak beli ringsling.. tengah usha2 ni..
happy famili kat sunway pyramid.. Husna pakai baju kurung sebab hari tu raye haji yer..=D

Tu le cerita aktiviti2 Aliff untuk beberapa hari ni.. nanti2 kalau ummi rajin leh cerita lagi.. bawah ni layan gambo jer ekk..

Aliff ade lesung pipit tauu.. tak caye try tengok..

Aliff memberi respon pada 'mainan' (ape ke name bende nih? lupe laks..)

Thursday, 26 November 2009

On Thursday, November 26, 2009 by Norliza Othman in ,    No comments
ape eh yang bencana nyer nih..

takde ape pon.. hari ni aku full day kat bilik gerakan bencana.. 8 to 6..
uishh lambat ler aku balik arinih... isk isk..

buat kengkawan yang nak balik kelantan,

kat tumpat & pasir mas, jalan dah pon DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT..details cam bawah ni
laluan D23 (jalan chabang 4/meranti) -banjir
laluan D22 (jln pasir mas-pohon tanjung-rantau pjg) -banjir


nak balik ganu?

ade 4 jalan TUTUP SEPENUHNYA untuk semua kenderaan..
laluan 1698 (jalan masuk ke felda kertih 2 & 3) - tanah runtuh
laluan 462 (jalan ke stesen VHF) - tanah runtuh
laluan T108 (jalan kg.kejir - kg. bukit perah) - banjir
laluan T139 (jalan matang - kuala telemong) - banjir

jalan DIBUKA SATU LORONG utk semua kenderaan
laluan 14 (jalan kuala terengganu - bukit besi) - tanah runtuh

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT sahaja
laluan T08 (jalan chukai - air putih (sg.pinang)) - banjir

kedah pulak??
jalan DITUTUP SEPENUHNYA kepada semua kenderaan
laluan K811 (jalan nagalilit) -banjir

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN RINGAN shj
laluan 1057 ( jalan felda - gunung bongsu )- tanah mendap

khas untuk orang2 Ganu & kelantan.. kalau nak details info, leh call bilik gerakan bencana negeri seperti nombor tertera dibawah yer..
kelantan (HQ) = 09-7470106
terengganu (HQ) = 09-6274277

selamat memanduuu.. selamat hari raya aidiladhaaa!!
tahun ni aku tak balik tanah merah (en.suami's kampong).. why? bukan derhaka ehh..
sebab parents in law aku gi mekah.. so raye di kl ajerrr..

**UPDATE on 30/11**upload gambo jer..hihi
aku & ozleen in action haha..posing.. remember? ozleen pun dak utm dulu tapi SAS bukan SAW

bilik gerakan bencana

ermmm.. ni saje amek gamba kedatangan.. yg besh nyer cube tengok tarikh gambar ngan tarikh org terakhir tulis tuu.. tulis kedatangan in advance tuu.. ermm nape ehh musykill!! lagi satu yang besh, opismates aku yg kene bertugas 27/11 tu datang weii (raye haji tau arituhh..) n diorang fotostat kedatangan tu.. hah naye jer..

Wednesday, 25 November 2009

On Wednesday, November 25, 2009 by Norliza Othman in ,    4 comments
errmmm..
baru nengok blog nozie, entry baru die pasai kitorang dolu2..

syiokk arr mase dolu2.. banyak aktiviti luar.. cam sekarang dah terperap dah.. aktiviti bersama keluarga pulak hmm.. pas grad dulu bebudak utmviking ni still buat aktiviti biase2.. sebab ramai yang still bujang2.. sekarang kebanyakan dah ade anak kecik, mungkin jadi limited la...

ermm..rase2nye kene amek satu hari cuti, dari job sebagai ummi & wifey.. ajak geng2 lama (ladies ajer la..), gi merewang mane2 ke, pape aktiviti lah..

ermmm.. nampaknya memang dah lame aku tak mem'bujang'kan diri.. huhu..
On Wednesday, November 25, 2009 by Norliza Othman in    1 comment
Aku dapat mende ni dari babycenter. Layanz..


Forty-two things that change when you have a baby
by Rebecca Woolf


What changes when you have a baby? A better question may be: What doesn't change? Here, writer and mom Rebecca Woolf lists her most notable post-baby observations. Then scroll down to read our favorite comments from readers about how their babies changed their lives.

1. You finally stop to smell the roses, because your baby is in your arms. (ros? umah aku takde tanam bunga.. but bau baby hmmm shedapp..)

2. Where you once believed you were fearless, you now find yourself afraid. [See a reader's perspective in #22, below.](bergantung..)

3. The sacrifices you thought you made to have a child no longer seem like sacrifices.

4. You respect your body ... finally.(manyak kene jage makan skarang..effect kat baby)

5. You respect your parents and love them in a new way.(betoi2..dah rase mase Husna lg..)

6. You find that your baby's pain feels much worse than your own.(stujuuu..)

7. You believe once again in the things you believed in as a child.(mak ayah pun ikut jadi bebudak..)

8. You lose touch with the people in your life whom you should have banished years ago.(ermm tak sure..)

9. Your heart breaks much more easily.(slaluu jer..)

10. You think of someone else 234,836,178,976 times a day.(ntah ye ke?)

11. Every day is a surprise.(belum lagi..masih rutin lagi..)

12. Bodily functions are no longer repulsive. In fact, they please you. (Hooray for poop!)(??)

13. You look at your baby in the mirror instead of yourself.(haha.. memang ponn..)

14. You become a morning person.(skarang rutin bangun 5.30pagi tuuhh..tak pernah dibuat =D)

15. Your love becomes limitless, a superhuman power.

And from our readers...

1. "You discover how much there is to say about one tooth." — Ashley's mom(=D)

2. "You finally realize that true joy doesn't come from material wealth." — Anonymous(duit pon kene ade gak..)

3. "You now know where the sun comes from." — Charlotte

4. "You'd rather buy a plastic tricycle than those shoes that you've been dying to have." — Sophie's mom (slalu gi tempat barang2 baby jer..hehe)

5. "You realize that although sticky, lollipops have magical powers." — Roxanne (aku tak bagi sangat Husna mende2 ni..)

6. "You don't mind going to bed at 9 p.m. on Friday night." — Kellye (tido awal sebab kene bangun awal =D)

7. "Silence? What's that?" — Anonymous (hahaha!!)

8. "You realize that the 15 pounds you can't seem to get rid of are totally worth having." — Brenda (banyak baju dah tak muat daaahh..adoii)

9. "You discover an inner strength you never thought you had." — Ronin and Brookie's mom (hmm betol betol betol)

10. "You no longer rely on a clock — your baby now sets your schedule." — Thomas' mom (aku stujuuuu)

11. "You give parents with a screaming child an 'I-know-the-feeling' look instead of a 'Can't-they-shut-him-up?' one." — Jaidyn's mom (hahaha!!..lagi stujuu..)

12. "Your dog — who used to be your 'baby' — becomes just a dog." — Kara (sorry..tak bela pet)

[Many readers begged to differ, saying things like, " I disagree with number 12. My dogs are my additional children," "Nothing about previous babies, whether two- or four-legged, changes when a new miracle comes along," "My dog will never be 'just a dog," and "This is sad to me. My dog is still my baby too."]

13. "You take the time for one more hug and kiss even if it means you'll be late." — Tracey (wajib..pastu pecut kereta giler2.. hehe)

14. "You learn that taking a shower is a luxury." — Jayden's mom (hey, aku mandi pagi petang ehh.. tapi kadang2 terbabas sampai ke malam.. hmm ade betol gak..)

15. "You realize that you can love a complete stranger." — Dezarae's mom (cute & lovely stanger..)

16. You find yourself wanting to make this world a better place. — Arizona (aku tiada kuasa..)

17. If you didn’t believe in love at first sight before, now you do! — Ciara (=D)

18. You start to appreciate Sesame Street for its intellectual contribution. — Anon. (nanti aku start tengok sesame street yer..nak kaji..)

19. You have to quit watching the news because you see every story from a mother's perspective and it breaks your heart. — Brooke&Boys (tak sempat nak nengok tv ponn, kene bb tido dulu)

20. You just plain love life more - everything comes together and becomes better because of one tiny person and your love for them. — Anon. (=D)

21. You finally find out the real reason you have those breasts. — Anon. (hihihi..lawaks)

22. In response to #2 [above], I'd say that where you were once afraid, you're now fearless. I was always very timid and shy and let myself get walked all over … but now where my kid's concerned, I'll speak my mind and really connect with my inner "b"! — gummismom

23. The support you get from other people surprises you, because the people giving it are not always the ones you'd expect. — japanese_macaque (yup)

24. Nothing is just yours any longer. You share EVERYTHING! — DylanLsMom (=D)

25. No matter what you've accomplished in life, you look at your child and think, "I've done a GREAT job!" — Anon.

26. You want to take better care of yourself for your child. — Treasor (betul.. sape nak jage anak kalau aku sakit..tak same wehh)

27. You can have the most wonderful conversation using only vowel sounds like "ahhh" and "oooo." — littlehulk2008 (comelnyer bile baby wat bunyi2 tu.. nyaman didengar hehe)

Monday, 23 November 2009

On Monday, November 23, 2009 by Norliza Othman in ,    No comments
"Bang, nampak tak.. ok tak?"
ermm.. tu ler ayat2 yang asek ler aku tanye kat en.suami kalau pakai nursing cover (NC) sambil menyusukan Aliff.. tulun tengokkan kalau2 ternampak aurat..
Kali terakhir aku tanye, kol 6.30 pagi tadi kat depan pintu umah (nak gi keje daa..). Tu ler, si Aliff pagi ni ntah ape hal nak nyusu lak mase ummi die dah time nak gi keje.. last feeding was at 4.15am.. tak kenyang lagi rupenye hero ummi ni.. nasib baik ayah tulun bawakkan barang2 turun.

Ummi ngan slamber badak la masuk lif sambil nyusu Aliff..
"ramai pulak manusie dalam lif ni harini, slalu takde orang. dah tu semua lelaki laks, hadoii"
(kate hati aku ler..)

mesti pelik orang2 yg dalam lif tu.. mesti pikir..
"apele minah ni buat pakai selubung cam apron ni.."
keh keh nasib ler korang ehh..

hmm nasib baik ummi ni jenis tak berapa tau malu sket.. kalau tak, meraung la hero ummi kelaparan..
"Aliff lagi penting.. janji tak nampak aurat ok lah.."

ni adalah kali ke-3 ummi menyusukan Aliff di khalayak ramai (dengan pakai NC lah ehh).. 2 kali mase reunion MRSM Jasin kat Restoran Nelayan tu..
so ummi berjaya!!.. lenkali gi shopping pon ummi leh BF Aliff..


ummi nyer nursing cover
On Monday, November 23, 2009 by Norliza Othman in ,    No comments
Sabtu lepas (21/11) aku pegi reunion skolah aku mase form4 & form5.. (mase lower form aku kat SM(P) Sri Aman,PJ).. actually tak sangka dapat join gak sebab slalunyer aku terlepas info.. asalnya cuak gak takut orang tak kenal aku hehe.. maklumlah dolu2 aku low profile.. so petang jumaat aku sms Naza nak tanya still leh join ker.. sebab last minute punyer decision la.. tak infom en.suami laks tu..aku main konfem kan je nak datang.. pikir2 nanti aje lar aku pakse en.suami ikut gaks..=D
tengok2 mase on the way balik umah, en.suami call tanye ok ke kalau die nak ikut membe2 ofis die kuar malam tu..nak gi digital mall..ermm peluang keemasan, sebelum aku bg jawapan kat en.suami, aku infom nak gi reunion and die kate ok, baru aku kate ok..give and take la ehh..

Reunion ni buat kat Restoran Nelayan, Titiwangsa KL. aku sampai pun dah 7++pm.. dok semeja ngan Zahwani, Nadiah, As, Akmar and Sarina (and familiy masing2). Mase ni masing2 yang dah ade anak kebanyakannye kecik2 (baby) lagi.. nanti 10 tahun akan datang, anak masing2 dah skolah laks..

Membe2 yang aku leh ingat nama (selepas tanye beberapa org gak..) cam Naza, Loko, Khairis, Alif Nordin, Luqman Zulhusni, Eziawaty, Yati Wahab, Seri, Nadila, Ainur, Suhana, Jamiah, Yanti, Nik Munirah, Amal.. ermm ramai lagilah..

Actually ramai gak aku dah tak ingat nama..dah 10 tahun tak jumpe kan.. meriah gaks.. syiokk lar.. lenkali leh join lagi..
banner






Goodie bag untuk Husna & Aliff

untuk Ummi & Ayah (kitorang dapat 2 beg)

Friday, 20 November 2009

On Friday, November 20, 2009 by Norliza Othman in    No comments
Setelah sebulan dok umah mak mase pantang arituh, aku decide balik umah sendiri kunun2nya nak try jage anak sendiri selama 2 minggu sebelum masuk kerje.. so untuk mengisi masa lapang yang tak berapa nak lapang tu.. aku telah habiskan masa dengan mengulangkaji pelajaran pasal breastfeeding ni.. aku rase mase kat U atau skolah dulu takde le aku studi giler cam nii.. kalau tak mesti score giler dulu hehe..

Ni dua buah buku yang aku beli dari acmamall last year.

pada aku sangat bagus dan..dan.. baguss lah.. ntah, ape nak komen lagi eh..? buku ni cover pasal kebaikan BF, camne BF kat hospital, kat umah, masalah2 yang kemungkinan akan berlaku, BF untuk ibu2 bekerja dll..

Buku ni pulak pasal lactogenic foods untuk ibu2 yang nak increase kan milk production.. aku beli ni mase proses relaktasi Husna.. nanti bile susu cam tak berapa lebat baru selak2 buku ni.. hehe..

Selain dari tu, aku slalu gak lepak kat forum susuibu.com.. cari maklumat berdasarkan pendapat dan pengalaman ibu2 yang dah berjaya BF anak2 derang.. sape2 yang tak proBF memang tak sesuwai lepak situ..karang kene 'fire' ngan ibu2 kat nun..pastu kalau sesape yang jadi ahli baru, kalau ade persoalan, jangan main bukak thread baru.. try search dulu, sebab banyak topik yg dah dibincangkan. nanti berkali2 topik sama, orang buhsan pulaks..

Thursday, 19 November 2009

On Thursday, November 19, 2009 by Norliza Othman in    6 comments
Harmony vs Pump in Style Advance (PISA)..

Aku ade dua2 pam brand Medela ni. Aku decide mase masuk keje Selase baru ni, aku akan pikul PISA gi opis, Harmony dok umah untuk standby time Aliff tido takmo minum. Baru dua hari dok ofis pam guna PISA, rase tak besh pulak.. rase B cam tak kosong sepenuhnya. Semalam balik umah rase engorged kat B kanan. tak penah2 B kanan bermasalah. Mase pantang pun B kiri yang kene mastitis. Semalam dah rase nak demam pulak pasal B engorged ni. Berbiji2 vitamin C aku telan + minum air banyak2 untuk redakan rase demam tu..

So arinih aku bawak dua2 pam, Harmony ngan PISA. Tapi aku memang prefer Harmony dari PISA lah.. maybe nak kene bagi mase untuk sesuaikan diri dengan PISA.

hmm tak tau lah...

aku nyer PISA

akunyer Harmony


Harmony punye parts muat dalam tupperware kecik jer..besh kan =D
On Thursday, November 19, 2009 by Norliza Othman in ,    2 comments
Semalam balik umah bukak fridge nak simpan EBM, tengok2 satu botol yg saje tinggal kat dalam fridge, ade dalam 6oz EBM kosong jer.. Terus call en.suami, rupenye die bagi Husna minum sebelum hantar ke umah mak. Malam sebelum tu saje2 try masukkan 2oz EBM kat straw cup die tapi sorok2 lah sebab kalau tanye, die kata tu susu Aliff so die takmo. Mau jugak die minum. En.suami cakap die tuang terus 5oz dalam straw cup, habis..

So semalam bile Husna mintak nak susu, aku tuang je EBM adiknya.. bile pas kat Husna, die cakap "sejuk.." sambil sengih2. Memang bagi EBM sejuk sebab Husna suke je air2 kalau dalam fridge tu.. die slalu cakap "air sedap..". Bile tanye sedap ke susu sejuk tu, die cakap "sedapp.." hehe.. kalau die tau tu EBM adiknya konfem takmo dah..
So kesimpulannya, Husna & Aliff share je lah susu yang ummi dok pam tu.. jimat sket.. dan lebih bagus dari minum susu formula ok..
huh nampaknya ummi kene lebih rajin mengepam untuk bekal putera puteriku ituuu..

Wednesday, 18 November 2009

On Wednesday, November 18, 2009 by Norliza Othman in , ,    No comments
Asyrani Husna & Aliff Rayyan..
Semoga kalian berdua membesar menjadi anak-anak yang soleh..
.... sayang dari ummi & ayah







Tuesday, 17 November 2009

On Tuesday, November 17, 2009 by Norliza Othman in ,    13 comments
Breastfeeding & working mom? aku ler di antaranye..hehe..

Hari ni hari pertama aku masuk bekerja.. bile masuk keje maknanya tambah satu lagi rutin baru iaitu sesi mengepam susu pulak =D.. haru biru jugak jadual mengepam aku untuk hari pertama ni.. pagi2 dalam kol 8 sekali pam.. next sessionnye kol 1pm tadi.. jarak mase dekat 5 jam.. isk isk tak bagus ni.. ni pasal dok ikut Haizul semak & rekodkan semua pc & sedare marenye untuk 2 tingkat blok aku ni.. dah tu pantang orang nampak si Haizul ni, banyak betul masalah yang die kene selesaikan time tu.. so mase aku menunggu die siap lagi banyak dari sesi menyemak merekod tu.. sepanjang time tu 2 kali aku rase let-down refleks sebab dah time nak pam kan.. aku terpaksa 'tahankan' sebab takut lencun baju..dengan lapar campur haus lagi..
pas habis dalam 12.45 tgh hari, aku cepat2 gi pasar tani nak cari makanan pastu cepat2 pam.. terserempak ngan ayudiah tapi aku "hai" je ngan die sbb nak cepat hehe..ape punye kawan daaa..sori lah ayu ehh..kecemasan..

balik makan cepat2, pastu pesan kat 'roommate' aku takleh masuk bilik selagi aku tak kasi kebenaran hehe.. tu ler pasal kalau share bilik ngan staff lelaki.. nasib ler ehh..

Sempena nak menjayakan projek breastfeeding aku ni.. aku telah mengumpul stok EBM (expressed breast milk) masa pantang lagi..so sehingga 16 november 2009 (semalam) ni ler stok ebm kat dalam freezer aku yang limited space tuu..

ni kes takde space dah..
Disebabkan masalah space yang tak cukup tu, aku telah menghasut en.suami untuk sama2 berkongsi beli chest freezer (top open door) brand berjaya ni.. kalau aku soh belikan tanpa aku share separuh harga, confirm tak dapat hehe.. chest freezer ni telah dihantar oleh pekerja CKE marketing dan selamat sampai kat umah aku pada 16 november 2009 jam 1.40 petang.. kitorang survey kat CKE marketing puchong branch.. harga bende ni rm599.. saiz 738x528x835mm..ape saja demi anakku huhu..

my chest freezer

ebm in chest freezer

Setelah disusun semua ebm, en.suami cakap..patut beli lagi besar freezer ni.. hishhh.. pada aku cukup lah.. dengan bajet yang ade ni.. semoga Aliff Rayyan dapat menikmati susuibu sepenuhnya sehingga sekurang2nya 2 tahun..amiinn...