Skip to main content

Posts

Showing posts from 2009

Aku yang pemaleh (pemalas)..

aku cam maleh nak update 'ummy's pumping journey' tu.. boleh ker? hehe..

mulanya dari last week ler.. dah ler siap tambah malas jadi terkurang pumping session jadi 2 kali jer mase office hour.. kire skip sesi awal pagi pas sampai ofis la.. and petang sebelum balik keje.. memang dasar pemalassss..

additional pemalas nye, boleh pulak EBM aku malas nak label..sudahnya bile nak store dlm freezer..dok ler pikir hari/tarikh/masa ape yer EBM tu.. campur ngan tak tulis dlm buku nota aku pulak.. sudahnye aku agak2 je tarikh nyer mase tulis kat milk storage bag utk simpan dlm freezer..

apesallah aku malas niiiii...

semasa aku seorang yg rajin....aku akan..
.
.
.
1) labelkan setiap botol yg berisi EBM dgn masking tape selepas sesi mengepam di office
2) catat dlm buku nota semua aktiviti aku seharian termasuk ape yg aku makan & minum.. tujuannya untuk mengetahui which foods yg dpt banyakkan/kurangkan production
3) catat dlm buku nota tarikh, waktu dan hasil sesi pam
4) pastikan dapat 4 sesi …

Ten ways to build your 2-year-old's self-esteem

I've been searching for this.. thanks to Babycenter.
Husna dari mata ummi memang seorang yang low self-esteem. Husna selalu tak berani nak buat atau cakap ape2 ayat kalau dia tak yakin benda tu betul. . ummi harap dapat bantu Husna jadi lebih yakin pada diri sendiri, insyaAllah..--------------------------------------------------------------------------------------------------

Ten ways to build your 2-year-old's self-esteem by Sarah Henry
Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board

Nurturing your child's self-esteem may seem like a hefty responsibility. After all, a feeling of self-worth lays the foundation for your child's future, as she sets out to try new things on her own. "Self-esteem comes from having a sense of belonging, believing that we're capable, and knowing our contributions are valued and worthwhile," says California family therapist Jane Nelsen, co-author of the Positive Discipline series.

"As any parent knows, self-esteem is a fleeti…

husna & aliff

layan gambar aje.. . . . aliff rayyan berat pada 4/10 (mase lahir) = 3.9kg berat pada 14/11 (1mth 1wk) = 5.4kg berat pada 28/11 (1mth 3wks) = 6.0kg berat pada 19/12 (2mth 2wks) = 6.8kg aliff skarang lebih suka kepalanya dok luar sling.. suka jugak main air liur sampai meleleh2..comot toll husna & aliff..tidurlah sayang.. husna & aliff

1001 malam

jumaat lepas bersamaan 18 Dis 09.. majlis kecil-kecilan sambutan hari lahir makcikku (adik mak) yang bongsu iaitu Usu Lili. yang keberapa? sila tengok kek.....di bawah nun...

temanya 1001 malam.. errkkk.. aku baru tau mase tengah2 sibuk siap nak ke umahnya.. hampess..mane lak aku nak carik menatang2 1001 malam ni.. ape yang ade je le.. husna dah siap2 pakai gaun kene tukar jadi baju kurung jer.. cam nak gi kenduri jer.. =D.. Aliff lagi le takde kostum..nasib la yer.. kitorang ala-ala 1001 malam..ala kadar jer..info lambat bebenau..

the cake

the cake~ top view

kek tu 2 flavour.. yg nombor '3' tu choc moist, yang '0' tu marble mocha (but cam lebih rase choc dari coffee :D).

posing duluuu!!..ya habibi ya maulanaaa!!

majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat oleh my grandma sambil syahdu syahdan.. (ermm i think my grandma mase tu teringat kat my late grandpa kot..). pastu alunan biola oleh Jeehan, mengalunkan lagu happy birthday..(tu pun selepas berkali2 practise dalam bilik..h…

Dunia kita kecikk ajer..

Semalam gi seminar on Hot Dip Galvanizing Coating for Iron & Steel kat Bukit Kiara Equestrian & Country Club. Penceramahnya Dr. Michael Ainsley dari Internation Zinc Association.
Well, tengah duduk2 tunggu..

tetiba jumpe dia..

...
...



..
...


...

tadaaaa!!!....

: : aku & najmah : :

najmaaah!! banyak2 tempat, leh pulak jumpe ko kat sini yer..betullah orang kate construction industry ni kecik jer..

lom sampai beberapa minit ceramah..penyakit ngantuk dah hinggap kat najmah..haha!! pastu aku pulak terkena jangkitan.. tapi aku masih boleh bertahan..uishhh..

owhhh..btw, seminar ni nak memberitahu kebaikan, proses2 & aplikasi hot dip galvanizing utk steel & iron untuk industri pembinaan bangunan/jalan etc..

sekiann...
--------------

layan gambar Aliff ngan anak kucing yang sangat berminat ngan ALiff.. dah dialihkan, datang balik dok gesel2 Aliff..mase ni kat umah Andak & Usu kat Bkt Subang sabtu lepas..saje jenjalan ziarah Atok..

ermmm...kucing tu ingat Aliff tu kawan2 die kot..same2 …

Hari Ini Hari Jumaat

harini selangor cuti..(tapi kl tak cuti, so aku kerje lah sbb aku kerja di kl =D)
en.suami cuti tapi kunun2nyer nak gi opis wat obertime..
tu alasan2 ngengade takmo jage anak2 tuu..*wink wink*.. nasib ler anto anak2 kat umah mak, kalau nursery konpem takde alasan nak lari yer.. to en.suami, tolong jangan buat slaluu ok..

lambat puler aku terjage pagi tadi. 6.15am..hadoii!! jauh beza tu dari sepatutnye (kol 5.30am).. kelam kabut dibuatnya..berlari kesana sini.. tak sempat nak feed Aliff. B pulak dah full..adeii tak selesanya.. biase bangun kol 5.30am tu sebab nak spare time untuk Aliff direct feed or pam kalau Aliff takmo feed..nasib ade pam sket dekat kol 3am, so en.suami dengan tak disuruh2 feed Aliff guna botol & tukarkan diaper..
nasib baik faham yer.. istri anda sangat2 tak sempat.. kalau tak faham gak, tak tau nak kate ape ler..

kol 6.52am dah pecut gi umah mak anta Aliff & Husna.. (motor en.suami pancit lak,so aku kene anta Husna skali..). dah hantar, pecut sehabis boleh nak…

cerita K.A.M.I di KLIA

awaaaaaallll pagi tadi parents en.suami (my PIL laa..) telah selamat sampai di KLIA setelah mengerjakan haji musim ni.. jadual asal ketibaan kol 8.40mlm semalam..tunda pulak jadi kol 11mlm.. kitorang dah on the way ke airport, abg en.suami call dari kg cakap tabung haji called bgtau penerbangan delayed..akan sampai 12.30tgh malam pulak..

tengok ajer lar ramainye manusiaaa..

so lamaaa lah kitorang menunggu..lebih 3 jam lah..yang gi adalah en.suami, aku, adik en.suami, husna, aliff, mak aku & ayah aku..

mak aku, aik en,suami (tersorok), en.suami, husna, ayah aku (dok dkt stoller merah tuuu). aku+aliff=tukang amek gambo

aku dah sampai nantok giler..rase nak 'main pengsan2' (ayat dak kayak =D) kat airport tu...aliff dah selamat tido dalam sling nye.. husna pun dah start buat perangai (tanda2 dia nak tido lah..).

aku yg ngantok, husna & aliff yg dah tidoo

Flight dah landed kol 12.30 gitew..tunggu punya tunggu..PIL aku hanya berjaya me'muncul'kan diri pada kol 1.50pagi..ha…

How Do I Choose a Breast Pump?

artikel ni diambil dari web La Leche League International
How Do I Choose a Breast Pump? When deciding what kind of pump to use or if one is even necessary, it is helpful to consider what your needs will be for expressed milk. Some women find that they never need to use a pump after seeing how easy it is to take a breastfed baby along. Others who will be away from the baby for specific times will need some way to express milk. Many women find it easy to hand express milk when needed. LLLI offers an information sheet Manual Expression Of Breast Milk which is available in the LLLI Online Store or from your local LLL Leader. If you find you do need a pump, there are many different kinds of pumps available. Selecting the best pump can be likened to choosing ahandbag--there are many options, and what works for one woman is not necessarily the best option for another. Some considerations when thinking about pumps are cost, portability, noise level, ease of use and efficien…

: : Lactogenic Foods and Herbs : :

Lactogenic Foods and Herbs By Hilary Jacobson CH.HU.SI. Based on her book Mother Food for Breastfeeding Mothers

What mothers eat can influence their milk supply Around the world and throughout history, mothers have known that certain foods support their milk production. These foods were valued in earliest cultures and highlighted in mythology. Mother Goddesses were associated with barley grain, the almond, coconut, lotus, the elder tree, and many other plants and foods that were used historically to increase milk production. Today, mothers dealing with low milk supply are again interested to learn how foods and herbs can support their milk production. Experts who work closely with low-supply mothers report that certain foods influence milk supply for some mothers. These so-called “lactogenic foods and herbs” are the subject of this article. Dietary Guidelines Following Birth Getting a good start the first few weeks a…

Fara & Azlan : Tahniah!!!

salam..

sabtu lepas, wedding fara & azlan.. aku nak ucapkan tahniah untuk kawan aku ni..
fara ni merupakan kawan mase kat mrsm Jasin batch 98/99 pastu same fakulti kat UTM dari 2000-2005. mase kat jasin takdela rapat pon.. cume bile masuk UTM baru geng.. same2 join kayak jugak..tapi fara ni bintang kayak lah..siap wakil kebangsaan lagi ehh (aku yg bangga lebih ni..=D) tak cam aku..setakat taik bintang jerrr..haha!!!

bukti kitorg gi majlis fara..husna posing kat pelamin =D
but fara sori ehh aku datang pon dah lambat sangat lah.. kol 3.30pm baru sampai umah nyer.. dah abis majlis pon.. tapi aku datang sebab nak jumpe ko ler..bukan takat makan2 jer.. datang lambat leh sembang ngan pengantin lame skett..hehe.. pengantin pon dah tukar baju kepada pakaian biase nak gi training kayak dolu2.. silalah lihat gambar tue..

fara main nyorok2?? =D..taknak tunjuk baju tuu..

Disebabkan lambat, tak dapat lah aku jumpe kengkawan lain.. Aliff pon tak dapat jumpe kawan2 nyer.. ermm tak pe lar..

Actually aku…

Sorry Aliff..ummi bersalah!!

Sorry yer Aliff..ummi telah melanggar pantang BF iaitu dengan meminum nescafe..
nak buat camne ye sebab ummi teramat lah mengantuknye hari ni dan beberapa hari lepas.. malah, ummi boleh terlelap semasa mengepam susu dipejabat pagi tadi. hmm.. malam tadi je ummi hanya dapat merehatkan diri selama 3 jam sebelum menjalankan rutin harian ummi yang bermula jam 5.30pagi tu.. sorry ye Aliff

Tapi kan..ummi buat cair-cair aje tauu.. ummi tak sanggup pun nak minum nescafe pekat2.. pastuuu ummi minum air masak baaaanyak2.. kunun2nye nak bagi clear nescafe tu.. tak pe kan Aliff ummi wat cantu..

Ummi ni lately rase teramat2 letih la.. kadang2 balik umah dah melepek dah.. beberapa hari ni pun cam tak sihat jer.. rase seram sejuk cam nak demam, 2 hari ni pun selsema pulak.. kepala pun kengkadang pening.. adakah kerana ummi kurang rehat?? kesian kat Aliff nak manja2 tapi ummi tak larat je..

hmmm.. ummi rase kene amek supplement untuk bagi lebih bertenaga..

Gadjet baru : Mama Patch Ring Sling =D

salam sumerr...

ni aku nak memperkenalkan gadjet baru aku iaitu ring sling produk keluaran mama patch =D..
bende alah ni aku beli kat Fabulous Mom TTDI ari Isnin baru ni tapi baru je sempat posing depan kamera semalam..
"barnsling red ditte"(gambar dari mamapatch)

setelah mencari2, surf sana sini.. akhirnya dapat jugak aku rembat sling ni.. mule2 aku dah survey kat Babyland SS2 tapi ade satu jenis brand ni (tak ingat ape..), tak berapa menarik tapi leh tahan gak rege die.. kupikir2 baik aku carik lain..

so aku dah jenguk2 kat tenet ni jumpe macam2..

slingmemama
snuggbaby
mamapatch
peekaroobaby
ezmama shoppe

1st choice aku mase tu adalah ring sling dari snuggbaby sebab cun2 jer rupe sling die..tapi diorang tgh stop amek order pulak.. 2nd choice adalah sleepy wrap dr ezmama shoppe tapi takut tak reti nak gune pulak..

disebabkan aku cam memerlukan sling ni dengan segera.. nak purchase online amek masa gak.. so tengok2 fabulous mom reseller untuk mama patch, so balik keje terus je gi sana..

~Selamat Hari Lahir~

"Selamat hari lahir.."

hari ni merupakan hari lahir dua orang penting dalam hidup aku..
so nak wish mereka,
"selamat hari lahir.. semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dalam redha Allah sepanjang masa..".. untuk permintaan2 lain, sila doa sendiri hehe..=D

siapakah mereka?
02/12/1956 -> ayah, Hj Othman bin Abdul Aziz
02/12/1979 -> en.suami, Abdullah bin Mat Nor..

suratan atau kebetulannn..ahaks =D

Ummy's pumping journey : Nov09

note: 1st day masuk keje lepas pantang 17/11
17/11=7+7+7=21oz
18/11=8+3.5+6+5=22.5oz
19/11=5+5+4+4.5+5.5=24oz
20/11=4+6+4.5+5.5+4=24oz
21/11=8+5=13oz
23/11=9+7.5+6.5=23oz
24/11=4.5+5.5+9.5=19.5oz
25/11=5.5+7+5.5+6+5.5=28.5oz
26/11=8+9+8=25oz
30/11=6.5+9.5+5.3=21.3oz

Aliff Rayyan : ape cer?

Aliff Rayyan lagi 4 hari baru nak masuk 2 bulan umurnye..

walaupun lom sampai 2 bulan.. banyak yang Aliff kene hadapi especially cabaran akibat ke'dengki'an kakak Husna haha.. ermm.. tengok aje le aksi wrestling Husna kat adiknye.. asek nak mendera adik kalau ummi & ayah tak nampak.. suka suki jer..

ingat adik tu mainan ke aperrr!!!

hmm.. Husna terus je tukar aksi jadi 'sangat menyayangi adik' bile nampak ummi pegang kamera.. hehe berlakon ehh..

Hari Sabtu 28/11, ummi bawak Aliff gi klinik sebab nak check mata kanan Aliff tu tak baik2 sejak lahir..asek kuar air mata pastu jadi taik mata.. actually ummi malas nak gi sebab doc kat klinik tpt Aliff lahir dah cakap, muscle kat mata ok, but mungkin kelenjar air mata tu lom mature lagi.. hmm.. tapi ayah asek dok komplen risau tak pasal2.. so pegiler kami ke klinik pakar kanak2 dr. chua kat kota damansara. sampai pon dekat sangat kol 1pm (kol 1pm die tutup klinik hehe..).. so dr. chua pun cakap mende yg same.. (uishhh..degil …

Bencana Bencana..

ape eh yang bencana nyer nih..

takde ape pon.. hari ni aku full day kat bilik gerakan bencana.. 8 to 6..
uishh lambat ler aku balik arinih... isk isk..

buat kengkawan yang nak balik kelantan,

kat tumpat & pasir mas, jalan dah pon DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT..details cam bawah ni
laluan D23 (jalan chabang 4/meranti) -banjir
laluan D22 (jln pasir mas-pohon tanjung-rantau pjg) -banjir


nak balik ganu?

ade 4 jalan TUTUP SEPENUHNYA untuk semua kenderaan..
laluan 1698 (jalan masuk ke felda kertih 2 & 3) - tanah runtuh
laluan 462 (jalan ke stesen VHF) - tanah runtuh
laluan T108 (jalan kg.kejir - kg. bukit perah) - banjir
laluan T139 (jalan matang - kuala telemong) - banjir

jalan DIBUKA SATU LORONG utk semua kenderaan
laluan 14 (jalan kuala terengganu - bukit besi) - tanah runtuh

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN BERAT sahaja
laluan T08 (jalan chukai - air putih (sg.pinang)) - banjir

kedah pulak??
jalan DITUTUP SEPENUHNYA kepada semua kenderaan
laluan K811 (jalan nagalilit) -banjir

jalan DIBUKA UTK KENDERAAN RI…