Thursday, 27 August 2009

Anakku Members Day 29-30/8/09



Dapat sms dari Anakku..

"Anakku Members Day 29-30/8/09. Enjoy additional 10% discount on all discounted item and get FREE Cash Voucher for every purchase of RM300. T&C apply"

Rasenye kenelah tunjuk member's card kan.. dah namenye members day.. urmmm.. mane aku campak kad Anakku tu hehh?.. Aiyakk.. mau pigi kaaaa..

Wednesday, 26 August 2009

Traffic Jam



Petang-petang camni dah ngantuk dah.. lagi sejam lebih nak cabut..
semalam cabut kol 5.05pm.. lewat 5 minit tu kire antara yang paling cepatlah yang aku pernah balik..

Masuk mahameru.. nak masuk bangsar.. aargghh jam pulak.. tak jadik.. so teruskan sampai ke susur nak ke federal highway.. adoiii jam jugak.. ngan minyak pun nak kering dah..
sampai dekat angkasapuri lagi ler jam.. kol 5.50 mak call.. dok tengah federal highway lagik.. sampai umah mak nak dekat kol 7.00pm dah.. sampai umah bebetul kol 7.20pm.. 5 minit pastu dah azan maghrib..

hadoiii.. camno ni?...
harini nak try ikut NPE pulak.. harap2 cepat sikit sampai.. terpaksalah kukorbankan rm3.20 untuk bayar tol.. mahalll..

Happy Birthday Asyrani Husna!!!




Assalamualaikum..

Hari ni genap usia Husna 2 tahun... pagi2 sebelum sahur die dah bangun tido.. temankan ummi & ayahnye sahur.. die tak makan pun.. tengok tv je.. sambil2 mengacau kitorang makan.. aku ucapkan selamat hari lahir yang kedua.. nyanyikan lagu Happy Birthday.. tersipu2 senyum pulak Husna.. dan tanya die "Husna dah berapa tahun?".."Dua..." kataku sambil tunjukkan 2 jari.. terkial2 Husna nak meniru tunjukkan dua jarinya.. tak dapat buat pun.. skali keluar lima jari tapi cuba nak gerakkan dua jarinya jugak.. =D..
Sekejap je rasenye dah dua tahun..

Ummi tak rase akan buat kek birthday untuk Husna.. kesian Husna.. orang kate anak tokei kek tapi takde kek untuk birthday sendiri.. hihihi.. sorry cayang.. nanti ummi nak tanya ayah ape plan die ok..something special for our little angel nii.. ummi & ayah sentiasa sayang Husna..

Selamat hari lahir puteriku Asyrani Husna.. ummi doakan Husna ummi ni sentiasa dalam redha & dilindungi Allah.. insyaAllah..

Friday, 21 August 2009

Parenthood Expo~lanjutan



Waaahhh.. berjaya jugak aku pergi expo ni.. dan berjaya jugak aku mengawal diri dari shopping giler2.. maklumlah.. sape nak bawakkan barang yang banyak2 tu.. mujur jugak mase keluar dari exhibition centre tu, guard kat situ offer trolley.. selamat.. kalau tak, aku seret je barang2 sampai parking the gardens tu..

Ape yang aku beli? ade sikit2 barang =D

Booth Pureen (rm76.00)
baju newborn 3 pasang.. (cadangan asal nak sepasang jer..hishh)
set bantal & bolster (sebab husna punye dah lunyai)
selimut - 1
towel - 1
mittens & booties - 1 pasang
ubat gigi husna - 1
ubat gigi maternity (org tu promote giler2..aku malas nak layan, amek je lah)

Booth Tollyjoy (rm41.00)
baju newborn baby - 1 pasang
mittens & booties - 3 pasang
baby wipes - 1pek (2botol)
baju husna (sepasang)

Booth Pigeon (rm8.80)
berus straw husna - 1 no

Booth MAM (rm50.90)
botol susu MAM newborn - 2nos

Booth Pet-pet & Fitti (rm35.50)
diapers husna- 1 pek
diapers newborn (trial pack) - 2 pek

Lain-lain booth aku jalan jer tanpa membeli ape2.. actually menahan diri gak tu.. sebab tangan dah tak muat and berat.. tak larat lerr... Jumlah perbelanjaan harini adalah rm212.20.. balik umah nak claim ngan boifren heheh..=D

Tahniah to Nozie & Ard!!



Pagi yang mulia ni, baca emel..

Nozie telah pun selamat melahirkan seorang putera pada 20 Ogos 2009 di Hospital Ampang..

Tahniah buat mama & papa baru nii.. selamat menempuh alam kehidupan yang baru.. gembira & berbahagia dengan kelahiran bayi yang ditunggu-tunggu selama ni..

Tahniah korang =D

Wednesday, 19 August 2009

Birthday Mak




Semalam birthday mak yang ke-53.. kitorang sambut kecil-kecilan jer.. Dolah balik cakap Cai try call aku tapi tak dapat.. nak wat camne, phone takde bateri.. takleh caj lak tu.. so semua orang takleh call la.. aku call Ayu and die kate dah beli kek.. soh aku bawak makanan je lar.. soh orang KFC masakkan.. aku bayar, amek jer.. hehe.. Dolah nak gi KFC pyramid.. hish leceh la nak masuk pyramid tu.. beli kat ngan Maybank tu je lagi senang.. suke betol Dolah gi pyramid hehe..

Tengah2 beli KFC tu Ayu sms "ayah takde, balik kol 11.. belasah je lah eh..".. Belasahhh...

Sampai umah mak tengok gelap je.. biasela.. nak jimat letrik hehe.. Ayu bukakkan pagar sebab aku dah call cakap nak sampai.. kitorang setup tempat letak kek and makanan dalam gelap2 tu.. then soh Husna ketuk pintu bilik mak panggil mak kuar..

Husna : Nek.. (sambil ketuk pintu..) kek..
(hampes tol Husna ni takleh simpan rahsia hehe..)

So mak bukak pintu and kitorang pun....
Nyanyi lagu "Happy birthday".. heh kalau ayah ade, mesti takmo nyanyi2 ni hehe..

Takde wat pape pun.. potong kek and makan2..
Dah makan2 tu Cai hulur hadiah.... ape die? adelaaahhh.. aku tak snap gambo hadiahnyer.. hihi..
Pastu Shahida (makwe Ajit) ngan kawannya datang.. mak aii.. terkujat gak aku.. saje tanye Ayu, Wan tak datang ke hehe...
Ayah sampai umah pun dah 11 lebih.. ade ajar ngaji kat masjid..

Apepun.. selamat hari lahir untuk mak.. semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberi kesihatan yang baik sepanjang masa..

Tuesday, 18 August 2009

Parenthood Expo



ermmm.. baru bukak website susuibu & momslittleones.. diorang ade bukak booth kat sana.
alaaa.. larat ke nak gi ni.... sabtu dah poser dah..

Parking Problem di Mentari Court



Pagi-pagi ni dah rasa nak menyumpah dah.. sebabnya pasal kereta double park ni lah.. semalam dah kene tolak avanza sebijik. Pagi ni 3 biji kereta pulak kene tolak untuk keluarkan kereta sendiri.. nak-nak pulak sebijik tu gen2 oren plat perak.. adoii.. 3 kali try tolak tak gerak2 kereta.. berat nak mampus.. just imagine sorang pompuan pregnant 30wks kene tolak kereta.. mau terberanak kat situ.. memang rase nak terajang je kereta tu.. menyusahkan..

Penduduk kat sini memang kureng sikit.. semuanya nak senangkan diri sendiri.. tak pikir pun orang lain.. kengkadang tengok memang ade orang yang sengaja park kereta halang kereta orang lain sebab taknak dihalang kereta org lain pulak (eh paham ke?).. meaning walaupun ade petak kosong, diorang sengaja tak parking dalam petak parking yang betul..

Sebenarnya sape yang bodo dalam hal ni? pada aku yang tak betulnye developer lah.. sebab diorang jual rumah separate dengan parking bertingkatnya.. boleh pulak beli parking tu as optional je.. so memangle ramai orang tak beli parking.. parking yang bertingkat2 tu kosong je jadi rumah hantu.. sudahtu bile ade orang yang nak beli parking, harga diorang increase kan pulak.. sebelum serah kunci haritu harga rm12000 cash pastu lepas serah kunci, harga naik jadi rm15000 pulak.. sape yang mampu nak beli? aku rase kalau tanya sekarang silap2 dah jadi rm20000 pulak sepetak parking..

Dalam area Mentari Court ni, jalannya diorang buat one way two carriageway.. tapi sekarang disebabkan tak cukup parking, masing2 park kat satu lane menyebabkan hanya tinggal satu lane untuk dipakai lah.. and diorang allow untuk double park.. TAPII kalau dah tau korang bagi orang double park, sediakanlah korang punya orang untuk tolakkan kereta, bukan setakat duduk depan lobi lif tu.. ronda2 sikit tengok sape perlu bantuan.. kadang2 ade gak manusia sewel sikit, dah le double park kereta orang, pergi tarik hand brake pulak tu.. tu kene sediakan kereta tunda tarik kereta tu.. setakat nak clamp kereta, tak menyelesaikan masalah orang yang tak dapat keluar tu pun.. hampehhh..

Pengalaman aku sendiri, aku pernah kene tolak 5 biji kereta untuk keluarkan kereta aku.. diorang ni double park pastu park rapat2.. so kene tolak yang paling hujung sampai ke tempat sendiri.. dan yang paling bangang pernah aku kene, ade sebiji kereta block kereta aku, tapi kereta yang parking depan dan belakang kereta tu tarik hand brake.. yang block tu memang boleh tolak tapi yang depan belakang tak boleh gerak.. geram giler aku dibuatnye.. memang tak boleh keluarlah unless salah satu dari tuan punya kereta tu alihkan kereta diorang.. boleh bayang tak camne? kirenye kalau sorang pun tak alih kereta, aku hanya boleh keluarkan kereta aku kalau aku ade superman power untuk angkat kereta yang block tu, campak jauh2.. haaa baru leh kuar..

Susahlah camni.. kene ade solution.. masalah ni cam dah kronik sangat dah.. same ade developer promote/lelong parking bertingkat yang ade tu (of course dengan harga yang murah) or tambahlah bilangan parking.. ni kes nak kaut untung tapi pegi mampus lah kalau penduduk2 nya kene tanggung susah..

Monday, 17 August 2009

Resipi : Snowball Cookies



Biskut ni masuk senarai raya kukis tahun ni.. sebabnye simple & mudah nak buat.. Husna pun boleh buat hehe.. buat kacau ade larrr...

Snowball cookies ni amat mudah semua benda dicampur sekali , dan sebatikan.... Unlike biskut Makmur this one has nuts all over the cookies.


Gambar dari sini

Snowball Cookies
Sumbangan : Kak baya Rnet


Bahan bahan

2 cawan tepung
2 cawan finely chopped nuts (walnuts or pecan) .
1/4 cawan gula halus.
1 cawan butter (softened)
1 tsp vanilla
gula icing for rolling.


Cara:
1. Panaskan oven 325F
2. Campurkan tepung, nuts, gula, butter and vanilla
3. Putar dengan mengunakan speed yg rendah, sehingga sebati ( 3-4 minute)
4. Dengan mengunakan teaspoon, sudu dan bulatkan dough 1 inci bola
5. Letak diatas ungreased cookie sheet dalam1 inch apart.
6. Bakar selama 18-23 minute atau sehingga warna tukar menjadi light brown. Keluarkan secepat yg mungkin dari cookies sheet.
7. Roll dalam gula icing semasa tengah panas dan sekali lagi bila sudah sejuk.

Nota:Pengalaman lalu, roll dalam gula icing 2 kali membuatkan biskut sangatle manis. So, saya just roll sekali lepas biskut sejuk. Manis sedang2 gitu..

2 tahun bakal berlalu...



Husna berumur sehari

26 Ogos 2009, genap usia Husna 2 tahun.. tahun ni ummi cam tak buat birthday party untuk Husna sebab kene dalam bulan puase pule.. tak dapat ummi nak buat kek besday untuk Husna.. last year ummi buatkan kek bentuk teddy bear.. tahun ni ingatkan kalau sempat nak buat kek lagi canggih.. kalau sempat pun mungkin lepas raya ye.. tu pun kalau 'adik' lom lahir lagi.. =D


Hari-hari terawal Husna


Cepatnye mase berlalu.. rasenye baru je Husna lahir.. tengok2 dah 2 tahun.. tak lame lagi nak skolah pulak.. sekejap jer rasenye.. Nama Husna, ayah yang bagi.. maksudnya yang indah, yang baik, yang cantik. Ayah nak guna nama junior die mase kat IKM dulu.. nama Asyrani, ummi yang bagi. Maksudnya periang, kebanggaanku. Nenek nak letak nama Alia Husna tapi ummi tak nak sebab sepupu Husna (sebelah ayah) dah ade nama Alia Maisara.. ummi nak lain sikit.. mula2 pun ayah selalu tersasul sebut nama Husna jadi Ariani lah ape lah.. Atok je yang boleh ingat nama Husna (selain ummi, of course.. =D).. so gabungannya jadilah nama Asyrani Husna binti Abdullah. Ummi decided untuk letak nama anak2 ummi dua sukukata je.. macam 'Hus-na' supaya orang panggil nama sepenuhnya..takde singkat2.. so kalau orang tanya nak panggil ape, ummi cakap "Hus-na".. tapi famili sebelah ayah tukar jugak panggilan tu.. jadi "Dik-Na" lah.. "U-na" lah.. mungkin ayah lah yang kene bagitau so that maksud nama tu tak lari dari asal..

Aidilfitri pertama

Hari Aqiqah



Aksi-aksi Husna

Ummi berdoa ummi panjang umur supaya dapat melihat perkembangan Husna dari tahun ke tahun.. ummi harap dapat jadi bestfriend Husna selain jadi ummi yang sebaik mungkin.. ummi akan cuba kurangkan baran ummi, kurangkan marah pada Husna..sebab Husna sensitif sangat, manja..


Meniarap buat kali pertama
Kali pertama duduk dalam car seat besar
Menikmati solid food buat kali pertama (umur 6bulan)

Menjejakkan kaki di pantai buat kali pertama
Demam

Hari lahir pertama

Mungkin ummi ade lupe2 tarikh2 penting dalam hidup Husna sebelum ni macam bile Husna mule ade gigi, mula berjalan, merangkak dan lain-lain sebab ummi ni memang pelupa.. tapi ummi akan cuba ingat tarikh2 yang penting dalam hidup Husna pada masa akan datang....insyaAllah..

Husna dulu


Husna kini

Kursus Jambatan & Selesa Beach Resort



Actually kursus ni dah lepas.. last week.. Selasa until Khamis..

Mujur lah my husband at last decided ikut pergi.. memikirkan nak drive sensorang malam2 di PD..ngeri gak.. nak pulak bebudak ofis ni asek cakap highway PD tu berhantu lah.. ape lah..
Bertolak sebelum maghrib, singgah R&R Seremban but hampeh je makanan die.. sejuk & tak sedap pulak.. terbantut selera jugak.. ternampak KFC, bungkus je la takut2 Husna lapar pulak..

Husna sempat nak main lagi tuu..

Sampai Selesa Beach Resort dalam kol 9.30 malam..patutnye dapat bilik katil besar but tengok 2 biji katil single.. so kitorang gabungkan rapat ke dinding so that Husna tak buat aksi stunt terjun bawah pulak hahaha..=D...

Kursus cam biase la.. nak cerita ape..

Husna first day petangnya after kursus bawak gi pantai.. tapi petang air surut.. tak best lah.. mula2 bawak die pijak air pantai die bising2 sebab seluar die basah haha.. pastu baru die seronok.. pastu jadi tak seronok sebab 2 kali die kene ombak, muntah pulakkk.. hehe.. dah lah.. bawak die main kat kolam je lar..

Husna tunggu ummi datang yer..

posing ngan ummi
bukak selipar dulu yerr

ayah temankan Husna main air ok..

Husna main kat kolam pulak lah..


2nd day (Rabu) ade buat practical inspection untuk jambatan.. kitorang gi jambatan kat Sg. Linggi & Sg. Temiang.. yang kat Sg. Temiang tu aku ikut turun jugak lah dok bawah jambatan tu tapi yang 2nd bridge ade la orang2 yg tak bagi turun.. actually aku pun tak berapa berani sebab tengok air sungai tu deras sangat.. takut aku tak stable terlepas pulak masuk dalam sungai.. hahaha..sape nak tanggung tuu..=D

1st bridge


kene mencangkung untuk 1st bridge ni.. sangkut kepala kalo berdiri =D


2nd bridge.. tengok le air sungai tu.. jatuh tak selamat daaahh..


dah selesai!!.. tu ade gambo makngah skali

Malam tu ade BBQ.. pengarah JKR Negeri Sembilan ade skali.. kak Faridah soh bawak je my husband join dinner tu.. tak berani jugak takut2 die mintak kupon but tengok2 org lain yg bawak famili pun join skali.. kesian gak my husband kene kuar resort carik makan.. sebab makan mahal gak and tak menarik sangat pun..

posing mase bbq dinner

Dok kat Selesa Beach Resort ni kire ok la.. cuma masalahnye jauh betul nak jalan dari bilik ke lobi or coffe house.. aku gune utility lift die je.. tak larat nak jalan jauh2.. mase tu diorang ade wat renovation kat level 3.. so bising lar.. dengan bunyi drill/ pecah situ sini.. my husband komplen gak sebab Husna takut.. nangis, boleh terjaga dari tido lagi.. kesian die.. dah inform pihak resort but diorang cakap dah tampal notis pemberitahuan pasal renovation tu.. ape lar diorang ni.. dah tau nak buat renovation, jangan la masukkan orang kat bilik2 yang kat bawahnye.. setakat cakap dah tampal notis tu semua orang pun boleh buat maaa.. lagipun notis tu bukan letak depan pintu bilik yang terlibat.. just few places jer.. should letak kat each pintu so that orang boleh decide nak stay kat bilik tu or mintak tukar to other room.. grrrr....

pemandangan resort dari pantai


selesa beach resort
pandangan dari resort

ni 2nd time bawak Husna ke pantai.. 1st mase kat Pulau Kapas (company lame punye trip) but mase tu umur die baru 7 bulan

Pulau Kapas (Mac 2008)