Friday, 31 July 2009

Berfikir



Hari ini ada kursus SPK (Sistem Pengurusan Kualiti) sepanjang hari.. Jumaat, waktu rehat lebih panjang dari hari-hari biasa.. terasa nak melelapkan mata sekejap, takut mengantuk pula waktu kursus sesi petang nanti..

Esok, kenduri di rumah Anjang.. hmm.. belum buat lagi kek yang dia nak.. kek kosong aje..tanpa hiasan.. Tapi kali ini tak nak buat kek lah.. aku bercadang nak buat brownies.. resipi dah cari, akan aku post kan di sini dengan gambar hasilnya ya.. tapi kena tunggu hari Isnin lah.. Tengah berfikir dan berkira-kira, nak beli loyang cutter ke atau nak guna loyang biasa aje.. nak letak kacang ke tak nak.. hmm.. kedua-dua benda ni tiada dalam simpanan.. hmm fikir lagi.. fikir lagi.. fikir lagi..
By gutter

Thursday, 30 July 2009

Ayam Penyet Ria



Semalam makan malam di Restoran Ayam Penyet Ria. Terletak di Sunway Mentari.. Dekat sangat dengan rumah. Petang dalam jam 3.00++ dah call husband ajak makan kat situ. Mula-mula dia macam tak nak sebab kena stay kat office, dah janji dengan bos dia.. Kemudiannya husband sms kata okay but after 8pm and aku kena belanja dia..sabor je laa.. nak makan punya pasal, tunggu aje lah..

Aku order ayam penyet, empal penyet, nasi putih, gado-gado, keropok, air sirap bandung, teh ais & ais kosong je... Pada aku, ayam penyet sedap, empal penyet pun ok jugak. Tapi sambalnya memang pedas meletop.. fuhh berpeluh makan... pedas-pedas pun cicah jugak.. Gado-gado rasa biasa je tapi tak la tak sedap =D. Gado-gado rasanya kena order lewat sedikit sebab dah habis nasi baru makan gado-gado, kuahnya dah melembikkan semua keropok dalam hidangan tu.. Lain kali kalau ada terasa nak datang sini, aku nak cuba hidangan lain pula.. Nak cuba ikan keli penyet pulak.. Tak dapat nak letak gambar sendiri di sini sebab kamera tertinggal di pejabat.


Ni ayam penyet: ada ayam, sambal, kangkung, kobis, tempe & tauhu. Gambar ni di copy dari blog ini

Sebelum ini pernah makan ayam penyet kat The Curve. Pengunjung memang ramai but still pada aku rasanya biasa-biasa aje.. banyak pula hidangan yang dah habis masa tu.

Kali pertama makan makanan Indonesia adalah di Wong Solo di Ampang. Makan dengan kawan-kawan site U-Thant 1, lunch break selepas pemeriksaan penyerahan bangunan. Teringat pada arwah Mubin Ahmad Kamal (ex-officemate) yang memang gembira & excited sangat-sangat masa makan kat sana.. mungkin sebab bakal isteri orang seberang..(masa tu belum kahwin lagi)..(Mubin, semoga kau tenang di sana, Al-Fatihah..)

Kenduri



Kenduri menyambut Ramadhan di Prima Saujana, Kajang pada 1 Ogos 2009 oleh Anjang dan keluarga..

Ni jemputan kedua selepas kenduri di Tanjung Karang, Ahad lepas di rumah Pak Ngah Karim.. Asalnya kami ingat kenduri doa selamat atau menyambut Ramadhan jugak.. kemudiannya baru tahu kenduri itu juga dibuat sempena menyambut menantu tunggal Pak Ngah. Aku tak berani nak ulas apa-apa, cuma emak nampaknya amat terkilan sebab tiada undangan perkahwinan dari keluarga Pak Ngah.. apa rahsianya? cuma keluarga Pak Ngah yang mengetahui..

Kenduri di rumah Anjang akan diadakan selepas Isya' mungkin.. mesti Husna seronok dapat main dengan Jeehan dan Tisya..

Husna & Tisya


Resipi : Biskut Snow Almond



Seperti yang dijanjikan, resipi biskut raya tahun ni =D..

Biskut ni menjadi pilihan untuk sekian kalinya.. Tahun lepas dah cuba buat dan sedap di tekakku..

Biskut ni juga memang banyak menjadi pilihan tauke-tauke biskut raya saban tahun.. tapi aku tetap aku.. memilih untuk membuat sendiri.. bukanlah kedekut nak keluarkan duit tapi kepuasan membuat, merasa dan memilih yang terbaik untuk diri sendiri dan keluargaku..
Gambar yang diletakkan disini adalah hasil sendiri tahun 2008 dan diambil dari sini.


SNOW ALMOND
(Source - Kak Baya RN. Original: Zubaidah Che Pa)
Ingredients A
* 225g butter
* 100g castor sugar
* 1/2 tsp coffee essence
* 1 egg yolk
Ingredients B
* 200g all purpose flour (sift)
* 50g nestum (grind finely)
* 2 tbsp coffeemate
* 70g tapioca flour
* 40g ground almond
Deco
* Cooking chocolate
* White breadcrumb
Method
* Cream butter & sugar until fluffy
* Add in egg yolk & coffee essence
* Mix Ingredient B together. Add bit by bit into butter mixture
* Roll the dough with rolling pin.
* Cut dough with cutter of your choice
* Bake in preheated oven at 150C for about 20 minutes.
* For deco, dip cookie in melt cooking chocolate and roll on breadcrumb

Takziah



Luqman (officemate) masih tak hadir ke pejabat hari ni.. takziah buat Luqman sekeluarga atas kehilangan ibu tersayang pada Sabtu lepas disebabkan kanser payudara.. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas ibu Luqman dan ditempatkan dikalangan orang-orang soleh.. amiinn..

Ya Allah berikanlah kami kesihatan dan kesejahteraan dan jauhkanlah kami dari segala jenis penyakit, zahir dan batin. Janganlah diuji kami dengan sesuatu yang tidak mampu kami hadapi. Amin.

To shrink cancer cell - Surah Thaaha 105 -107 (7 times)

To kill cancer cell:
1. Surah Al-Qalam 1-5
2. Surah Al-Qalam 16-20 ( 7 times, repeat verse 20, 20 times)

To cure from cancer (read following sequence):
1. Al-fatihah
2. Al-Baqarah 1-5, 163-165, 255-257, 285-286
3. Ali-Imran 1-5, 18, 26-27
4. Al-A'raf 54-56, 117-119
5. Yunus 80-81
6. Thaaha 65-69
7. Mukminun 115-118
8. As-Shaaffaat 1-15
9. Ar-Rahman 31-34
10. Al-Hasyr 21-24
11. Al-Mulk 3-4
12. Al-Qalam 3-4
13. Al-Jinn 3
14. Al-Kafiruun
15. Al-Falaq
16. An-Nas

(Read 7 times onto water for shower and to be drank)

Believe, it is He the Most Merciful, the Most Loving, for it is He who will give a cure to this disease.
Insya'Allah, if it is the best fated and charted in my life.

Always read:
Doa Nabi Yunus, Bismillah 5, Doa Nabi Ayub, Ayat Syifa' and istighfar

Petikan ini di'copy' dari
laman web ini.

Lewat



Assalamualaikum..


Hari ini hampir-hampir lambat untuk kali ketujuh.. berlari naik ke tingkat satu untuk punch kad. Ngam ngam jam 8.00 punch kad..huhu..
Hmm.. serba tak menjadi bulan ni.. paling banyak sampai lewat kat office...


Aku sudah pun berhenti dari menerima tempahan kek atau cupcake.. tapi tak bermakna aktiviti baking tu terhenti.. cuma untuk diri sendiri sahaja.. Dalam hati merancang nak buat macam-macam.. aktiviti akan datang pastinya buat kuih raya dan =D.. sekarang tengah mengumpul dan mengkaji resipi-resipi untuk dipilih tahun ni.. Nantikan resipi-resipinya.. aku akan meng'post'kan disini yer..

Wednesday, 29 July 2009

Asyrani Husna




Asyrani Husna, hari ini berumur 1 tahun 11 bulan 3 hari..

Husna baru je baik dari demam. Mula demam petang Ahad lepas, mase kat rumah atok lagi..die bangun tido dah rasa panas badannya.. kami balik ke Sunway dalam jam 6.30 petang.. sepanjang jalan, lemah je badan Husna.. malamnya setiap jam Husna terjaga & merengek.. aku & husband pun jaga skali.. sudahnya kat tempat kerje sampai rasa nak pitam sebab kurang tidur..

Husna demam 3 hari baru kebah.. bile difikir2..Husna memang akan demam bile bertukar bulan.. kire setiap bulan bile tarikh hampir 26hb (Husna lahir 26hb Ogos 2007), memang die tak sihat.. mak ku kata demam nak 'membeli'.. entah la..

Husna sekarang sensitif sangat2.. kalau kite marah sikit, dia nangis, kalau kite tak faham ape die cakap, pun die nangis. Dahtu die tak menangis cam meraung2.. die akan tutup muka dengan bantal ke sambil nangis.. aduhai..

27 weeks



Aku sekarang dah 27 minggu pregnant.. kirenye nak masuk 7 bulan kan.. kalau orang jumpe aku, semuanya cakap aku dah hampir bersalin sebab perut beso.. memang pun extra letih time ni.. memang cam nak beranak dah.. siap orang tanya, betul ke tarikh due yg doktor bagi? ataupun aku mengandung kembar?.. hmm.. takde kembar, tarikh due 28 Oktober 2009 pun doktor yg bagi..anggap betullah..cuma perut besar je..
tarikh due tu selepas raya.. harap2 dapatla pulun ketupat rendang nanti.. takut jugak kalau terbersalin awal macam Husna, lahir mase 35minggu.. lambat lagi masa untuk melahirkan.. huhu..

Your pregnancy: 27 weeks


How your baby's growing:
This week, your baby weighs almost 2 pounds (like a head of cauliflower) and is about 14 1/2 inches long with her legs extended. She's sleeping and waking at regular intervals, opening and closing her eyes, and perhaps even sucking her fingers. With more brain tissue developing, your baby's brain is very active now. While her lungs are still immature, they would be capable of functioning — with a lot of medical help — if she were to be born now. Chalk up any tiny rhythmic movements you may be feeling to a case of baby hiccups, which may be common from now on. Each episode usually lasts only a few moments, and they don't bother her, so just relax and enjoy the tickle.See what your baby looks like this week.Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:
The second trimester is drawing to a close, but as your body gears up for the final lap, you may start noticing some new symptoms. Along with an aching back, for example, you may find that your leg muscles cramp up now and then. They're carrying extra weight, after all, and your expanding uterus is putting pressure on the veins that return blood from your legs to your heart as well as on the nerves leading from your trunk to your legs. Unfortunately, the cramps may get worse as your pregnancy progresses. Leg cramps are more common at night but can also happen during the day. When a cramp strikes, stretching the calf muscle should give you some relief. Straighten your leg and then gently flex your toes back toward your shin. Walking for a few minutes or massaging your calf sometimes helps, too.It may be the furthest thing from your mind right now, but it's not too soon to think about family planning. You'll want to have made some decisions about postpartum birth control before your baby arrives. If you're considering a tubal ligation, be aware that most states require you to sign a consent form at least 30 days beforehand. So if you'd like the option of having the surgery during your postpartum hospital stay, don't wait too much longer to discuss it with your caregiver. (You can still change your mind later.)

Surprising Facts:
Symptoms you should never ignore. So many aches, pains, and strange feelings arise during pregnancy that it can be hard to decide what's normal and what warrants a call to your doctor or midwife. To complicate matters further, some symptoms may be more or less urgent depending on your particular situation or health history and on how far along you are in your pregnancy. Here's a rundown of symptoms that could be a sign of a problem. If you have any of these complaints, call your doctor or midwife immediately:

Before you reach 37 weeks:
• Pelvic pressure (a feeling that your baby is pushing down), lower back pain (especially if it's a new problem for you), menstrual-like cramping or abdominal pain, or more than four contractions in an hour (even if they don't hurt)
• An increase in vaginal discharge or a change in the type of discharge — if it becomes watery, mucus-like, or bloody (even if it's only pink or blood-tinged)

At any time:
• Your baby is moving or kicking less than usual
• Severe or persistent abdominal pain or tenderness
• Vaginal bleeding or spotting, or watery discharge
• Pain or burning when you urinate, or little or no urination
• Severe or persistent vomiting, or any vomiting accompanied by pain or fever
• Chills or a fever of 100 degrees Fahrenheit or higher
• Blurred or double vision, or seeing spots or "floaters"
• A severe or persistent headache, or any headache accompanied by blurred vision, slurred speech, or numbness
• Any swelling in your face or puffiness around your eyes, anything more than mild swelling in your fingers or hands, or severe or sudden swelling in your legs, feet, or ankles, or a rapid weight gain (more than 4 pounds in a week)
• Severe or persistent leg or calf pain that doesn't ease up when you flex your ankle and point your toes toward your nose, or one leg significantly more swollen than the other
• Trauma to your abdomen
• Fainting, frequent dizziness, rapid heartbeat, or palpitations
• Difficulty breathing, coughing up blood, or chest pain
• Severe constipation accompanied by abdominal pain or severe diarrhea that lasts more than 24 hours
• Persistent intense itching all over
• Any health problem that you'd ordinarily call your practitioner about, even if it's not pregnancy-related (like worsening asthma or a cold that gets worse rather than better)

Even if you don't see your symptom on the list above, trust your instincts and call your caregiver whenever you have a concern about your pregnancy. If there's a problem, you'll get help right away. If nothing's wrong, you'll be reassured.

Resipi : Blueberry Cheesetart



ok.. this is the 1st entry..
resipi ni dalam list nak dicuba buat, tapi belum buat lagi..barang2 je dah ade.. resipi dari Siti Haminah Jait dari JB, diposkan dalam yahoogrup resipi.net..

Blueberry Cheese Tart

Bahan-bahan
PASTRY
200 gm butter
100 gm gula aising
1 st vanilla esen
30 gm telur (1/2 telur A)
330 gm tepung gandum

BAHAN ISIAN CHEESE
250 gm cream cheese ( Philadelphia )
50 gm butter
60 gm gula kastor
1 biji telur
Sedikit whipping cream
Blueberry filling secukupnya

Cara-cara Utk Doh Pastri:
Pukul butter bersama gula, esen vanilla, sehingga lembut (sekejap sahaja dan jgn sampai kembang nanti berminyak)
Masukkan telur dan kacau sehingga sebati
Masukkan tepung dan uli adunan sehingga menjadi doh. Kalau doh lembek, taruk tepung sedikit-sedikit. Doh sepatutnya lembut.
Dough di simpan dalam fridge selama 15 minit sebelum ditekan ke acuan.
Tekan doh pada acuan tart.
Bakar 170 degree Celcius selama 20-25 minit.
Kemudian sejukkan sementara nak sediakan isian cheese.
Utk bahan isian cheese:
Pukul cheese, butter dan gula hingga sebati
Masukkan telur dan whipping cream.
Teruskan memukul adunan sehingga kelihatan berkrim.(sekejap shj)
Isikan blueberry filling ke dalam pastri tadi dan pamkan cheese sehingga penuh
Masukkan kembali ke dalam oven dan bakar selama 10-15 minit pada suhu 170 darj cel.
Sejukkan


gambar ihsan Siti Haminah Jait (http://batrisyiadelightscake.blogspot.com/)