Skip to main content

27 weeks

Aku sekarang dah 27 minggu pregnant.. kirenye nak masuk 7 bulan kan.. kalau orang jumpe aku, semuanya cakap aku dah hampir bersalin sebab perut beso.. memang pun extra letih time ni.. memang cam nak beranak dah.. siap orang tanya, betul ke tarikh due yg doktor bagi? ataupun aku mengandung kembar?.. hmm.. takde kembar, tarikh due 28 Oktober 2009 pun doktor yg bagi..anggap betullah..cuma perut besar je..
tarikh due tu selepas raya.. harap2 dapatla pulun ketupat rendang nanti.. takut jugak kalau terbersalin awal macam Husna, lahir mase 35minggu.. lambat lagi masa untuk melahirkan.. huhu..

Your pregnancy: 27 weeks


How your baby's growing:
This week, your baby weighs almost 2 pounds (like a head of cauliflower) and is about 14 1/2 inches long with her legs extended. She's sleeping and waking at regular intervals, opening and closing her eyes, and perhaps even sucking her fingers. With more brain tissue developing, your baby's brain is very active now. While her lungs are still immature, they would be capable of functioning — with a lot of medical help — if she were to be born now. Chalk up any tiny rhythmic movements you may be feeling to a case of baby hiccups, which may be common from now on. Each episode usually lasts only a few moments, and they don't bother her, so just relax and enjoy the tickle.See what your baby looks like this week.Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:
The second trimester is drawing to a close, but as your body gears up for the final lap, you may start noticing some new symptoms. Along with an aching back, for example, you may find that your leg muscles cramp up now and then. They're carrying extra weight, after all, and your expanding uterus is putting pressure on the veins that return blood from your legs to your heart as well as on the nerves leading from your trunk to your legs. Unfortunately, the cramps may get worse as your pregnancy progresses. Leg cramps are more common at night but can also happen during the day. When a cramp strikes, stretching the calf muscle should give you some relief. Straighten your leg and then gently flex your toes back toward your shin. Walking for a few minutes or massaging your calf sometimes helps, too.It may be the furthest thing from your mind right now, but it's not too soon to think about family planning. You'll want to have made some decisions about postpartum birth control before your baby arrives. If you're considering a tubal ligation, be aware that most states require you to sign a consent form at least 30 days beforehand. So if you'd like the option of having the surgery during your postpartum hospital stay, don't wait too much longer to discuss it with your caregiver. (You can still change your mind later.)

Surprising Facts:
Symptoms you should never ignore. So many aches, pains, and strange feelings arise during pregnancy that it can be hard to decide what's normal and what warrants a call to your doctor or midwife. To complicate matters further, some symptoms may be more or less urgent depending on your particular situation or health history and on how far along you are in your pregnancy. Here's a rundown of symptoms that could be a sign of a problem. If you have any of these complaints, call your doctor or midwife immediately:

Before you reach 37 weeks:
• Pelvic pressure (a feeling that your baby is pushing down), lower back pain (especially if it's a new problem for you), menstrual-like cramping or abdominal pain, or more than four contractions in an hour (even if they don't hurt)
• An increase in vaginal discharge or a change in the type of discharge — if it becomes watery, mucus-like, or bloody (even if it's only pink or blood-tinged)

At any time:
• Your baby is moving or kicking less than usual
• Severe or persistent abdominal pain or tenderness
• Vaginal bleeding or spotting, or watery discharge
• Pain or burning when you urinate, or little or no urination
• Severe or persistent vomiting, or any vomiting accompanied by pain or fever
• Chills or a fever of 100 degrees Fahrenheit or higher
• Blurred or double vision, or seeing spots or "floaters"
• A severe or persistent headache, or any headache accompanied by blurred vision, slurred speech, or numbness
• Any swelling in your face or puffiness around your eyes, anything more than mild swelling in your fingers or hands, or severe or sudden swelling in your legs, feet, or ankles, or a rapid weight gain (more than 4 pounds in a week)
• Severe or persistent leg or calf pain that doesn't ease up when you flex your ankle and point your toes toward your nose, or one leg significantly more swollen than the other
• Trauma to your abdomen
• Fainting, frequent dizziness, rapid heartbeat, or palpitations
• Difficulty breathing, coughing up blood, or chest pain
• Severe constipation accompanied by abdominal pain or severe diarrhea that lasts more than 24 hours
• Persistent intense itching all over
• Any health problem that you'd ordinarily call your practitioner about, even if it's not pregnancy-related (like worsening asthma or a cold that gets worse rather than better)

Even if you don't see your symptom on the list above, trust your instincts and call your caregiver whenever you have a concern about your pregnancy. If there's a problem, you'll get help right away. If nothing's wrong, you'll be reassured.

Comments

Popular posts from this blog

Resipi : Homemade Takoyaki & Sos Takoyaki/ Okonomiyaki

Assalamualaikum..
Homemade Takoyaki lagi!!

Dalam keluarga besar saya, rupa-rupanya ramai gak yang kenal dan suka takoyaki dan ramai gak yang tak kenal 'apekebendanye menatang takoyaki tu?'

Hihiii...

Kali pertama saya perkenalkan takoyaki yang saya buat ni masa sesi usrah keluarga dirumah saya akhir April yang lepas. Sejak dari hari tu, tak putus-putus pula 'order' homemade takoyaki ni untuk apa-apa event keluarga hehe... addicted!

Setakat ni dah 3 event saya buatkan takoyaki; Hari Ibu, kenduri doa selamat kat Kajang dan Majlis Aqiqah anak buah di Kuala Selangor..

Tapi disebabkantakoyaki maker saya [klik sini] tu hanya ada 18 lubang aje dan lebih kecil dari saiz pasaran.. memang lama la nak menyiapkannya.. kalau ada 2 takoyaki maker ok gak ni hehe...

Acuan nak buat takoyaki (takoyaki maker) saya beli di Lazada aje sebab murah :).. kalau nak beli gak boleh klik sini -> TRIO Electric Takoyaki Pan

Saya sekarang nak beli takoyaki pun nak fikir banyak kali.. Walaupun lebih …

7 Tips Merawat Bengkak Susu/ Mastitis Di Rumah - Pengalaman Saya

Assalamualaikum...

Kebanyakan ibu-ibu yang baru melahirkan terutamnya 1st time mother selalunya akan risau tentang masalah
kekurangan susu/ tak cukup/ susu taknak keluar.  Namun begitu, ibu-ibu juga perlu ambil tahu tentang komplikasi lain yang mungkin berlaku seperti BENGKAK SUSU dan MASTITIS.

APA ITU MASTITIS?


Mastitis adalah sejenis keradangan pada payudara yang akan terjadi apabila saluran susu tersekat atau terjadinya infection pada payudara.  Bila terjadinya mastitis, ia akan jadi tersangat sakit pada breast dan mungkin boleh melemahkan semangat ibu-ibu menyusu.

Bagaimana nak tahu simptom mastitis?  Ya, kita kena perhatikan simptom supaya kita boleh ambil tindakan awal. Antara simptomnya adalah : Rasa tidak selesa, sakit, ketulan dan tompok-tompok merah serta panas pada payudaraRasa sakit menyucuk pada nipple semasa mula proses menyusu bayiMula rasa demam dan mungkin menggigil (ada yang panggil bentan)PENGALAMAN SAYA

Pengalaman saya pula, setiap kali bersalin memang saya akan ke…

150++ Idea Bekal/ Bento Untuk Sekolah/ Pejabat

Assalamualaikum..

Sejak dua menjak ni kami dah ada Geng Bekal Ofis (GBO) kat pejabat. Pioneer nya Zue dan Ziera. Bujang-bujang pun bawa bekal gi ofis. Rajinnnn.

Termotivasi dengan kawan-kawan ofis yang sama-sama nak bawa bekal, makin lama makin ramai yang join bawa bekal lunch dari rumah. Sekarang Geng Bekal dah ada Zue, Ziera, Hajar, Zana, Aqilah, Zimah dan saya, Liza ;)

Walaupun lauk ala kadar atau leftover makanan semalam, atau lauk ala kadar je macam telur goreng je.. tapi masih menyelerakan. Jimat pun jimat juga. At least RM4-5 sehari dapat jimat.

Dan masakan sendiri kita lebih tahu kualiti, khasiat, halal dan kebaikannya.

Buat masa ni just buat bekal untuk diri sendiri dulu. Tengah nak adjust masa dan plan arrangement untuk bekal anak & husband juga. Maklumlah pagi-pagi memang sedia ada pun macam lipas kudung menguruskan hal-hal anak sebelum ke ofis. Ni nak tambah lagi another kerja bento/bekal. Memang perlu perancangan yang betul-betul teratur :)

Saya pun dah masuk minggu …