Thursday, 10 September 2009

Resipi : Popia Daging Lada Hitam


Semalam sesaje buat popia ni untuk makan after tarawih.. kire cam supper lah.. selalu popia inti sayur je, but kali ni try buat lain dari lain.. Semalam goreng 11 ketul jer, habis jugak walaupun makan berdua je ngan suami..

Semalam makan popia ni dengan mayonis dan sos cili, makan begitu aje pun ok gak. Rasenye inti ni boleh jugak dimakan dengan salad/coleslaw & roti bakar ke.. & boleh jugak dijadikan inti telur bungkus.

Resipi : Popia Daging Lada Hitam Maveles
(Dapat dalam 20 biji popia)

Bahan:
kulit popia
250g daging kisar
1/2 biji (60g) lada benggala (dadu kecil2)
1/2 biji bawang besar kuning (dadu kecil2)
100g kobis (dihiris nipis) + lobak merah (hiris nipis & memanjang cam mancis)
1 1/2 sudu makan lada hitam biji (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos tomato
sedikit minyak untuk menumis


Cara:
1. Tumis bawang merah & putih sekejap, masukkan lada hitam dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan daging kisar dan kacau sekejap.
3. Masukkan kicap, sos tiram & sos tomato. Masak sehingga air dari daging hampir kering.
4. Masukkan lobak merah, kobis, lada benggala & bawang besar. Kacau sehingga air kering.
5. Bila inti dah agak sejuk boleh letak 1 sudu makan bumbum (agak2 lah yer) kat kulit popia dan gorengkan.. siap sedia untuk dimakan..

Nota: inti mungkin akan berminyak sangat kalau pakai banyak minyak mase menumis. Boleh letak inti dalam penapis untuk toskan minyak.. tapi saya belasah je nak cepat hehe..

1 comment :