Thursday, 19 November 2009

Husna nak air sedap?



Semalam balik umah bukak fridge nak simpan EBM, tengok2 satu botol yg saje tinggal kat dalam fridge, ade dalam 6oz EBM kosong jer.. Terus call en.suami, rupenye die bagi Husna minum sebelum hantar ke umah mak. Malam sebelum tu saje2 try masukkan 2oz EBM kat straw cup die tapi sorok2 lah sebab kalau tanye, die kata tu susu Aliff so die takmo. Mau jugak die minum. En.suami cakap die tuang terus 5oz dalam straw cup, habis..

So semalam bile Husna mintak nak susu, aku tuang je EBM adiknya.. bile pas kat Husna, die cakap "sejuk.." sambil sengih2. Memang bagi EBM sejuk sebab Husna suke je air2 kalau dalam fridge tu.. die slalu cakap "air sedap..". Bile tanye sedap ke susu sejuk tu, die cakap "sedapp.." hehe.. kalau die tau tu EBM adiknya konfem takmo dah..
So kesimpulannya, Husna & Aliff share je lah susu yang ummi dok pam tu.. jimat sket.. dan lebih bagus dari minum susu formula ok..
huh nampaknya ummi kene lebih rajin mengepam untuk bekal putera puteriku ituuu..

2 comments:

  1. hiks sonok nye dapat banyak bekalan..aku macam tu sonok bersusun skali pam 7-9 ounce..penuh botol panjang...sekali masuk spital masa raya terus production menurun...kesian bb aku, dah sental similac skg...dulu masa asyik engorge selalu rasa tanak bfeed lagik, leceh rasa nak bawak pam ke opis (aku tk mampu pakai mendela mahal ;p ) la ni, tingin la nak suap...bb laks cam kekdg on kekdg reject...huhuhu betul la masa weaning agak emotional la...

    ReplyDelete
  2. seronok kan tengok banyak stok hehe..

    eh kalau menurun mase raye still boleh up kan balik milk production kan.. cam baru je lagi.. sayang la nak wean awal.. ko makan le mende2 yg boleh up kan susu, pam banyak2 kali untuk stimulate tapi aku tau tak sesenang dicakapla..memang stress.. semangat je kene kuat. maybe baby reject sebab rase sikit je kot.. try la ape2 lactogenic foods..

    ReplyDelete