Skip to main content

Birthday Mak


Semalam birthday mak yang ke-53.. kitorang sambut kecil-kecilan jer.. Dolah balik cakap Cai try call aku tapi tak dapat.. nak wat camne, phone takde bateri.. takleh caj lak tu.. so semua orang takleh call la.. aku call Ayu and die kate dah beli kek.. soh aku bawak makanan je lar.. soh orang KFC masakkan.. aku bayar, amek jer.. hehe.. Dolah nak gi KFC pyramid.. hish leceh la nak masuk pyramid tu.. beli kat ngan Maybank tu je lagi senang.. suke betol Dolah gi pyramid hehe..

Tengah2 beli KFC tu Ayu sms "ayah takde, balik kol 11.. belasah je lah eh..".. Belasahhh...

Sampai umah mak tengok gelap je.. biasela.. nak jimat letrik hehe.. Ayu bukakkan pagar sebab aku dah call cakap nak sampai.. kitorang setup tempat letak kek and makanan dalam gelap2 tu.. then soh Husna ketuk pintu bilik mak panggil mak kuar..

Husna : Nek.. (sambil ketuk pintu..) kek..
(hampes tol Husna ni takleh simpan rahsia hehe..)

So mak bukak pintu and kitorang pun....
Nyanyi lagu "Happy birthday".. heh kalau ayah ade, mesti takmo nyanyi2 ni hehe..

Takde wat pape pun.. potong kek and makan2..
Dah makan2 tu Cai hulur hadiah.... ape die? adelaaahhh.. aku tak snap gambo hadiahnyer.. hihi..
Pastu Shahida (makwe Ajit) ngan kawannya datang.. mak aii.. terkujat gak aku.. saje tanye Ayu, Wan tak datang ke hehe...
Ayah sampai umah pun dah 11 lebih.. ade ajar ngaji kat masjid..

Apepun.. selamat hari lahir untuk mak.. semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik sepanjang masa..

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …