Skip to main content

Pam oh Pam

Harmony vs Pump in Style Advance (PISA)..

Aku ade dua2 pam brand Medela ni. Aku decide mase masuk keje Selase baru ni, aku akan pikul PISA gi opis, Harmony dok umah untuk standby time Aliff tido takmo minum. Baru dua hari dok ofis pam guna PISA, rase tak besh pulak.. rase B cam tak kosong sepenuhnya. Semalam balik umah rase engorged kat B kanan. tak penah2 B kanan bermasalah. Mase pantang pun B kiri yang kene mastitis. Semalam dah rase nak demam pulak pasal B engorged ni. Berbiji2 vitamin C aku telan + minum air banyak2 untuk redakan rase demam tu..

So arinih aku bawak dua2 pam, Harmony ngan PISA. Tapi aku memang prefer Harmony dari PISA lah.. maybe nak kene bagi mase untuk sesuaikan diri dengan PISA.

hmm tak tau lah...

aku nyer PISA

akunyer Harmony


Harmony punye parts muat dalam tupperware kecik jer..besh kan =D

Comments

  1. before nie aku guna harmony nie best jgk la..nk bwk mane2 pon senang.
    bile gune spectra mule2 aritue mcm tak produktif sgt, tp bile dh 2wks nie rase mcm ok plak. baru nk serasi kot liza pam tue dgn kita
    skang pblm aku, susuku adalah agak cair. kena pam lame2 baru dpt yg pekat itu.
    =D

    ReplyDelete
  2. tu le pasal.. dah le berat nak pikul PISA tu..kurang produktif pulak hehe..lom 'masuk' lagi ngan badan..

    nozie,
    susu awal yg kuar (foremilk) memang cair, cam air sikit color die. tapi tu ade banyak protien (kalau tak silap), yang last2 tu pekat sikit (hindmilk). tu banyak kandungan lemak yg akan buatkan baby kenyang. tu sebabnye kalau feed baby kene bagi die sampai die dapat hindmilk tu.. kalau tak sekejap2 die rase lapar sebab dapat foremilk aje.. memang normal tu =D

    ReplyDelete
  3. ibu-ibu aku nie tak reti sangat pasal produk2 pam nie.. so leh suggest yg mana lagi ok tak. mandela or avent or spectra. tgh survey2 nih. bengong kpaler tak tau nk beli yg maner =p.. ehehehe.. btw liza conratss yer.. tak tau pon ko dh dpt baby lg satu.. chomelll sgt.. Aliff dh brapa kg skrg?? mcm besar jer...

    ReplyDelete
  4. yani,
    bukan mandela la.. medela.. marah kang sedare mare nelson mandela hihi..

    pasal pam tu, aku takleh komen avent sbb tak pernah guna. aku pernah gune spectra, medela ngan pam hon mamak tu hihi..
    spectra aku dah let go kat org lain.
    ok tak ok tu bergantung pada tujuan ko beli pam.

    btw, Aliff Rayyan last week timbang 5.4kg.
    thanks

    ReplyDelete
  5. yani,

    aku pakai spectra 3 ok la, cumenye aku rase nk adjust power tue susah siket. betol tak liza?? kalu beli mahal main tekan2 button je..

    kalau ade rezki lebey, nk jugak la invest kat medela plak..hehe

    liza..aliff dh 5.4kg?? tembam jgk cam fahry..best kan peluk bby tembam!!

    ReplyDelete
  6. nozie,
    spectra 3 nak adjust power cam ketat sket kan.. aku let go pam ni bukan sebab tak besh but susah sket nak cari plug point mase kat opis lame dulu sebab aku exclusive pumping dolu (time Husna). so aku beli PISA sebab leh guna manual, bateri, letrik & dlm kereta.dolu medela freestyle (FS) tak kuar lagi..kalau tak aku rembat FS je

    aliff dah 5.4kg (arituh lar..) memang shedap pagang Aliff kalau banding mase Husna dulu.. sebab Husna kecik je, kene lebih berhati2 le =D

    yani,
    pam ikut kesesuaian badan masing2.. kalau boleh try la pam2 yang ade baru beli.. cam medela, kat lactaequip (kat ampang) leh try semua pam die.. tapi sekarang tgh preggy tak sesuai la kot nak try.. mungkin mase pantang la leh try..tapi kalu ko tanya aku memang aku peminat medela la.. so jangan tanya brand lain..
    pe kate ko tengok fourm susuibu.com. ade bincang pasal pam2 ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …